UNIS Flyers bereikte afgelopen donderdag het droevige bericht dat mede-oprichter Frans Bijlsma op 84-jarige leeftijd is overleden. Samen met zijn broer Freek was hij in 1967 een van de grondleggers van IJshockeyclub Thialf. Het begin van een lange ijshockeygeschiedenis.

In 1960 vertrok Frans met een ALO-diploma op zak, zijn broer ging een jaar eerder, uit zijn geboortestad Den Haag naar Friesland. In Heerenveen begon een paar jaar later hun droom en reis: De Friese jeugd kennis laten maken met ijshockey. Met succes, want op 4 november 1967 speelde IJshockeyclub Thialf zijn eerste wedstrijd tegen Amsterdam. Natuurlijk stond Frans, samen met zijn broer Freek, op het ijs. Zijn vrouw als trouwste fan langs de kant. Tot scoren kwamen de broers zelf die eerste wedstrijd nog niet. Het team verloor met 2-14, maar die voelde als een overwinning. Het was het begin. 50 jaar later keerden beide broers terug op het ijs van Thialf. Tijdens de jubileumwedstrijd in Thialf, ook tegen Amsterdam, werden beide benoemd tot ereleden van de club.

Vanaf dat moment werd bijna geen enkele thuiswedstrijd van de UNIS Flyers meer gemist. Ook nu was zijn trouwste fan en steun er altijd bij. Frans genoot van de sport en het ophalen van herinneringen met oude ijshockeyvrienden. De wedstrijden zelf volgde en analyseerde hij misschien wel beter dan veel anderen in het stadion. Het ijshockeyboek vol verhalen van Frans Bijlsma gaat dan wel dicht, in onze geschiedenis blijven die verhalen altijd bestaan.

UNIS Flyers is Frans dankbaar voor wat hij in al die jaren voor de club heeft betekend en wenst de nabestaanden veel sterkte met de verwerking van dit verlies.

 

Deel dit bericht