Aanvaller Valentijn Bouten doet vanwege persoonlijke maatschappelijke ambities een stapje terug in het ijshockey. Ondanks dat hij momenteel wel meetraint, behoort hij aankomend seizoen niet tot de vaste eerste selectie van UNIS Flyers. Zoals het er nu uit ziet speelt hij aankomend seizoen zijn wedstrijden bij de beloften. De deur naar het eerste team is echter nog niet volledig gesloten.

Maatschappelijke ambities

Na een universitaire bacheloropleiding Economics & Business Economics volgde Bouten twee masters (Finance en Economics) aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Met deze diploma’s in de pocket wil hij zijn maatschappelijke ambities waar gaan maken. Dit zorgt ervoor dat hij zich niet volledig kan committeren aan het team van Mike Nason, waardoor uiteindelijk de keuze is gemaakt om een stapje terug te doen.

Bouten legt zijn keuze als volgt uit: ‘Ik heb niet voor niets hard gestudeerd en ik wil nu kijken of ik een goede baan kan vinden met mijn diploma’s. Dit kost veel tijd en energie, waardoor ik me niet voor de volle 100% kan inzetten voor de Flyers. Als ik iets doe, wil ik het natuurlijk wel volledig kunnen doen.’

‘Mijn hart ligt toch bij Flyers’

Zijn zoektocht naar een baan brengt hem door heel Nederland, ook in de buurt van andere ijshockeysteden. Automatisch rijst dan de gedachte om in combinatie met eventueel nieuw werk in een nieuwe plaats een transfer te maken naar een nabijgelegen BeneLiga-club. ‘Er is nog veel onduidelijkheid over waar ik ga werken en hoe dat werk eruit ziet. Het kan inderdaad ook zijn dat ik voor mijn werk moet gaan verhuizen bijvoorbeeld. Ik zie mezelf echter niet voor een andere club spelen dan Flyers. Hier ligt toch mijn hart,’ aldus de aanvaller met rugnummer 70, die zeven seizoenen deel uitmaakte van de Heerenveense hoofdmacht.

Beste Allround Forward

Bouten speelde in totaal 285 wedstrijden op het hoogste niveau en wist hierin 29 keer het net te vinden. Ook bereidde hij 61 treffers voor. Hij staat vooral bekend als een van de betere defensieve forwards van de competitie. Met zijn lange ‘reach’ – hij is 1 meter 94 lang -, goede spelinzicht en sterke positionering was hij jarenlang een vaste waarde in het team van Mike Nason. Hij droeg eraan bij dat de Flyers een ijzersterke penalty kill hadden en drie jaar achtereen de minste tegengoals incasseerden. Door zijn stabiele en constante optredens mocht hij, tijdens het traditionele slotfeest van afgelopen seizoen, de award voor de beste allround forward in ontvangst nemen.

‘Een echte professional’

Coach Mike Nason heeft mooie woorden over voor de 23-jarige aanvaller: ‘Valentijn is een speler die te weinig credits krijgt. Hij is enorm slim, zijn spelinzicht is geweldig. Het is een speler die in alle verschillende situaties goed kan spelen. Op de penalty kill is hij ijzersterk, en ook op de powerplay heeft hij de afgelopen jaren een impact gemaakt. Hij is een echte professional. Hij werkt altijd hard en is altijd prima in conditie. In alle jaren dat ik hem heb gecoacht is hij altijd bezig geweest met beter worden. Hij stelde vragen, maar leverde ook opbouwende kritiek als dat nodig was.’

Nog niet helemaal definitief

Momenteel weegt Valentijn Bouten dus zijn opties af. Momenteel traint hij dus zowel bij de beloften als bij het eerste team mee. De (nabije) toekomst zal uitwijzen wat het eindstation zal zijn. De selectie van UNIS Flyers is compleet en dit jaar breder dan voorbije jaargangen. Toch is de deur tussen Bouten en UNIS Flyers 1 nog niet volledig gesloten.

Mike Nason laat weten dat de kans bestaat dat er nog een beroep wordt gedaan op Bouten. ‘Als hij zijn fysiek op orde heeft, hebben we altijd wat aan hem. We houden nauw contact en we kijken wat er in de toekomst gebeurt. Als hij fit is, en er komt om wat voor reden dan ook een plekje vrij, dan zullen we zeker kijken of hij daarin past. Voor nu wens ik hem echter heel veel succes met zijn maatschappelijke carrière. Ik heb vaak met hem over zijn maatschappelijke ambities gesproken en ik weet dat dat voor Valentijn heel belangrijk is,’ zo besluit de hoofdtrainer.

Foto: NOS.nl

Deel dit bericht