Er komt een eind aan het tijdperk van voorzitter Henk Hoekstra bij UNIS Flyers. De voorzitter zwaait na 12,5 jaar af. Hij vindt het een mooi moment om afscheid te nemen, al zal Henk op de achtergrond nog wel betrokken blijven. Zijn opvolger is Michiel Huitema die het stokje als voorzitter overneemt.

Het was geen lastige keuze voor Henk om te stoppen als voorzitter. ,,Eigenlijk speelt het idee al één, twee seizoenen in mijn hoofd. Ik heb het gevoel dat na 12,5 jaar de motivatie wat terug loopt. Je wordt ouder en de jeugd wordt steeds jonger. Daarnaast moesten we een geschikt iemand vinden die mij wilde opvolgen. Die hebben we gelukkig gevonden in Michiel Huitema. Hij is Managing Director Benelux bij Kooi Camerabewaking en was bestuurslid van Regio ’n Gouden Plak,” vertelt Henk.

Op de brommer

Henk blikt terug op de periode dat hij voorzitter was van UNIS Flyers. Daarvoor was hij financieel directeur bij sc Heerenveen. ,,Ik kwam altijd al bij ijshockey. Toen ik een jaar of 17 was ging ik op de brommer vanuit Jubbega naar Thialf. Maar ook in de periode dat ik bij sc Heerenveen werkte, ging ik in de winterstop graag een paar keer naar ijshockey. Omdat ik het spelletje leuk vond. Toen ik stopte bij sc Heerenveen ben ik benaderd om iets voor UNIS Flyers te betekenen. Daar heb ik eerst niets mee gedaan en een periode van rust gepakt. Uiteindelijk vroegen ze me nog een keer en hebben we eerst plannen gemaakt en een stuurgroep opgesteld. Dat was in 2011. We hebben een structuur bedacht en die uitgerold. Op dat moment zag ik dat het een mooi moment was om voorzitter te worden. Ik zag dat er potentie in de club zat om weer iets in beweging te krijgen. Dat is iets wat ik leuk vind: ergens beweging in krijgen en organiseren. We hebben structuur in de club gekregen. Ook hebben we ideeën en een visie neergezet om vervolgens mensen erbij te betrekken die die visie willen uitdragen. Inmiddels is er een stabiele groep mensen binnen de club. Dan is het heel mooi om te zien dat het ook sportief en financieel goed gaat,”  vertelt Henk open.

De afzwaaiende voorzitter is blij wat er in de afgelopen 12,5 jaar is bereikt. ,,Je wilt graag sportief succes creëren. Maar eerst is het belangrijk om een stevig fundament te krijgen. Dat was er destijds in de ijshockeywereld niet. Er is rust in de organisatie van UNIS Flyers. Dat is belangrijk. Als dat lukt, dan kun je verder bouwen. Want als iets niet goed georganiseerd is, dan komen de mensen – de fans – niet,” weet hij.

Samenwerking met Thialf

De club UNIS Flyers is afhankelijk van ijsstadion Thialf. Dat is niet te ontkennen. Henk lacht. ,,Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar aan de andere kant hebben we allebei in de gaten dat je elkaar nodig hebt. Die samenwerking is niet altijd gemakkelijk, maar het contact is wel goed. De verhoudingen zijn genormaliseerd in de loop der jaren. Het probleem is: je hebt verschillende belangen. Dat moet je accepteren. Thialf heeft soms een ander belang. Daar moet je ook oog voor hebben. Maar dan verwacht je andersom ook wel eens iets terug. De relatie moet goed zijn en je eigen netwerk daarin is belangrijk.”

In de afgelopen 12,5 jaar heeft Henk ook te maken gehad met overmacht, waar UNIS Flyers mee te dealen kreeg. ,,Ja, het issue met de dak-constructie bijvoorbeeld. Maar ook de corona-periode. Uiteindelijk is dat financieel wel opgelost, maar sportief doe je een stap terug. Je speelt een heel seizoen geen ijshockey. De mensen die daarvoor kwamen kijken naar onze wedstrijden, zagen in dat jaar ook weer andere dingen. Dan is het een uitdaging om iedereen weer te enthousiasmeren en terug te krijgen naar Thialf.”

Uitverkocht Thialf

Henk is eigenlijk al zijn hele leven actief in de sport. ,,Sport heeft z’n eigen dynamiek. Dat maakt het mooi. Het is ook emotie, en dat moet het ook blijven. Dat is voor mij continue de beweegreden geweest om weer door te gaan. Het is een beetje je kindje. Soms wil het kindje knuffelen, maar soms ook niet,” lacht Henk. ,,Het is het leven wat bij elkaar komt in een club. Wat voor mij het hoogtepunt was, was 1 maart 2020. In een uitverkocht Thialf won UNIS Flyers het Nederlands kampioenschap. Een uitverkocht Thialf was sinds de Feenstra periode niet meer voorgekomen. Er zit ijshockey-DNA in deze regio. Dat is vanuit 1967 opgebouwd. We moeten er als club voor zorgen dat je dat weer activeert. Dat moeten we in beweging krijgen en als het team goed presteert, dan begint de onderkant van de club ook te groeien.”

Trots is zeker een gevoel wat Henk overhoudt aan zijn periode bij UNIS Flyers. ,,Bijvoorbeeld hoe we zijn omgegaan met het uitvallen van de vriesmachine in 2014 in Thialf. In de ijshockeyhal stond water. Een maand lang geen ijs. Maar ook eind 2018, dat we twee maanden niet in de ijshockeyhal mochten komen in verband met dakproblemen. Dat zijn stevige tegenslagen. Op zulke momenten is het belangrijk dat je iedereen bij de club houdt, maar dat je ook de energie vindt om alles weer voor elkaar te krijgen. Soms moet je mensen enthousiasmeren, of soms in toom houden. De club is eigenlijk een klein bedrijfje. Maar het is een vrijwilligersorganisatie. Dat is een heel andere insteek dan een professionele organisatie waar je mensen op de payroll hebt. Ook het enthousiasme van de spelers, dat ze zoveel voor de sport over hebben. Want wij vragen veel van ze. Drie keer per week trainen, twee wedstrijden per weekend.”

Waar Henk ook trots op is, is het hoofdsponsorschap van UNIS Group. ,,Al 11 jaar lang zijn zij hoofdsponsor. Peter de Vries steunt ons al zo lang. Hij heeft mede voor de ontwikkeling gezorgd die we als club hebben doorgemaakt.”

Nu is het dus tijd om het voorzitter-stokje over te dragen aan Michiel Huitema. ,,Uiteraard ga ik wel een zachte landing met Michiel doen. We hebben een gezamenlijke periode van inwerken. En op de achtergrond blijf ik nog wel een paar dingetjes doen. Ik ben ook voorzitter van RTC. Dat blijf ik nog wel doen. Dus ik verdwijn niet helemaal, maar ik wil meer rust. En wie weet wat er dan nog voorbij komt. Ik zie het wel. Ik ben bijna 66 en ik vind het mooi geweest. Ik ben al half gepensioneerd, maar ik wil wel wat blijven doen. Dus jullie zullen we me nog wel regelmatig langs zien komen in Thialf,” lacht Henk. ,,Ik wil iedereen ontzettend bedanken voor de samenwerking in de afgelopen 12,5 jaar. Dat heb ik als erg bijzonder ervaren. Samen zijn wij de club!”

Voorstellen Michiel Huitema

In de 47-jarige Michiel heeft UNIS Flyers zoals gezegd een nieuwe voorzitter gevonden. Een uitgebreidere kennismaking met hem volgt na het huidige ijshockeyseizoen. Maar Michiel laat weten dat hij erg veel zin heeft om aan de slag te gaan bij UNIS Flyers. ,,Ik ga de komende periode bij Henk op de spreekwoordelijke bagagedrager om zo de ins en outs van UNIS Flyers goed te doorgronden.”

Michiel Huitema

Michiel Huitema

Michiel woont met zijn vrouw en twee kinderen in Heerenveen. Zijn zoontje speelt ijshockey bij U11. Michiel loopt al een poosje rond bij de club en hij heeft veel zin in de uitdaging. ,,Ik ben onder de indruk van het familiegevoel bij UNIS Flyers. Ik vind het écht bijzonder om te ervaren hoe sterk dat we-doen-het-met-elkaar-gevoel bij UNIS Flyers is. Dat merk ik bij de jeugd, maar ook bij de wedstrijden met supporters, sponsoren en spelers. Ik heb dat nog niet eerder zo sterk ervaren bij een sportorganisatie. Het is geweldig wat de vrijwilligersorganisatie bij UNIS Flyers neerzet. Ik kijk er naar uit om langzaam in de club te groeien en doorgaan op de weg die Henk heeft ingezet,” vertelt Michiel enthousiast.

Foto Henk Hoekstra: Fanfoto.nl

Deel dit bericht