UNIS Flyers heeft het goalie-duo van komend seizoen rond. Almer de Boer werd eerder al gecontracteerd, en nu is heeft ook Martijn Oosterwijk zijn ja-woord gegeven aan UNIS Flyers. De 32-jarige geboren Groninger begint daarmee aan zijn derde opeenvolgende seizoen in Thialf.

,,Het is mijn thuisclub geworden,” steekt Martijn van wal over het ‘waarom’ hij zijn contract heeft verlengd bij Flyers. ,,Ik heb het ontzettend naar mijn zin, en ik ben nog niet klaar om te stoppen. Ik wil graag nog even door. Sinds anderhalf jaar heb ik ook erg leuk werk voor er naast bij de juwelier in Groningen. Een echt familiebedrijf met twee locaties. Dit werk kan ik goed combineren met ijshockey. Het is een optimale combinatie. Als ik bijvoorbeeld eens eerder weg moet, dan kan dat. Die flexibiliteit is heel fijn.”

Martijn kan niet wachten tot het nieuwe seizoen van start gaat. Ook bij UNIS Flyers komen er weer een paar nieuwe spelers bij. ,,Natuurlijk zijn er weer veranderingen in de selectie. Dat heb je elk seizoen. Vorig jaar was het een heel ander team, een stuk jonger ook. Die jonge jongens hebben afgelopen seizoen stappen gemaakt, en kunnen dit jaar een vastere waarde worden. Dat is een uitgelezen kans voor hen. Ik hoop dat ik ze kan begeleiden om hun rust te geven op het ijs, en dat ze niet snel nerveus worden,” legt Martijn uit.

Wat dat betreft verandert Martijn zijn rol het team niet. ,,Ik denk niet dat het heel anders is dan toen ik hier drie jaar terug weer naar Flyers kwam. Ik probeer rust achterin te houden. Het schot is voor mij. Ik heb alleen de verdedigers nodig om te helpen voor een rebound, of als ik het schot niet zie. Ik hoop dat jonge jongens niet alleen leren van mij, maar ook van de andere oudere jongens. Je bouwt een band op met je verdedigers maar ook met de aanvallers. Je weet wat je er aan hebt. Bij de jonge jongens moet dat nog groeien. Maar daar leren ze alleen maar van.”

Vorig seizoen kende Martijn een uitstekend seizoen. Hij kwam met zijn UNIS Flyers uit in elke finale en won uiteindelijk ook de BeNe-League. Het savingspercentage van Martijn was uitstekend. ,,Ik was me er wel bewust van, maar ik wist niet de exacte cijfers. Elke week kan ik de statistieken terug kijken op de club van de laatste wedstrijd. Vroeger was ik daar veel mee bezig en dat leidde soms ook wel af. Het leidt me nu niet meer af, maar ik houd die statistieken wel bij. Het is namelijk ook je werk om schoten tegen te houden,” besluit Martijn.

Foto: Margo Mulder

Deel dit bericht