Hij is één van de revelaties van dit seizoen in de defensie van UNIS Flyers. Wesley de Bruijn is pas 19 jaar maar ontwikkelt zich als een solide verdediger die ook het spel durft te maken. Een nadere kennismaking met deze sympathieke Hagenaar in het Friese dorp.

Wesley groeit op in een ondernemersgezin. Zijn vader en naamgenoot zonder laatste ‘e’ (Wesly) heeft een eigen aannemersbedrijf, waar zijn moeder de administratie doet. Ook Wesley werkt daar als sinds zijn 16e met regelmaat in mee. ,,Als schilder,” lacht hij. Of dat ook zijn toekomst wordt na het ijshockey? ,,Misschien wel, ja. Dat ik samen met mijn broertje Bradley het bedrijf overneem. Hij werkt ook bij mijn vader als timmerman,” vertelt Wesley.

Neef en buurman

Wesley woonde tot voor kort in Den Haag waar zijn neef en naaste buurman Dani van Schilt hem op 5-jarige leeftijd liet kennismaken met ijshockey. Dani speelt momenteel bij Zoetermeer Panters in de BeNe-League. Bij Hijs Hokij leert Wesley het ijshockey spelletje en al gauw werd duidelijk dat hij talent had. Wesley trainde en speelde telkens met een hoger team mee dan zijn leeftijdsgenoten.

,,Dat heb ik te danken aan Marco Kronenburg (vader van Jelle, spelend bij Zoetermeer Panters, red.), mijn trainer en coach in de jeugd. Hij heeft mij de kansen gegeven en ik ben hem nog altijd dankbaar,” is Wesley lovend over z’n oud-trainer. ,,Maar ook Chris Eimers wil ik bedanken. Hij haalde mij bij het BeNe-Leauge team,” vertelt Wesley over de huidige coach van UltimAir Hijs Hokij Den Haag.

Beleving

Dit seizoen maakte Wesley de overstap van Den Haag naar Heerenveen. Hij ziet overeenkomsten en verschillen tussen UNIS Flyers en Hijs Hokij Den Haag. In beide plaatsen neemt ijshockey een belangrijke plek in de maatschappij in. ,,Ik denk dat de jeugdopleiding in Den Haag groter is, maar ijshockey leeft meer in Heerenveen,” vindt Wesley.

Op het ijs manifesteert Wesley zich net zoals hij buiten de ijsbaan is: netjes en beschaafd. Opvallend is namelijk dat hij nog geen enkele strafminuut pakte dit seizoen. ,,Ik speel ijshockey volgens de regels. Als je een straf krijgt, benadeel je je teamgenoten. Dat wil ik graag voorkomen.” Op het ijs toont Wesley lef en durft hij het spel te maken. ,,Dat is misschien de Haagse mentaliteit. Je moet soms ballen hebben om een pass of een play te maken. Maar soms moet ik iets minder lef tonen en meer steady blijven. Mijn momenten kiezen,” analyseert Wesley z’n eigen spel.

Henri Ruotsalainen Wesley de Bruijn - UNIS Flyers (c) Fanfoto.nl - Nayra Blaauwbroek

Henri Ruotsalainen en Wesley de Bruijn (c) Fanfoto.nl – Nayra Blaauwbroek

UNIS Flyers heeft dit seizoen de jongste selectie van de BeNe-League. In december gaan er zes spelers mee naar het WK U20 in Litouwen. Wesley ook. Op het vorige WK U20 in Servië ontving hij nog de prijs voor Best Defense van het toernooi. Ondanks dat hij dit seizoen nieuw is bij UNIS Flyers, kent hij al een aantal jongens heel goed uit de nationale jeugdteams. ,,Dat maakt de overstap gemakkelijker,” erkent hij. ,,Maar ik kan wel snel ergens wennen, hoor. Ik heb het hier erg naar mijn zin. Het voelt als familie. De club wordt professioneel georganiseerd.”

,,Ik ben erg goed opgevangen bij Flyers. Ik wil hier volop wedstrijden spelen. De jongens en de coaches helpen mij heel goed,” blikt Wesley terug op zijn eerste maanden in Friesland. Ondanks zijn stap van Den Haag naar Heerenveen, woont hij momenteel in Apeldoorn. ,,Ik woon bij mijn vriendin. Dat betekent dat ik voor trainingen en wedstrijden heen en weer reis tussen Apeldoorn en Heerenveen,” bekent hij.

Wesley is zijn vriendin, zijn ouders en familie erg dankbaar dat hij dit ijshockey-avontuur kan aangaan. ,,Ik ben ze erg dankbaar. Zij geven alles voor mij. Dat vind ik heel speciaal.” En zijn ouders? Zij zagen Wesley met UNIS Flyers in overtime winnen van Hijs Hokij Den Haag. Gaf dat geen tegenstrijdig gevoel? ,,Nee. Als je je kind ziet winnen, dan maakt dat je trots,” besluit Wesley.

Foto: Margo Mulder

Deel dit bericht