De nationale beker is weer voor een seizoen in handen van UNIS Flyers. In Eindhoven werd Devils Nijmegen in een mooie finale met 5-2 (1-1, 3-0, 1-1) onttroond. Juha Kiilholma was met twee goals een belangrijke pion.

De Finse routinier scoorde in de tweede periode de 4-1 en leek daarmee de eindstrijd in Heerenvener voordeel te beslissen. In een zinderende derde part leek Nijmegen na de 4-2 weer in de kansen op bekerprolongatie te geloven.

Excellerende Oosterwijk

De 4-3 scoren deden de Nijmegenaren echter niet, waarna Kiilholma met een empty netter de op het oog geflatteerde 5-2 eindstand op het scorebord zette. Dat de 4-3 niet viel, was overigens vooral te danken aan een goede penalty kill in het algemeen en een excellerende Martijn Oosterwijk in het bijzonder.

De dit seizoen – na enkele jaren in Tilburg en Zweden gespeeld te hebben – bij UNIS Flyers teruggekeerde nationale topgoalie bewees met diverse knappe safes zijn waarde, maar was vooral enkele minuten voor tijd cruciaal aanwezig voor de Heerenveners. Hij stopte een penaltyshot van Jeffrey Melissant en besliste daarmee meteen de finale.

,,Onwerkelijk’’, stamelde de Groninger na de uitbundig gevierde huldiging. ,,Mijn eerste prijs ooit voor Flyers, maar zeker niet mijn laatste.’’

Verdiend

Dat gevoel had ook coach Mike Nason, die vond dat zijn ploeg na de 4-1 voorsprong in de derde periode te veel dacht aan die voorsprong verdedigen in plaats van uitbouwen. ,,We verdienden deze prijs na het goede eerste deel van dit seizoen en ik verwacht dat we dit niveau wel vast kunnen houden.’’

Hij doelde dan vooral op de eerste twee periodes. In het eerste part leek UNIS Flyers nog wat met zenuwen te kampen te hebben. Maar het goede spel werd toch beloond met de 1-0 van ‘Benjamin’ Pim van der Meulen. Nijmegen maakte nog wel gelijk, maar via Lars den Edel, Trevor Petersen en Juha Kiilholma besliste een beter UNIS Flyers de wedstrijd.

Dat vond ook Devils-routinier Nick de Jong. ,,We hebben het in de tweede periode laten liggen. Flyers strafte onze fouten en straffen vakkundig af. Ik denk dat we in de derde periode meer verdienden, maar overall is de winst van Flyers terecht’’, toonde De Jong zich een sportieve verliezer.

Hij komt zaterdag met zijn ploeggenoten naar Thialf om in het kader van de BeNe-League de revanchewedstrijd te spelen. UNIS Flyers zal dan de feestelijkheden zeker verteerd hebben en er weer staan.

Tekst: Edwin Fischer
Foto: Martin de Jong

Koop je tickets voor zaterdag

Op zaterdag 18 januari is er wederom een wedstrijd tegen de ploeg uit Nijmegen, in het vertrouwde Thialf. De face-off is om 20.00 uur en tickets koop je via VanPlan hier.

Deel dit bericht