Spelen om de winst, spelen als een winnaar. Het gold zondagmiddag in Thialf voor elke speler van UNIS Flyers. Des te begrijpelijker was het dat er grote teleurstelling heerste, diepe frustratie. Den Haag stapte na een enerverende finale met de landstitel als inzet, als overwinnaar van het ijs. De 1-0 zege zal nimmer zo zoet geweest zijn voor het team van coach Chris Eimers.

Den Haag was zondagmiddag de gedroomde tegenstander van UNIS Flyers. Enkele weken terug verspeelden de Heerenveense ijshockeyers immers veel krediet en respect bij de vele fans door in de bekerfinale als bijna vrolijke, makke lammetjes uit eigen beweging naar de slachtbank te dartelen. Met een blamerende 7-3 nederlaag tot gevolg.

Het was een keiharde wake up-call. ,,Sinds die middag is er wel wat veranderd in het team’’, zei Ronald Wurm. ,,We hebben ons opgericht want we wilden laten zien dat we echt nog wel het goede team zijn dat vorig seizoen de drie grote prijzen won.’’

De aanvaller liep zelf in dat proces voorop. Wurm speelde met passie, toewijding. Hij deed dat  zaterdag al in de halve finale met Nijmegen. UNIS Flyers rekende met een 5-3 zege af met de Gelderse ploeg. Maar deed dat met meer moeite dan nodig was, getuige de periodestanden 3-0, 0-3, 2-0.

Wurm scoorde twee van de vijf Heerenveense treffers, maar had maar wat graag een van die doelpunten een dag later in de finale gescoord. Kansen had de in Den Haag geboren en getogen aanvaller voldoende tegen zijn voormalige Hofstadgenoten.

Zoals de opgelegde een op een, precies halverwege de wedstrijd. Zonder een tegenstander in de rug mocht hij vrij vanaf de blauwe lijn, als ware het een penaltyshot, op Den Haag-goalie Fabian Schotel af schaatsen.

,,Normaal maak ik een beweging en reageert de goalie. Ik maakte de fout door naar mijn backhand te bewegen. Nu kon Schotel redden’’, omschreef Wurm de uitgelezen kans om UNIS Flyers op en op dat moment verdiende voorsprong te zetten.

Hij noemde dat moment beslissend voor het verspelen van de landstitel. ,,Maak ik die kans, dan scoor ik daarna zeker ook een tweede goal. Maar nu zorg ik dat die goalie zich niet te passeren gaat voelen.’’

Die achteraf geopperde theorie was helaas voor Wurm en UNIS Flyers ook werkelijkheid. Zoals zo vaak dit seizoen werd de goalie van de opponent de kans gegund om uitblinker te worden. Schotel stopte uiteindelijk alle 35 pucks die via een UNIS Flyers-stick op hem af kwamen.

Sjoerd Idzenga hield ook veel pucks tegen. De goalie van UNIS Flyers speelde met 29 stops eveneens een puike partij, maar capituleerde met nog een klein kwartier te spelen op een inzet van Marc Bommestijn. In powerplay promoveerde de Hagenees zichzelf tot de held van het team van Chris Eimers door de gamewinning goal te produceren.

Hoewel de nederlaag zuur was, overheerste na een kleedkamerspeech van coach Nason na afloop toch een goed gevoel. ,,We hebben een matig seizoen gespeeld, maar na de bekerfinale is het team er gaan staan. Vandaag heb ik denk ik de beste teamprestatie gezien zolang ik coach ben van het eerste van UNIS Flyers’’, zei Nason met gepaste trots.

Hij gaat dan ook vol vertrouwen het slot van het seizoen in, dat vrijdag in Thialf begint met het eerste treffen tegen Amsterdam in de kwartfinale van de play offs in de BeNe-League. Om dat tot nog toe tegenvallende seizoen alsnog met een prijs te beëindigen.

Nason: ,,Het wordt nog een lange weg, maar ik heb nu echt alle vertrouwen dat we de finale halen. Mocht Den Haag daarin weer de tegenstander worden, dan hebben we vandaag laten zien dat wij in een best of five-serie in staat zijn  om Den Haag te pakken.’’

Foto: Pieter-Jord Hovenga

Deel dit bericht