De ijshockeybond gaf recent het startsein voor een nieuw seizoen ijshockey op het hoogste niveau in Nederland. Ook UNIS Flyers behoort tot de deelnemers en kan daardoor beginnen met het samenstellen van het team. Om te beginnen met de goalie. Martijn Oosterwijk is ook komend seizoen de doelverdediger van het team van hoofdcoach Mike Nason.

Na ruim anderhalf jaar gaat het weer ‘echt’ over ijshockey. ,,Ik heb het in de afgelopen periode wel vaak over ijshockey gehad, maar wel in teleurstellende vorm,” lacht Oosterwijk. ,,De periode zonder ijshockey heb ik als zwaar beleefd. Terugkijkend hebben we het seizoen 2019-2020 redelijk goed kunnen afsluiten met het Nederlands kampioenschap, maar toen kwam de man met de hamer dat alles dicht moest. Dat heb je niet in eigen handen. We speelden een goed seizoen waarin we de kans hadden om de triple te pakken. Het team was super leuk. Toen kwam die zomer met de restricties, je mocht ook niet zoveel. We waren wel weer bezig met een nieuw seizoen. Je mocht weer wat trainen in kleine groepjes. Dat was leuk voor twee weken, maar daarna wil je gewoon verder. En dat mocht niet. Dat is heel zuur. Ik ben op mijn vierde met ijshockey begonnen. Ik heb 26 jaar lang elke winter geijshockeyd. Afgelopen winter niet. Dat was raar.”

Master in Sportmanagement

Desondanks heeft Martijn Oosterwijk niet stil gezeten. ,,Ik heb me volledig op mijn studie kunnen focussen en heb mijn Master in Sportmanagement behaald. Dat is mooi! Het zou ook met ijshockey goed te combineren zijn. Maar nu kon ik me alleen op de studie focussen. Ik heb mentaal wel in een putje gezeten: hoe nu verder met ijshockey? Elke keer was er wel weer het nieuws waardoor je hoop krijgt, maar wat vervolgens toch niet doorgaat. Je mocht ook niet meer de sportschool in. De rondjes die ik deed met hardlopen, had ik ook wel gezien. Het is fijn dat we nu weer lekker in de sportschool bezig zijn.”

Ik ben als speler nog niet klaar

In de sportschool bereidt Martijn zich voor op het nieuwe seizoen, om zo fit als mogelijk aan de start te verschijnen. Hij heeft voor één seizoen bijgetekend bij UNIS Flyers. ,,Ik heb eerlijk gezegd wel wat opties gehad om naartoe te gaan. Maar ik werk sinds begin dit jaar bij een horloge- en sieradenzaak in de stad. Ik kan dat goed combineren met ijshockey. Dat ik heb bijgetekend in Heerenveen is heel simpel: ik heb het goed naar mijn zin gehad in Heerenveen. UNIS Flyers is een thuisclub voor mij geworden in de afgelopen jaren. Ook toen ik elders speelde heb ik altijd contact gehouden met spelers en de club. Persoonlijk vind ik het jammer dat Brent er niet meer bij is. Hij is toch wel mijn maatje. Maar ik ben als speler nog niet klaar. En ik wil graag door bij Flyers.”

Verdedigend sterk

Martijn blikt alvast vooruit op het komende seizoen. Een aantal spelers hebben inmiddels afscheid van UNIS Flyers genomen. ,,Aanvallend moeten we nog wel op zoek naar versterkingen. Verdedigend hoop ik dat we hetzelfde kunnen blijven. Dan staan we verdedigend wel weer sterk.” Ook kijkt de goalie naar de andere Nederlandse en Belgische clubs. ,,Het is zonde dat Nijmegen niet kan deelnemen. Ik denk dat Den Haag ook komend seizoen weer een goed team zal leveren, met Chris Eimers achter de bank. Dat is geen gemakkelijke ploeg om tegen te spelen. Herentals is altijd lastig. Luik ontwikkelt zich ook door. Het zal wel weer een spannende BeNe-League worden. In Nederland strijd je met vier teams. Dat zijn er weinig, maar het is niet anders. Ik hoop dat er snel weer een aantal clubs toetreden tot het hoogste ijshockeyniveau.”

Ervaring en rust

Voor het aanstaande seizoen heeft Martijn weer genoeg verwachtingen en wensen. ,,Ik ben kritisch voor mezelf. Een tegengoal is altijd vervelend. Ik wil het team vertrouwen geven dat het achterin goed zit, zodat we aanvallend kunnen spelen. Door mijn ervaring werd de verdediging wat rustiger. Ik hoop dat vast te houden en een nog betere chemie tussen mij en mijn verdedigers te krijgen. Daarnaast wil ik zo vaak mogelijk de nul houden en daarmee het team de kans geven om te winnen. Binnen het team wil ik veel lol hebben. Ik heb veel plezier gehad in het laatste seizoen. Het was een leuk team en ik verwacht dat we komend seizoen weer een leuk team krijgen. Je moet er samen aan werken. Het team zal anders zijn dan voorheen, maar we gaan er weer een mooi seizoen van maken,” besluit Martijn.

Foto: Martin de Jong

Deel dit bericht