Terwijl veel kinderen in Heerenveen en omgeving met lampions hun zangronde maken, in de hoop wat snoepgoed te verzamelen, staat UNIS Flyers te trainen op het ijs van Thialf. Onder hen Jasper Nordemann. De 25-jarige aanvaller is dit seizoen een belangrijke pion van het team van hoofdcoach Mike Nason. Dat werd aan de start van dit seizoen onderstreept door de ‘A’ op het shirt van Nordemann, als alternate captain van de Friezen.

De roots van Jasper Nordemann liggen niet in Heerenveen, maar in de hoofdstad Amsterdam. Zijn ouders en zijn zeven jaar jongere zusje wonen daar nog steeds in het oostelijk deel van de stad. De sport ijshockey kwam rond zijn 6e, 7e pas in beeld. ,,De moeder van een klasgenoot was Amerikaanse. Dat klasgenootje speelde ijshockey en vroeg of ik mee wilde gaan. Ik vond het zo leuk, dat ik er nooit meer mee ben gestopt,” lacht Jasper.

Of zijn ijshockeytalent direct boven kwam drijven, betwist Jasper. ,,Ik moet het vooral hebben van hard werken. Dat was vroeger zo en dat is nog steeds zo.” Op zijn zestiende koos hij bewust voor ijshockey en verhuisde naar Eindhoven. Daar was het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO). Later werd dat de Nederlandse IJshockey Academie (NIJA). Daar speelde en leerde hij twee jaar. Het buitenland lonkte voor Jasper en hij zocht zijn kans.

Selectiekamp

,,Ik ging samen met Lars (den Edel, red.) naar een trainingskamp om geselecteerd te worden voor ijshockeyteams in de Verenigde Staten. Maar eigenlijk wilde ik niet naar Amerika, omdat ik meer heb met landen als Zweden en Finland. Dat trainingskamp was in Finland. Daar kwam ik in gesprek met Finse coaches die me wel graag wilden hebben. Daardoor ben ik op mijn achttiende verhuisd naar Finland om daar te ijshockeyen.”

Jasper vond het lastig om te aarden in een ander land waar hij de taal niet kende en waar de mensen terughoudend zijn. ,,Ik kwam in een team met allemaal Finnen en één Est. Maar die Est sprak goed Fins, dus hij redde zich wel. Bijna geen enkele speler sprak Engels. Ik woonde daar in een gastgezin. Gelukkig spraken zij wel Engels. In dat gastgezin waren vijf kinderen. En ik. Met hen heb ik echt een leuke tijd gehad.”

Het Finse ijshockeyavontuur duurde niet lang. ,,Het tweede seizoen ging voor mij minder goed. Het team kreeg een nieuwe coach, en die zag het niet zo in mij zitten. Ik werd eigenlijk aan de kant gezet. Daarom besloot ik uiteindelijk na anderhalf jaar weer terug te keren naar Nederland, en ging ik spelen voor Tilburg Trappers in de Oberliga. Ik vond het belangrijk om internationaal te kunnen spelen. Ik kreeg daar een grote rol omdat ik net anderhalf jaar in Finland had gespeeld. Maar uiteindelijk klikte het niet, en maakte ik de stap naar Nijmegen.”

Over zijn jaar in Nijmegen is Jasper erg tevreden. ,,We hadden een goed team. Het was een mooi jaar en we presteerden behoorlijk goed in de play-offs. We knikkerden zelfs Herentals uit de play-offs, waar Trevor Hunt destijds nog speelde,” lacht Jasper. ,,Ik heb Trevor daar nog wel eens mee om de oren geslagen, maar hij zegt dat hij nog weinig van die play-offs kan herinneren, haha.”

Jasper Nordemann 3 - IJshockey UNIS Flyers - (c) Hilly Kuperus

Foto: Hilly Kuperus

Finland

Hij speelde daar eerder al anderhalf jaar, maar nog steeds keert Jasper met enige regelmaat terug naar Finland. Dat komt mede doordat hij inmiddels een Finse vriendin heeft. ,,Maar we hebben elkaar ontmoet in Amsterdam,” vertelt Jasper. ,,Zij woont op tien minuten afstand van Helsinki. Ik houd juist van de Finse rust. De natuur. De vele bossen. Overal staan bomen. Misschien zoek ik die rust nog iets te weinig op, en moet ik meer de natuur opzoeken. De Finse mensen zijn nuchter en wat terughoudend, en eigenlijk vind ik dat wel prettig,” legt Jasper uit.

,,In corona-tijd ben ik voor zeven weken naar Finland geweest, waarvan ik zes weken met een trainer en een aantal spelers heb getraind. Zowel buiten het ijs als op het ijs. Dat wil ik elke zomer blijven doen.” Dit seizoen herbergt de selectie van UNIS Flyers een aantal Finnen. Voor Jasper is dat wel leuk, geeft hij aan. ,,Het heeft wel wat. Ik spreek de Finse taal nog niet, maar ik versta het wel. Ook begrijp ik de Finse mentaliteit. Ik weet een beetje hoe ze zijn, dus dan kan ik helpen daar waar dat nodig is. Ik weet hoe het is om als buitenlandse speler in een land te komen waar je de taal niet machtig bent. Dan is het prettig dat er iemand is die je begrijpt en helpt,” vertelt Jasper.

,,De Finse mentaliteit is wat afwachtend. Rustig. Terughoudend. Zonder het negatief te belichten, maar Nederlanders – en vooral Amsterdammers – zijn veel socialer. Die nemen geen blad voor de mond. Maar je merkt nu al dat de Finse spelers opener zijn,” zegt Jasper.

Jasper is inmiddels aan zijn vierde seizoen – inclusief het coronaseizoen – bij UNIS Flyers bezig. En dat bevalt hem nog altijd uitstekend. ,,Ik kwam samen met Viktor naar UNIS Flyers. Voordat we hier kwamen hebben we contact gehad met Mike Nason. Viktor en ik kenden hem van Nederlandse teams. In vergelijking met andere clubs waar ik heb gespeeld, wordt hier harder getraind. Maar ook professioneler. Je staat altijd met je complete selectie op het ijs, er zijn altijd twee goalies. Dat soort kleine dingen zijn hier goed voor elkaar.”

Broederschap

Samen met zijn jongere broer Viktor speelt Jasper dus al vier seizoenen voor UNIS Flyers. ,,In het eerste seizoen reden we na elke training en elke wedstrijd terug naar Amsterdam. Daar waren we na één seizoen goed klaar mee,” lacht Jasper. ,,Nu wonen we in Heerenveen en is het gebalanceerd.” Viktor is 2,5 jaar jonger dan Jasper. ,,En soms leunt hij ook nog wel op mij. Dat is misschien ook logisch dat je dat als jongere broer bij de oudere broer doet.”

Viktor en Jasper zijn twee totaal verschillende spelers. Naast dat Viktor defense is en Jasper forward, is ook hun spel verschillend. ,,Hij heeft een andere weg gevonden. Viktor heeft veel fysiek. Hij zoekt het contact op met andere spelers. En ja, hij pakt soms te veel straffen,” lacht Jasper. ,,Ik spreek hem wel eens harder aan op dingen die hij anders moet doen. Dat komt dan toch omdat het je broertje is,” geeft Jasper toe.

Of er sprake is van een onderlinge strijd, is Jasper heel resoluut: ja! ,,Ik was laatst een weekend geblesseerd. Dat kwam door Viktor. Tijdens een training met een één-op-één oefening bij de boarding, dan sparen we elkaar niet. Doordat ik aanvaller ben en hij verdediger kom je elkaar vaak tegen. Maar dat maakt het wel echt leuk,” glimlacht Jasper.

Jasper Nordemann - UNIS Flyers-Den Haag 9-okt-2021 - (c) Margo Mulder

Foto: Margo Mulder

Dit seizoen

Jasper schaatst dit seizoen rond met de ‘A’ op zijn Flyers-shirt. Een mooi compliment voor de 25-jarige aanvaller. ,,Ik ben inmiddels een wat oudere jongen in het team en ik wil altijd het goede voorbeeld geven. Ik werk hard voor het team. Ik ben misschien niet de meest skillsvolle speler, maar ik schuw het gesprek met een andere speler niet. Want uiteindelijk helpt dat hen, maar ook mijzelf. Het is meer verantwoordelijkheid, maar ik moet mezelf ook geen extra druk opleggen en gewoon de dingen blijven doen die ik altijd al deed,” legt Jasper uit.

Wie Jasper de afgelopen seizoenen bij UNIS Flyers heeft gevolgd, valt het misschien op dat hij dit seizoen een iets andere speelstijl heeft. ,,Ik ben inderdaad anders gaan trainen. Dat komt mede door de buitenlandse spelers die afgelopen seizoenen bij ons hebben gespeeld. Zij zijn telkens de meest fitte spelers van de selectie. Ze hebben meer kracht en snelheid. Dat was voor mij het perfecte voorbeeld. Ik voel me nu sterker, ik ben sneller. Daardoor heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Vooral als je merkt dat je hiermee succes boekt,” vertelt Jasper.

UNIS Flyers heeft dit seizoen behoorlijk wat veranderingen in de selectie. ,,We zijn enorm verjongd,” haakt Jasper in. ,,We hadden tijd nodig om op niveau te raken. Dat begint nu steeds meer te komen. Ook de jonge spelers doen daarin mee en ze pakken het goed op. De oudere jongens proberen ze zo goed als mogelijk te sturen.”

,,Ik denk dat we het seizoen goed zijn gestart, maar dat het met ups en downs gaat. Daarnaast hebben we te maken gehad met een aantal blessures. Maar ik verwacht dat we dit seizoen weer voor de prijzen kunnen spelen. Misschien eindigen we de competitie niet als eerste, maar we gaan er wel keihard voor knokken.”

,,Persoonlijk wil ik graag een beter seizoen draaien dan het vorige. En eigenlijk wil ik belangrijker worden voor het team. Om er op belangrijke momenten te staan en beslissende goals te maken,” besluit Jasper.

UNIS Flyers – Herentals via livestream

Zaterdagavond om 20.00 uur speelt Jasper met zijn team tegen HYC Herentals in Thialf. Omdat er geen publiek aanwezig mag zijn met de huidige COVID19 maatregelen, is deze wedstrijd live te volgen via Flyers Live TV. Seizoenkaarthouders en leden van de Business Club kunnen deze wedstrijd kosteloos bekijken, maar dienen zich wel te registreren: doe dat via deze link. Heb jij geen seizoenkaart? Dan kun je een ‘wedstrijdticket’ kopen bij Flyers Live TV. Meld je aan via deze link en kijk de wedstrijd vanuit je woonkamer!

Foto: Hilly Kuperus

Deel dit bericht