Hij is pas 27 jaar, maar speelde tien volle seizoenen in de hoofdmacht van UNIS Flyers. Nu vindt Mark Hoekstra het genoeg geweest en stopt hij met ijshockeyen op het hoogste niveau.

Het is voor Flyers fans toch even wennen, dat Mark Hoekstra ‘Hookie’, de nummer 52 niet meer het solide slot op de deur is in de defensie. ,,Het is lang genoeg geweest,” steekt Mark van wal. ,,Ik ben net in een andere baan begonnen, met iets andere werktijden en ik moet langer rijden om daar te komen. Daardoor zou ijshockey nog zwaarder worden om in te passen.”

Hoewel Mark het spelletje nog steeds prachtig vindt, kost het hem steeds meer moeite. ,,IJshockey kost gewoon veel tijd. Je traint vaak en in het weekend ben je veel op pad. Je zit lang in de bus. Vorig seizoen kreeg ik al een paar momenten dat ik dat niet meer leuk vond: het lange reizen. Ik vind dat je er wel 100% achter moet staan. Als dat niet meer het geval is, dan moet je stoppen. Dat heb ik mezelf ook altijd voorgehouden,” is Mark eerlijk.

Of er nog enige twijfel is bij Mark? ,,Zodra ik op het ijs sta, is er niets mooiers. Het samenzijn met het team, het nazitten na een wedstrijd. Daar geniet ik enorm van. Maar nee, het is mooi geweest. Ook in combinatie met mijn nieuwe baan, is de combinatie met ijshockey niet meer haalbaar.”

Hij bergt zijn ijshockeyschaatsen niet helemaal op. ,,Misschien dat ik nog ergens recreatief ga spelen. Het lijkt me leuk om nog eens samen met mijn broer te gaan ijshockeyen in een team. Misschien dat we dat kunnen waarmaken, maar voorlopig even geen ijshockey voor mij.”

Mark zijn tienjarige ijshockey-carrière bracht hem verschillende kampioenschappen en ook wedstrijden voor het Nederlands team. ,,De winst van de BeNe-League afgelopen jaar was wel heel speciaal, vooral omdat ze ons vooraf niet zo hoog hadden ingeschat,” blikt Mark terug. ,,Maar ook de winst in de bekerfinale van 2016 was prachtig. We wonnen met 4-1 van Eaters en ik maakte nog de vierde goal.” Het was voor het eerst in 14 jaar dat UNIS Flyers de bekerfinale wist te winnen.

Voor Mark breekt nu een periode aan met veel vrije tijd. ,,Ik heb genoeg dingen te doen. Ik heb het sowieso druk met werk, maar ik heb nu ook meer tijd voor mijn vriendin, familie en vrienden. Daarnaast heb ik genoeg andere hobby’s, ik ga graag mountainbiken en sportvissen doe ik ook graag,” besluit Mark.

Foto: Margo Mulder

Deel dit bericht