Het is alweer de maand mei. Al langer dan één jaar ligt het ijshockey in Nederland stil. Als we de ontwikkelingen geloven, is de kans aanwezig dat in september/oktober het nieuwe ijshockeyseizoen van start gaat. Aan Mike Nason ligt het niet, hij kijkt reikhalzend uit naar het moment dat de zamboni weer over het ijs mag.

,,Het heeft ook iets goeds om thuis te zijn met de kinderen,” steekt coach Mike Nason van wal ,,Maar je mist natuurlijk het ijshockeyseizoen met alles er omheen. Het is toch een beetje een leeg gevoel. Ik geef momenteel nog wel training aan de RTC (Regionaal Talent Centrum, red.), maar eerlijk gezegd is het soms lastig om te motiveren. De spelers doen buiten hun oefeningen. Dat proberen we er wel in te houden.”

De spelers hadden de afgelopen periode niet het uitzicht op ijstijd en daar moeten ze ook nog wel een aantal maanden op wachten. ,,We praten met elkaar om de motivatie te houden. Keep the eye on the prize. Spelers moeten beter willen worden en zich ontwikkelen. Dat is het grootste goed waar we mee bezig zijn. Het is soms lastig om gemotiveerd te blijven. Het voelt alsof je aan atletiek doet in plaats van een ijshockeyspeler,” grapt Mike Nason.

Volgend seizoen

Naast het RTC is Nason bezig om samen met voorzitter Henk Hoekstra het team voor komend seizoen samen te stellen. ,,Ik heb wel contact met ze. Zo nu en dan bel ik even met ze of stuur ik een appje. Ook vanuit Henk is er contact om alvast langzaam naar komend seizoen te werken. De spelers zijn alweer klaar om van start te gaan,” zegt Nason. Maar ook hijzelf staat te trappelen totdat het seizoen begint. ,,Ik heb er echt zin. Maar ik wil me er niet teveel op verheugen om mogelijke teleurstellingen zoals afgelopen seizoen te voorkomen. Alle gedachten die we afgelopen jaar hadden: starten in september, toch niet. Starten in oktober, toch niet.”

In gesprek

De coach overlegt ook met andere teams hoe het komende seizoen eruit komt te zien. ,,We zijn ook in gesprek met clubs om de voorbereiding vorm te geven. Misschien willen we het reguliere seizoen een paar weken uitstellen, om zodoende een langere voorbereiding te kunnen hebben. Spelers hebben een extra lange periode niet op het ijs gestaan, en schaatsen is niet een natuurlijke beweging die je elke dag doet. We moeten dat per dag in de voorbereiding weer opbouwen. Daar is tijd voor nodig om blessures te voorkomen,” legt Nason uit.

De coach vervolgt: ,,Het begin van het nieuwe seizoen is belangrijk om spelers weer vertrouwd op het ijs te krijgen. Meestal zijn spelers in de zomer een paar maanden niet op het ijs. Dat is nu veel langer. Het gevoel komt wel weer terug, maar we moeten ze rustig brengen en zorgen dat ze gezond blijven.”

Vanuit RTC

Ook blikt Nason alvast vooruit naar de selectie van het eerste team van UNIS Flyers. ,,Er zijn nog discussies bezig over de regels rondom imports. Daardoor is het nog lastig om de selectie te plannen. Maar de basis van ons team blijven de spelers uit de regio aangevuld met status-spelers. We gaan nu gesprekken voeren met de spelers, en eigenlijk beginnen we met onze goalie en gaan dan zo het team door. We zullen mogelijk wat meer jonge spelers een plek geven. Vanuit de RTC zijn een paar spelers die klaar zijn voor de volgende stap. Ik ben heel benieuwd hoe zich dat ontwikkeld. Op het trainingskamp kunnen we dan zien hoe ze het volhouden. Maar uiteraard moet je ook geduldig zijn met jonge spelers.”

Wat Mike Nason zelf gaat doen deze zomer? ,,Ik weet het nog niet. Ik denk niet dat ik terug ga naar Canada. Ik had de hoop om dat te doen, maar ik weet niet of dat lukt. Mijn moeder is inmiddels gevaccineerd, en mijn vader krijgt binnenkort zijn tweede vaccinatie. Misschien kunnen ze dan hier naartoe komen. Ook met vakanties weten we nog niet wat mogelijk is in het buitenland. Anders gaan we naar de eilanden. Als het in Nederland mooi weer is, is dat ook een prima optie,” besluit Nason.

Foto: Margo Mulder

Deel dit bericht