Verdediger Mark Hoekstra heeft zijn contract bij de UNIS Flyers met een jaar verlengd. Naast Trevor Hunt, Pippo Limnell Finocchiaro en Niels van der Vossen is hij de vierde verdediger die vast ligt voor aankomend seizoen. Daarmee is de kern van de verdediging van de UNIS Flyers grotendeels compleet.

Bantams

Mark Hoekstra wordt aankomend seizoen 24 jaar en is opgegroeid in Wolvega, waar hij het ijshockeyen met zijn broer en vrienden heeft geleerd op straat. In tegenstelling tot het gros van de ijshockeyers, waar het idee leeft dat je op je 3emoet beginnen omdat het anders nooit wat wordt, begon Hoekstra op latere leeftijd en bracht een belangrijk deel van zijn ijshockeyjeugd door bij de Bantams Heerenveen, een inmiddels opgeheven recreatieteam voor kinderen onder 18 jaar van alle niveaus.

Product uit een succesvolle lichting

Na een tijdje stroomde hij vanuit deze Bantams door naar het U17 team. Hier maakte hij grote stappen in zijn ontwikkeling, en met name in het laatste jaar dat hij in deze leeftijdscategorie speelde was hij zeer succesvol. Onder leiding van de succesvolle jeugdtrainer Ivan Kocanda kreeg Hoekstra de meeste ijsminuten van het hele team, waar ook o.a. Lars en Robby den Edel, Valentijn Bouten, Marc Nijland, Jord Smit (nu spelend bij Geleen) en Kenny Welles deel van uitmaakten. Uiteindelijk werd zelfs de landelijke finale behaald, die uiteindelijk werd verloren ging van het dat jaar oppermachtige Tilburg Trappers. Sindsdien verscheen Mark Hoekstra op de radar van het eerste team, en maakte hij een jaar later zijn debuut op het hoogste niveau.

Productief

Aankomend seizoen begint Hoekstra alweer aan zijn achtste seizoen bij het eerste team, waar hij een belangrijke rol vervult in het hart van de verdediging. Ook heeft hij aanvallende kwaliteiten en sprokkelt hij door het seizoen heen noemenswaardige aantallen goals en assist. Afgelopen jaar was voor Hoekstra in aanvallend opzicht een minder jaar met 1 goal en 7 assists in 26 wedstrijden. Het kampioensjaar 2016-17 was zijn meest productieve tot dusver: 9 goals en 7 assists in 27 wedstrijden.

Zijn prestaties zijn ook niet onopgemerkt gebleven onder de bondscoaches. Hoekstra heeft een U18 en een U20-wereldkampioenschap op zijn naam staan. Na het eerste BeneLiga-seizoen 2015-16 selecteerde toenmalig bondscoach Chris Eimers hem voor het WK Division 2A in Jaca, Spanje. Ook hier maakte Hoekstra een goede indruk en werd de gouden medaille veroverd.

Jong maar ervaren verdediger

Coach Mike Nason is verheugd over de contractverlenging van Mark: ‘Mark is nog relatief jong, maar toch ook al zeer ervaren. En het mooiste is: hij maakt nog steeds progressie. Voor onze verdediging is hij een belangrijke steunpilaar. Hij blijft beheerst, staat fysiek zijn mannetje en komt zelden in de problemen.’

Hoekie Hoek

‘Hoekie’, zoals Mark Hoekstra door teamgenoten en vrienden liefkozend wordt genoemd, is waarschijnlijk de enige speler in de BeneLiga die een eigen fanclub heeft. Tijdens thuiswedstrijden zijn er altijd talloze vrienden en familie van hem aanwezig, allen zittend in de door hen omgedoopte ‘Hoekie Hoek’, de hoek naast de ijsbar achter de goal.

Bestel nu jouw seizoenkaart!

Voor €150,- (volwassenen) bent u eigenaar van een seizoenkaart! Voor jeugd t/m de leeftijd van 17 jaar geldt een tarief van €60,-! Op Tickepoint kunnen de seizoenskaart worden besteld. Direct bestellen? Klik dan gelijk hier!

Foto: Martin de Jong

Deel dit bericht