Ruim 3000 mensen zagen UNIS Flyers de Nederlandse titel pakken, ten koste van Hijs Hokij Den Haag (4-2). Daarmee was de Heerenveense ijshockeyhal tot op het laatste stoeltje bezet. De laatste keer dat de ijshockeyhal was uitverkocht is meer dan vijftien jaar geleden. De spelers van UNIS Flyers ervoeren het uitverkochte huis als een prachtige setting en dat gaf net dat extra stukje energie. 

Marc Nijland had ‘de wil om te scoren’

De game-winning goal kwam van de stick van Marc Nijland. De 22-jarige forward van UNIS Flyers schoot met een prachtig schot de 3-2 binnen. ,,Ik had heel erg de wil om te scoren,” vertelt een blije Nijland na afloop. ,,We wisten dat we het betere team waren. Er was iets te halen vandaag. We zijn conditioneel sterk en dat kwam in de derde periode ook wel naar voren.” In die derde periode boog UNIS Flyers een 1-2 achterstand om naar een 4-2 winst. ,,Vooral in de derde periode zetten wij heel goed druk op hun verdediging. Daar kwamen ze maar moeilijk onderuit. In de slotfase weet je dat ze gaan stormen, maar we hielden goed stand.”

Petersen: ,,My job is to score goals”

De eerste twee treffers van UNIS Flyers kwamen van topscorer Trevor Petersen. De Canadees weet dit seizoen al met regelmaat het net te vinden, en ook in deze finale was dat niet anders. ,,My job is to score goals,” zegt hij nuchter. ,,Met mijn goals help ik het team. De twee van vandaag waren wel erg belangrijk, en kwamen op het goede moment. Tegen deze goalie (Magnus, van Hijs Hokij Den Haag, red.) had ik dit seizoen nog maar één keer gescoord. Het is een goede keeper. Maar gelukkig lukte het mij vandaag twee keer.”

De wedstrijd stond bol van het fysiek harde spel, stevige bodychecks en de nodige opstootjes. ,,We wisten dat ze zo zouden spelen. Daarom kwamen wij ook hard. Wij staan misschien niet bekend om fysiek hard spel, maar vandaag was dat wel nodig. Dit is onze arena, waar wij de titel wilden pakken. Gelukkig is dat gelukt, mede dankzij een prachtige goal van Marc. Daarna hebben we onze verdediging dicht gehouden en de titel in de wacht gesleept,” aldus Petersen.

Smit: ,,Ik dacht: holy shit…”

Jord Smit keerde dit seizoen terug bij UNIS Flyers. De forward sprak direct zijn ambitie uit: ik wil titels winnen met UNIS Flyers. De teller staat inmiddels al op twee. ,,Ja, dat is heel mooi,” begint Smit. ,,Het is gelukt. Een prachtige teamprestatie, want dat is wel wat we zijn: een hecht team. We vertrouwen elkaar, en weten elkaar goed te vinden. Dat is een heel belangrijk aspect, en ik denk dat dat key was in de winst vandaag.”

Met ruim 3000 mensen op de tribune zat de sfeer er vanaf het begin goed in. Smit vond het uitverkochte Thialf indrukwekkend. ,,Toen we het ijs op kwamen dacht ik wel even: ‘holy shit’. Heel mooi om voor zoveel mensen te mogen spelen. Dat is een prachtige herinnering die ik niet meer vergeet.” De wedstrijd was vanaf het begin heel fysiek. ,,We wisten dat Den Haag zo zou starten. Op het moment dat we 1-2 achter kwamen lieten we ons hoofd niet zakken. We bleven rustig. De teamspirit is goed, en we gaven in die laatste periode vol gas. Met mooie goals pakten we de winst. Daarbij liep onze penalty kill goed vandaag. Dat geeft ook voldoening. Hier halen we met z’n allen veel positieve energie uit.”

Foto: FPH

Deel dit bericht