Wat betreft de bekercompetitie beleefde UNIS Flyers een superweekeinde. Zelf brachten de Heerenveners de ongeslagen koploper Eaters Geleen zaterdag de eerste nederlaag toe; 4-2 (0-1, 1-0, 3-1). Zondag hielp HYS Hokij Den Haag een handje door in Geleen met 9-5 te winnen. UNIS Flyers heeft daardoor alle kans om als eerste in die competitie te eindigen.

De ploeg van Mike Nason heeft in de resterende drie bekerduels tegen Tilburg Trappers Toekomstteam, Zoetermeer en Den Haag slechts één opdracht om bovenaan te eindigen: alles winnen. Lukt dat, dan wordt het al uitgespeelde Eaters achterhaald. De Limburgers eindigden op 30 punten uit de 12 duels. UNIS Flyers verzamelde 21 punten uit 9 ontmoetingen.

Winst op de koploper

Mocht UNIS Flyers inderdaad alles winnen, dan komt het ook op 30 punten en dus gelijk met Eaters. Het onderling resultaat geeft dan de doorslag over de eerste plek en in dat kader kan het doelpunt van Adam Bezak wel eens cruciaal zijn geweest.

De Slowaakse aanvaller tekende in de dying seconds van de clash met Eaters voor de 4-2. Met die treffer deed hij het voordeel, dat de mannen van ex-Flyers trainer Andy Tenbult bij de stand 3-2 nog genoten, teniet. UNIS Flyers verloor in ijshal Glanerbrook met 6-4 en door de 4-2 van Bezak komt UNIS Flyers ni doelpuntenaantal gelijk met Geleen.

De zege van UNIS Flyers was verdiend. ,,We hadden ten opzichte van het verloren duel in Geleen enkele tactische aanpassingen gedaan met betrekking tot hun forecheck. Dat bleek de sleutel tot het toebrengen van de eerste nederlaag aan Eaters’’, vertelde Marco Postma.

De aanvaller van de thuisploeg erkende dat de in de eerste periode het spel nog te wensen overliet. Dat leverde een voorsprong voor Geleen op. In de tweede periode tapte UNIS Flyers uit een iets ander vaatje. De wil om te winnen bleek teruggekeerd, waar er in het begin meer het niet willen verliezen overheerste.

In de derde periode stelde UNIS Flyers de zege veilig. De fraaie 2-1 van Postma was doorslaggevend voor de winst, waarna de late 4-2 van Bezak dus wel eens van grote waarde kan zijn. Maar daarvoor moeten er eerst dus nog drie potjes gewonnen worden.

Goede start in de BeNe-League

Met een zak vol zelfvertrouwen reisde UNIS Flyers een dag na de Eaters-zege af naar Luik om het eerste treffen in de BeNe-League af te gaan werken. Dat werd uiteindelijk een zwaarbevochten, in overtime besliste, 5-4 overwinning voor Nason c.s.

Eerst werd een 2-0 achterstand weggewerkt, daarna bogen de Heerenveners een 3-2 achterstand om in een 4-3 voorsprong. Ook de tik die werd uitgedeeld door het incasseren van de 4-4 kwam UNIS Flyers te boven. In de noodzakelijke extra tijd werd Marco Postma met een powerplaygoal het goudhaantje.

Vrijdag hervat UNIS Flyers in Thialf de BeNe-League met het ontvangst van Antwerpen Phantoms (tickets). Zondag staat in het bekerprogramma het uitduel met Tilburg Trappers Toekomstteam op de rol.

Foto: Pieter-Jord Hovenga

Deel dit bericht