UNIS Flyers heeft dit seizoen geen één maar twee captains. Jasper Nordemann en Lars den Edel spelen dit seizoen met de ‘C’ op hun borst. Met hun 27 jaar, zijn ze twee jonge aanvoerders. Lars is bij thuiswedstrijden de captain, Jasper bij uitwedstrijden. Henri Ruotsalainen speelt met de ‘A’.

,,Op het ijs mag je maar één captain hebben,” begint Lars. ,,Maar eigenlijk is zo’n letter een formaliteit. Je hebt jongens die leiden het team zonder een letter op hun borst. Je hebt jongens die het juiste voorbeeld geven. Maar twee captains in één team zie je in Nederland niet zo vaak, in Amerika komt het wel vaker voor.” Jasper vult zijn collega-captain aan: ,,Voor ons was het ook een verrassing dat we het zo gingen doen.”

Dat Jasper bij uitwedstrijden de ‘C’ draagt en Lars bij thuiswedstrijden heeft niet een speciale reden. ,,Ik ben een jongen van de club,” vertelt Lars. ,,Ik heb hier altijd gespeeld. Daarom ben ik de captain bij de thuiswedstrijden, denk ik.” Jasper lacht: ,,Hij is een hometown boy. Als we dat om willen wisselen, dan kan dat. Het blijft uiteindelijk maar een letter, dus het maakt niet veel uit.”

Ontwikkeling en ambitie

In de afgelopen seizoenen was Trevor Hunt de captain van UNIS Flyers. Dit seizoen zijn twee spelers doorgegroeid van ‘A’ naar ‘C’. Maar hoe komt zo’n ontwikkeling tot stand. ,,Het is vooral de coach die deze beslissing neemt,” meent Lars. ,,In de jeugd wordt er wel eens gevraagd wie de captain wil zijn. Dat is op dit niveau iets anders,” lacht Lars. Jasper vult hem aan. ,,Je groeit in zo’n rol. We zijn niet pas net nieuw in het team. We lopen al een aantal jaren mee.”

Echter is het aanvoerderschap niet een ambitie voor beide spelers geweest. ,,Nee. Het is geen ambitie om captain te zijn of captain te worden. Ik zie het als een stukje waardering voor het harde werken. Maar ik nam ook al de leiding zonder de ‘C’ op mijn shirt,” legt Lars uit.

,,In eerste instantie wil je het goede voorbeeld geven aan de jongens,” vertelt Jasper. ,,Je bent het verlengstuk van de coach. Hij heeft ons het vertrouwen gegeven om het team op deze manier in control te houden. We zijn niet de volledige dag bij de jongens. Waar we wel invloed op hebben is de warming-up, met welke mindset ga je het ijs op, hoe bereid je je voor op een wedstrijd, de focus erin houden. Met het jonge team wat we hebben, is een mentale voorbereiding ook belangrijk. Sommige jongens komen vanuit de jeugd en merken dat het nu écht serieus is. We moeten wedstrijden gaan winnen. Daarin wil ik ze graag helpen en sturen.”

Lars vult zijn collega aan. ,,Het zijn soms de kleine dingen in de voorbereiding op een wedstrijd. Sommige van onze jonge spelers hebben al vaak samengespeeld. Ze zijn nog jong, vinden het leuk om te ouwehoeren. Dat is wel anders dan voorgaande jaren. Dus misschien is het ook een generatie-kwestie, in dat opzicht is het soms nodig dat er iemand is die dat binnen de lijntjes houdt.” Lars gaat verder: ,,Als captain moet je binnen het team aanzien hebben, je moet respect krijgen. De jongens moeten iets van je aannemen. Goede communicatie met elkaar is belangrijk, zowel binnen als buiten de kleedkamer.”

Jong team

UNIS Flyers heeft een jong team. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 23. Vraagt dat een andere vorm van captain-zijn? ,,Je bent geen aangewezen politieagent,” grapt Lars. ,,Je hebt een voorbeeldfunctie. Als sommige spelers hun corvee – zoals kleedkamer opruimen, tassen in de bus leggen – niet doen, dan geef ik aan dat ze zelf oud en wijs genoeg zijn om zoiets zelf op te lossen. Als captain ben je een voorbeeld om te laten zien hoe het wél moet.”

Met Trevor Hunt als vorige captain zijn er grote schoenen om te vullen. Lars: ,,Mike Nason zei dat iedereen leidt op zijn eigen manier. Je moet er je eigen draai aan geven. Van vorige captains heb ik veel geleerd. Trevor was vaak bezig met systemen die we speelden, Tony (Demelinne, red.) was juist verbaal meer aanwezig.”

Jasper gaat door. ,,In mijn carrière heb ik bij Tilburg Trappers gespeeld. Daar heb ik ook veel opgestoken over leiding geven. Dat neem ik mee. Ik heb veel van Trevor geleerd, maar dan nog: Trevor is Trevor. Wij doen het op onze eigen manier. We zijn nog maar 27 jaar. Trevor was tien jaar ouder. Hij had wel een andere manier van doen.” Lars vult Jasper aan. ,,Voorheen was hiërarchie heel belangrijk. Je merkt dat het nu anders wordt. Dat zal met een andere generatie te maken hebben.”

Familiecultuur

Bij UNIS Flyers worden nieuwe spelers snel opgenomen in de Flyers-familie. ,,Wij hoeven niet veel te veranderen aan de dynamiek in het team,” vertelt Lars. ,,Het is een familie-cultuur. Jongens gaan ook veel met elkaar om buiten het ijs. In de kleedkamer wordt veel met elkaar gesproken over ijshockey, maar ook over privé zaken. Als iemand ergens mee zit, over ijshockey of over werk of school, dan kunnen ze bij ons komen om erover te praten of hulp vragen.”

Tijdens een wedstrijd brengt de ‘C’ weinig nieuwe zaken. ,,Je probeert misschien wat meer het goede voorbeeld te geven,” vertelt Lars. Jasper vult hem aan: ,,Je komt als speler steeds in de bank, dus de coach geeft vooral de aanwijzingen. Op het ijs moet je de jongens soms even wakker schudden met een check of een schot. Maar ook de jonge jongens coachen elkaar, dus dat is heel prettig.”

Foto: Fanfoto.nl

Deel dit bericht