Voor het tweede seizoen op rij dreigt UNIS Flyers naast de mooiste prijzen te grijpen. Vrijdagavond presteerden de Heerenveense ijshockeyers ver onder de maat. Ahoud Devils Nijmegen profiteerde door de halve finale in de strijd om de landstitel te winnen: 2-4 (2-0, 0-2, 0-2).

Wie herinnert zich niet de drieluik in de halve finale van het bekertoernooi. Daarin was Nijmegen de tegenstander van UNIS Flyers. Het was in de periode dat het team van coach Mike Nason de trainingen en wedstrijden niet in het op dat moment onveilige Thialf maar in de Leeuwarder 11-Stedenhal afwerkte.

In de best of three had UNIS Flyers thuisvoordeel en omdat de Heerenveners verzuimd hadden al in twee duels de finale te bereiken, was een derde beslissende ontmoeting in Leeuwarden noodzaak. UNIS Flyers speelde onder de maat, maar ontbeerde ook het geluk. Nijmegen won, maar in de spelersgroep heerste de stellige overtuiging dat ‘‘dit ons in Thialf niet overkomen was. Daar is het echte thuisgevoel en kun je dit soort wedstrijden niet verliezen’’.

Na vrijdagavond weet het trouwe Flyers-publiek maar vooral ook de spelersgroep beter. Helaas, dat wel. Want UNIS Flyers verloor gewoon. Liet het, na tien ijzersterke beginminuten met een 2-0 voorsprong (goals van Marco Postma en Ronald Wurm) als terecht gevolg, volledig afweten.

,,We hebben het volledig af laten weten. Dit hadden we echt moeten winnen en we hadden die finaleplek moeten pakken. Wij waren heel slecht na dat uitstekende begin’’, oordeelde Niels van der Vossen.

UNIS Flyers stapte na de eerste periode nog wel met een 2-0 voorsprong van het ijs, maar de zwakke tweede tien minuten waren blijkbaar niet waarschuwend genoeg. De ploeg van Mike Nason oogde zelf vermoeid. ,,Dat zeiden Jacco (Landman, assistent coach) en ik ook tegen elkaar. Maar dat kon helemaal niet, we waren topfit.’’

Nason verweet zijn spelers een te egoïstisch spel, eilandjes-politiek. ,,Er werd niet in de teamdiscipline gespeeld’’, vond Nason. ,,En daar slaagden we zelfs in de derde periode niet in. Want ondanks dat het inmiddels 2-2 stond, waren we nog niet wakker geschud.’’

Nijmegen was de lachende profiteur. De ploeg van Alexander Jacobs herhaalde het eerder dit seizoen uitgehaalde kunststukje; UNIS Flyers in eigen huis afhouden van een finaleplek. In de beker werden de Nijmegenaren winnaar ten koste van Den Haag. Woensdag kunnen de Gelderlanders in Tilburg dat huzarenstukje nogmaals uithalen. Dan is wederom Den Haag de opponent. Waar UNIS Flyers dacht de woensdag in een bruisend Tilburg door te brengen en met een grote prijs terug te keren, zal er nu getraind worden in een leeg Thialf. Hoezo contrast.

Het is voor Nason c.s. nu zaak om uit te huilen en verder te gaan. Want vrijdag komt Zoetermeer Panters al op bezoek in het kader van de kwartfinale in de play offs van de BeNe-League. Voor UNIS Flyers zaak om zich niet weer te laten ringeloren, maar vol te gaan voor de enige prijs die nog te behalen is.

Tickets kwartfinale play offs BeNe-League

Wil jij er vrijdagavond bij zijn als UNIS Flyers het opneemt tegen Zoetermeer Panters in de kwartfinale van de play offs? Het is de eerste wedstrijd in een best of three. De wedstrijd start 20.30 uur. Koop je tickets hier!

Foto: Pieter-Jord Hovenga

Deel dit bericht