Voor UNIS Flyers heeft deze corona-tijd een grote impact. De professionele tak in het Nederlandse ijshockey heeft uiteindelijk besloten om dit seizoen niet van start te gaan. Voorzitter van UNIS Flyers, Henk Hoekstra blikt nog één keer terug op de afgelopen maanden, maar wil ook vooruit kijken naar de mogelijkheden en de ontwikkeling in het Nederlandse ijshockey en natuurlijk UNIS Flyers.

Misschien is dit wel het juiste moment om bepaalde zaken in de ijshockeysport of in de competitie anders te doen. ,,Die gesprekken gaan wel weer door,” zegt Hoekstra. ,,Moeten we misschien dingen aanpassen in reglementen van de ijshockeybond? Misschien ook kijken naar de financiële basis van de teams? Hoe kunnen we de sport breder ontwikkelen? In mijn optiek is dat door onder andere veel jeugd in te zetten, en veel jeugd aan het ijshockeyen krijgen. RTC’s in de regio opzetten waarmee je de talenten beter kunt ontwikkelen. Maar ook vragen stellen als: hoe zien we de BeNe-league in de toekomst? Daar moeten we als clubs zijnde over in gesprek. Op dit moment is alles gericht op september en oktober wanneer het ijshockey hopelijk weer kan beginnen. Hoop doet leven.”

Kwalitatieve ontwikkeling

In de afgelopen maanden en de komende tijd zal er veel contact tussen de clubs onderling zijn en de ijshockeybond, verwacht Hoekstra. ,,We moeten een kwalitatieve ontwikkeling doorzetten van de sport en de clubs. We moeten ons bewust zijn dat een wedstrijd van 15-0 geen positieve bijdrage levert voor de sport. De weerstand tussen clubs moet goed zijn, zodat er een goede kwaliteit als basis ligt. Ook duidelijkheid verschaffen in de ijshockey-niveaus lijkt mij goed. Op dit moment is er een BeNe-league, een Eerste Divisie en Tilburg Trappers in de Oberliga. In mijn optiek moeten we streven naar één topdivisie ijshockey. Met Tilburg Trappers erbij. Dan is er duidelijkheid over niveaus van één topdivisie en één divisie daaronder. We moeten die ambitie uitstralen. Dat is belangrijk. Hoe ziet de toekomst eruit van het ijshockey in Nederland? Dan doel ik ook op het Nederlandse team. Daarin is weinig ondersteuning voor de spelers om voor het Nederlandse team uit te kunnen komen. Spelers moeten bijvoorbeeld op eigen initiatief verlof aanvragen bij hun werkgever om voor het Nederlands team uit te kunnen komen,” vindt Hoekstra, om daarna weer terug te gaan naar de Nederlandse clubs onderling: ,,We missen op dit moment kwaliteit en weerstand bij de ijshockeyclubs. Het is nog een enigszins onduidelijke wereld, mede doordat ieder seizoen weer nieuwe aanpassingen worden toegepast.”

Leerpunten van corona-tijd

Ondanks dat deze corona-tijd veel nadelen heeft, wordt er ook gekeken naar de leerpunten uit deze periode. ,,We moeten leren om een stukje veiligheid in te bouwen. Ook financieel. Ik denk dat we als club UNIS Flyers de laatste jaren de meeste tegenslagen hebben gehad. Een aantal jaren geleden ging bij ons een ijsmachine stuk. Dat heeft ons veel geld gekost. Vervolgens hebben we twee jaar lang in een bouwput gezeten wegens de verbouwing van Thialf. Noodgedwongen hadden we een tent op de parkeerplaats staan om sponsoren te ontvangen. Vorig jaar konden we twee maanden niet in Thialf trainen en spelen omdat dak onveilig was. Nu hebben we te maken met het corona-virus. Als bestuurder zijn er makkelijkere dingen om op te lossen,” zegt Hoekstra met een glimlach.

Desondanks wil Hoekstra vooruit kijken naar nieuwe mogelijkheden om als club een volgende stap te zetten om zowel organisatorisch als financieel stabieler te worden. ,,We zijn met de Gemeente Heerenveen in gesprek de ijshockeyhal te upgraden, waarmee de thuisbasis stabieler wordt. Maar ook dat we als club daar een betere exploitatie uit kunnen halen. Zodat we weer vijftien jaar vooruit kunnen. We hebben bijvoorbeeld geen ‘eigen’ honk. Dat klinkt misschien gek. We zijn natuurlijk wel UNIS Flyers, maar we hebben niet een eigen huis. We moeten alles huren. De horeca, het kopje koffie, het biertje is niet van UNIS Flyers. Daarnaast moeten we de uren van de ijsvloer inhuren.” Om nog een voorbeeld te noemen: de horeca is nooit open op trainingsdagen. Daar zouden wij graag op in willen zetten, dat je tijdens of na een training ook iets kunt drinken. We hebben een heel goede samenwerking met de jeugd en dit is een onderdeel waarin wij gezamenlijk optrekken.”

Komende maanden

Momenteel zijn er geen wedstrijden en trainingen voor UNIS Flyers. Maar de voorzitter zit niet stil. ,,Wij willen als bestuur ons heel graag inzetten bij de ijshockeybond en bij Thialf. Om tot een betere competitie te komen en om een betere plek te creëren voor UNIS Flyers. Daar zit de toekomst van de club. Als we de omgeving beter kunnen krijgen, dan is de stabiliteit van de club groter. Een eigen honk, waar je voor en na de een training of wedstrijd iets kunt drinken. Waar gezelligheid heerst, wat ijshockey ademt. Waar sfeer in zit. Waar supporters ook naar toe kunnen. Die kunnen tijdens wedstrijden wel naar de ijshockeybar, maar gedurende de week is dat er niet. Dat voelt niet als een ‘eigen huis’. Dit zouden wij graag anders willen inkleden en liefst zo snel mogelijk,” vertelt Hoekstra over één van zijn speerpunten.

Vertellend over komend seizoen, ziet Hoekstra ook genoeg aandachtspunten. ,,Ik hoop dat we kunnen doorgaan met de clubs die er al waren. Wij zouden het toejuichen voor de verbreding van de sport als er een paar clubs bijkomen in de competitie. Een verspreiding van kwaliteit komt de competitie ten goede. Maar ook inzetten op ontwikkeling van eigen jeugd. De RTC is daarvan een goed voorbeeld. We zien dat daar meer jongens zich ontwikkelen, dus dat gaat goed. We willen talenten laten doorstromen. Dat willen we toepassen in de komende jaren. Een goede kern van jongens die we uit Heerenveen en uit de regio halen. Dat zorgt voor herkenbaarheid voor fans en sponsoren. Dat slaat dan weer over naar de beleving voor de spelers. Daarnaast willen we de infrastructuur op de club verbeteren, zodat er een grotere doorstroom komt uit de jeugd en RTC”, besluit Hoekstra.

Deel dit bericht