Na ruim 11 seizoenen bij UNIS Flyers heeft Aldo van Aalderen besloten om te stoppen met professioneel ijshockey. Van Aalderen maakte deel uit van de succesvolle lichting van UNIS Flyers die diverse prijzen wist te pakken in de afgelopen jaren.

Eigenlijk twijfelfde Aldo vorig seizoen al om z’n schaatsen aan de wilgen te hangen. ,,Maar om na een coronaseizoen te stoppen, vond ik niet leuk,” steekt Aldo van wal. ,,Ik heb altijd per seizoen bekeken wat ik ga doen. Na dit seizoen heb ik toch besloten om te stoppen. De belangrijkste reden is de gezinssituatie. Ik heb twee kleine kinderen. Een jongen en een meisje. Het is nu tijd voor mijn vrouw en kinderen. Met hen wil ik nu alle tijd doorbrengen.”

Van een leegte na ijshockey, is op dit moment nog geen sprake. ,,Nee, dat valt nog mee. In september en oktober gaat het besef komen dat ik veel vrije tijd heb. Die tijd ga ik besteden aan mijn gezin. En er komt vanzelf wel weer iets op mijn pad wat ik ga doen,” blikt Aldo vooruit. Of Aldo op een ander niveau bij het ijshockey betrokken blijft, weet hij nog niet. ,,Geen idee. Ik geef ook jeugdtraining. Dat vind ik heel leuk om te doen.”

Aldo kijkt met veel plezier terug op elf jaar in de hoofdmacht van UNIS Flyers. ,,Een heel positieve tijd. We hebben veel prijzen gewonnen. We werden destijds (in 2016) sinds lange tijd weer kampioen van Nederland. Dat was een heel mooi moment.”

Hij vervolgt: ,,Vanaf het begin van mijn ijshockey carrière heb ik het moeten hebben van hard werken. Dat is mijn kracht geworden. Door mijn harde werken en door het fysieke spel wat ik beheerste, heb ik het team kunnen helpen. Ik werd daar steeds sterker in en slimmer in. Ik denk dat ik het team daarin erg heb geholpen.”

Met UNIS Flyers speelde Aldo vele finales. Sommige werden verloren, maar ook een aantal werden gewonnen. ,,De allereerste keer dat we de beker wonnen (in 2016) was heel mooi. De ontlading was heel groot. Vooral omdat het zo lang geleden was dat UNIS Flyers een prijs had gewonnen. Een persoonlijke prijs die ik heel erg waardeer is de prijs voor ‘Hardstwerkende speler’. Die prijs mocht ik ontvangen door de coaches en het team. Die voelde voor mij heel goed, omdat mijn harde werken werd gezien door mijn medespelers.”

Een recente herinnering van Aldo is het winnen van het Nederlands kampioenschap voor een uitverkocht Thialf in 2020. ,,Dat vond ik heel speciaal, dat was echt heel mooi. Maar ook het winnen van de BeNe-League afgelopen seizoen vond ik bijzonder. Ook omdat het mijn laatste wedstrijd voor UNIS Flyers was.”

Omdat Aldo in zijn gedachten al dacht aan stoppen met ijshockey, beleefde hij het afgelopen seizoen op een speciale manier. ,,Ik heb gebaald van de twee finales die we verloren. Mede daardoor had ik erg de hoop dat we de BeNe-League finale zouden winnen. Toen we die wonnen, bracht dat een speciaal moment met zich mee. Het ene deel van de spelersgroep was blij omdat het hun eerste keer was dat ze de BeNe-League wonnen. En voor misschien wel een paar anderen waarbij het de laatste keer zou kunnen zijn. Dat gold ook voor mij.”

Aldo gaat verder: ,,Ik wist dat ik ging stoppen. Dat het mijn laatste wedstrijd zou zijn. Ik denk dat ik stevig had gebaald als we hadden verloren. Het voelt nu heel speciaal omdat het winnen van de BeNe-League mijn laatste wedstrijd is.”

Een persoonlijk hoogtepunt voor Aldo krijgt binnenkort een mooi plekje in zijn woonkamer. ,,Om uiteindelijk een foto te kunnen maken met de beker van de BeNe-League, samen met mijn vriendin en twee kinderen. Dat vind ik heel bijzonder.”

Ondanks dat Aldo zin heeft om meer vrije tijd met zijn gezin door te brengen, gaat hij het ijshockey ook missen. ,,In de kleedkamer zijn met de jongens. Het ijshockeyspelletje. Ik ijshockey al vanaf mijn vierde. Het is altijd een deel van mijn leven geweest. Elke winter was ik er weer mee bezig.”

Vanaf komend seizoen dus geen #11 meer op het Thialf-ijs bij UNIS Flyers. Wie weet wat de toekomst nog brengt. ,,Ik weet dat in de jeugd een paar spelers spelen met nummer 11, mede omdat ze mij als voorbeeld zien. Dus het zou wel leuk zijn als over een paar jaar weer een nieuwe nummer 11 in de hoofdmacht speelt,” lacht Aldo.

Foto: Margo Mulder

Deel dit bericht