Terwijl de temperatuur in Nederland al een paar dagen niet meer boven nul uitkomt, en het ijs in de sloten en meren steeds dikker wordt, krijgt iedere schaatsliefhebber fijne kriebels. Ook Erik Landman vindt het een mooi fenomeen. ,,Dit is toch prachtig? Ik houd er wel van, hoor,” lacht hij. De oud-captain van Flyers en momenteel ijshockey-commentator bij Flyers LiveTV geniet van de winterse omstandigheden en hoopt ook snel zijn schaatsen onder te binden op het buitenijs.

Erik Landman heeft een indrukwekkende staat van dienst als ijshockeyer. Hij speelde ruim 400 duels op het hoogste Nederlandse niveau, kwam één seizoen uit voor Fort Wayne Komets, in de Amerikaanse UHL, won twee keer de Nederlandse beker én werd Nederlands kampioen met Nijmegen. De langste periode in zijn loopbaan speelde hij voor Flyers. Erik Landman is geboren en getogen in Heerenveen. Inmiddels is de 44-jarige alweer een poosje gestopt met ijshockey. Het seizoen 2009-2010 was zijn laatste seizoen op het hoogste niveau.

Erik Landman UNIS Flyers ijshockey

Erik Landman bij Fort Wayne Komets in de Amerikaanse UHL.

Missen

Ook al is Erik Landman al meer dan tien jaar gestopt, als liefhebber mist hij het spelletje toch wel. Als speler kende hij een fantastische ijshockey-tijd ,,Ja, natuurlijk. Bepaalde dingen mis je. Het kameraadschap. De kleedkamer. De humor, met elkaar optrekken. Tijdens mijn ijshockeycarrière was je vaker met je teamgenoten onderweg dan dat je thuis was. Met z’n allen in de bus naar een uitwedstrijd. Het voorbereiden, de wedstrijdspanning. Dat mis je wel. Maar je krijgt er veel rust voor terug. Aan het einde van mijn ijshockey-carriere ga je ook nadenken over een maatschappelijke carriere. Dat is dan ook van belang,” blikt Erik Landman terug.

Het ijshockey in de tijd van Erik Landman is anders dan het hedendaagse ijshockey, vindt hij. ,,Ik merk wel dat het nu wat flitsender is. De jongens zijn sneller en wendbaarder. Wedstrijden zijn spectaculairder. Ik vind het lastig om het ijshockey van nu te vergelijken met destijds. Ook het niveau. Ik was jong toen ik in het eerste team en het Nederlands team kwam. We speelden toen met Nederland nog op B-niveau. Ik heb gespeeld met Leo van den Thillart en Tommie Hartogs. In die tijd speelden we op een hoog niveau met het Nederlands team. Als je ziet waar het Nederlands team nu staat, dan vraag ik me af of je dat mag vergelijken. Ik weet het niet,” zegt de oud-international. ,,Het is ook een stukje beleving wat mensen aan een wedstrijd overhouden. Ik zie nu volle stadions, veel mensen die weer komen kijken. Het is belangrijk om het ijshockeyniveau omhoog krijgen. Dat zou mooi zijn, ook voor het Nederlands team.”

Nog even terugkijkend op zijn ijshockeycarriere, komt één specifiek moment naar voren. ,,Het kampioenschap met Nijmegen. Saillant detail was dat de laatste wedstrijd in Heerenveen werd gespeeld. En bij Flyers speelde Jacco, mijn broer. Voorafgaand aan dat dat duel was er veel media-aandacht. The Battle of the Brothers. We speelden in een vol Thialf. Prachtig! Een ander moment was de eerste thuiswedstrijd die ik voor Fort Wayne Komets in Amerika speelde. De home opener. Daar doen ze dat met veel entertainment rondom de wedstrijd. Lichtshows en effecten. Elfduizend man op de tribune. Dat was geweldig. Dat blijft mij zeker bij,” vertelt Erik.

Erik Landman Jacco Landman UNIS Flyers ijshockey

Erik Landman en zijn broer Jacco Landman (links)

Analist en commentator

Na zijn actieve ijshockey-carriere kon Erik Landman het spelletje niet loslaten. Hij werd trainer/coach bij het tweede team van Flyers. ,,Dat heb ik twee seizoenen gedaan. Ook heb ik nog even bij de Bombers, een recreatie-team van Flyers gespeeld. Zo’n vier, vijf jaar geleden ben ik gevraagd om tijdens wedstrijden commentaar te gaan geven bij Flyers LiveTV. Om wat meer duiding aan het spel te geven, en om tactische situaties uit te leggen. Dat de mensen leren om andere dingen te leren zien tijdens een wedstrijd.”

Erik doet dat samen met zijn compaan Michel van der Vaart. “Michel is een solide partner die de wedstrijd goed aan elkaar praat. Eigenlijk gaat de samenwerking vanzelf. Ik ben misschien wat meer als analist aanwezig om een shift of een spelregel uit te leggen als het spel even stil ligt. Die wisselwerking gaat heel goed. Als oud-speler zie ik heel andere dingen dan de meeste mensen zien. Ik let op tactische zaken, op lichaamshouding. Waar staan de spelers op het ijs? Waar moet je op letten? De speler die een goal maakt wordt in het zonnetje gezet, terwijl degene die de puck misschien niet eens aanraakt, het grootste aandeel in de goal had. En ja, soms komt er ook wel een frustratie-moment bij mij los. Dat moet ik dan even weg duwen. Ik ben een oud-speler, en met mijn ervaring kijk je soms anders naar situaties en dan denk ik: ‘hoe kun je dat nou doen?’,” lacht Erik.

Erik Landman beleeft nog elke keer veel plezier aan het analyseren en becommentariëren van een ijshockeywedstrijd. ,,Ik vind het gewoon erg leuk om te doen. Heerenveen is toch mijn clubje. Ik probeer om de supporters nog meer van het spelletje te laten genieten.” Erik staat er zeker voor open om ook bij andere ijshockeywedstrijden in de commentator-stoel plaats te nemen. ,,Mocht er eens een vraag komen om ergens bij aan te sluiten, dan overweeg ik het wel. Zo ben ik ook in Eindhoven geweest bij de bekerfinale als commentator. Het lastige is dat zo’n bekerfinale meestal doordeweek is, en dan ben ik aan het werk. Ik werk in ploegendiensten, en dat maakt het lastig.”

Qua voorbereiding op een wedstrijd waar Erik commentaar gaat geven, is hij duidelijk. ,,Met een bakje koffie, haha. Qua ijshockeykennis en technische kennis ga ik gewoon zitten. Dan reageer ik op wat ik zie. Maar voor de rest niet. Michel stelt soms wel eens vragen over spelregels. Michel is misschien iets meer van de feitjes. Over het algemeen bereid mij weinig voor. Misschien is het wel eens leuk om wat vooronderzoek te doen over spelers. Maar normaliter ga ik gewoon zitten, en vertel ik over wat ik op het ijs zie.”

Toekomst van het ijshockey

Erik Landman ziet veel mogelijkheden om het ijshockey te laten groeien in Nederland. ,,Ik denk dat Heerenveen daarin goed bezig is, om toch te kijken om het niveau omhoog te krikken. De samenwerking met België zorgt voor hele leuke wedstrijden. Je ziet ook in toeschouwersaantallen dat de sport populair is, en dat er steeds meer mensen komen kijken. In mijn optiek moet er een plan op tafel komen om het niveau van de competitie en het Nederlandse team te verhogen. Het belangrijkste daarin is beginnen bij de jeugd. Als club moet je faciliteiten bieden om genoeg wedstrijden te kunnen spelen. Ik was destijds één van de weinige Nederlandse ijshockeyers die naar het buitenland ging. Nu zie je dat veel vaker.”

,,Maar ook sponsoren en spelers zijn belangrijk,” gaat Erik verder. ,,Om ook de clubs uit de Eerste Divisie een niveau omhoog te krijgen is wel een opgave, denk ik. Daarom is het van groot belang om goed te kijken naar de jeugd. Om hen weer aan het ijshockeyen te krijgen. De ijshockeyscool van Flyers is daarin een mooi voorbeeld. Je ziet dat steeds meer kinderen naar de ijshockeyscool komen op zondagochtend. We moeten zorgen dat de basis goed is bij alle clubs. Met import-spelers kun je ook het niveau omhoog krijgen. In Heerenveen willen ze een topsportklimaat faciliteren. Spelers van Flyers mogen bijvoorbeeld de gym gebruiken van de 400m baan in Thialf. De kleedkamer is opgeknapt. Volgens mij zijn alle ingredienten aanwezig voor een professioneel goed team. Er is een mooi stadion. Dat is al de basis die je als club hebt. Nu de aanwas vanuit jeugd. De organisatie van Flyers is goed, en ze hebben successen behaald de laatste jaren. Maar dat is nog maar één team. Terwijl je wilt dat zoiets door het hele land ontwikkeld. Misschien is het daardoor mogelijk om clubs als Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Den Bosch er weer bij te krijgen. Maar alles draait uiteraard wel om kwaliteit,” besluit Erik Landman.

 

 

Deel dit bericht