Voor de derde keer dit seizoen speelt UNIS Flyers een finale. Voor de derde keer is Hijs Hokij Den Haag de opponent. Twee keer stapten de Hagenezen (beker en landstitel) als winnaars van het ijs. Maar driemaal is scheepsrecht, verwachten spelers en staf van UNIS Flyers. De finale van BeNe-League moet en zal gewonnen worden.

Of het een reëel doel is, de wens niet meer dan de vader van de gedachte, het niet meer hopen dan weten is, dat zal de komende twee weken duidelijk worden. In een best of five-serie gaan UNIS Flyers en Den Haag uitmaken wie de trofee van de gecombineerde Belgisch-Nederlandse competitie een jaar in de prijzenkast mag zetten.

Nu staat deze nog te glimmen in de Heerenveense vitrine, waar inmiddels de nationale beker en de landstitelschaal richting het Haagse verdwenen zijn. Juist daarom is iedereen bij UNIS Flyers er op gebrand om niet ook de derde vorig seizoen in de wacht gesleepte prijs kwijt te raken.

Gezien de statistieken is de kans groot dat Den Haag uiteindelijk ook de BeNe-League in de wacht sleept. Maar UNIS Flyers is juist de laatste tijd in uitwedstrijden succesvoller en vooral scorend beter op dreef dan thuis. En laat Den Haag nu uitgerekend in deze serie het thuisvoordeel hebben. Of vanuit Heerenveens perspectief: UNIS Flyers heeft het uitvoordeel.

,,De met 1-0 verloren finale om de landstitel, enkele weken geleden in Thialf, heeft mij de overtuiging gegeven dat wij in een langere serie als deze een hele goede kans hebben om als eindoverwinnaar uit de strijd te komen’’, zei UNIS Flyers-coach Mike Nason met stellige overtuiging.

Kans heeft UNIS Flyers zeker. Dat bewees het zondagavond wel in Luik. Bulldogs was feitelijk in het tweede duel van de halve finale kansloos. Vooral omdat de eerste lijn Wurm/Postma/Bezak hun verantwoordelijkheid nam en de ploeg van Nason en assistent Dennis Schreur van meet af aan in een gewonnen positie manoeuvreerde.

Omdat daarna ook Lars den Edel en Tony Demelinne rendement haalden uit hun aanvallende acties, kwam de uiteindelijke 5-2 zege tot stand en daarmee de beslissing in de mini-serie.

Vrijdag start de finale al in Den Haag, waar om 20.30 uur in de Uithof de eerste puck gegooid wordt. Zondag is het tweede treffen in Thialf (17.00 uur), waarna dinsdag het derde duel weer in Den Haag gepland staat. Het weekeinde erop worden eventueel de vierde en vijfde play offwedstrijd gespeeld.

Of het zover komt? Mike Nason verwacht het wel. ,,We hebben bijna het hele seizoen een ‘een goal verschil wedstrijd’ tegen elkaar gespeeld. Dat verwacht ik in deze finale ook. Den Haag is favoriet, maar toch schat ik de kans op het winnen van de titel fifty-fifty’’, aldus Mike Nason.

Foto: Pieter-Jord Hovenga

Deel dit bericht