DEN HAAG – Twee jaar op rij won UNIS Flyers de nationale beker. Zondagmiddag konden de Heerenveense ijshockeyers de trilogie voltooien. Ondanks het uitgesproken (zelf)vertrouwen werd de finale in en tegen Den Haag een desillusie. UNIS Flyers verloor met 7-3 (1-1, 5-0, 1-2) van Hijs Hokij.

Voorafgaand aan de bekerfinale was duidelijk dat de voortekenen op geen enkele wijze in het voordeel van UNIS Flyers waren. Den Haag won dit seizoen beide onderlinge ontmoetingen. De Haagse ploeg verloor dit seizoen nog maar een keer, waar het team van coach Mike Nason al vijf keer met een nederlaag van het ijs stapte.

Daarnaast speelde UNIS Flyers op papier dan wel thuis, omdat De Uithof door de NIJB aangewezen was om de bekerfinale te huisvesten was het mentale voordeel geheel voor Hijs. Tot slot de vorm waarin beide ploegen verkeerden.

Dat laatste was misschien wel doorslaggevend, vond Marco Postma achteraf. ,,Je moet eerlijk zijn’’, zei de routinier. ,,Den Haag speelt de laatste weken zeer sterk, wij kwakkelen duidelijk met onze vorm. Natuurlijk zeiden we dat we er klaar voor waren en er zouden staan. Wat moet je anders zeggen? Maar we stonden er niet, we zijn op alle fronten afgetroefd.’’

Een even harde als kloppende conclusie. Na de eerste periode, in een uitverkochte en sfeervolle Haagse ijshal, leek er nog niet veel aan de hand. Het stond immers 1-1, mede door een knappe openingsgoal van Tony Demelinne.

,,Toch was die stand vertekenend’’, vond Mike Nason. ,,We maakten toch veel kleine fouten en zaten in mijn ogen niet echt lekker in de wedstrijd.’’ De coach van UNIS Flyers had vlak voor aanvang van de finale nog te maken met een forse tegenvaller.

De uiterst belangrijke pion Brent Janssen keerde in allerijl weer naar Friesland terug, omdat zijn eerste kind zich aandiende. Nason:  ,,We zullen nooit weten hoe de wedstrijd verlopen was als Brent wel meegedaan had, maar hij is zeker een van onze sleutelspelers.’’

Vooral als ijzersterke verdedigende aanvaller en UNIS Flyers’ beste speler in de penaltykill is de meerwaarde van Janssen cruciaal. Het bleek vooral in de tweede periode. Binnen drie minuten profiteerde Den Haag van fouten aan de zijde van de Friezen en namen een voorschot op het overnemen van de beker.

Vervolgens maakte Marc Nijland een check from behind op Viktor Pataky. Omdat de Haagse aanvaller lang op het ijs bleef liggen en met de brancard zelfs afgevoerd werd, gaven de referee’s Pascal Keus en Ramon Sterkens een vijf minuten-penalty en een match.

Niet voor Marc Nijland overigens, maar voor broer Kevin. Ondanks aandringen  van captain Tony Demelinne om de juiste speler de straf op te leggen, bleven de arbiters bij hun foute besluit. Daardoor mist Kevin Nijland ook nog eens de komende twee wedstrijden. ,,Vreselijk dat mij dit in zo’n finale waar je weken naar toe leeft overkomt’’, vond Kevin Nijland.

Hij kreeg niet meer mee dat in de daaropvolgende powerplays Den Haag de genadeklappen uitdeelde. Met drie tegentreffers in ondertal werd UNIS Flyers de illusie om drie keer de beker op rij te winnen aan flarden geschoten; 6-1.

In de derde periode herpakte UNIS Flyers zichg nog enigszins en gaven via goals van Tony Demelinne en Pippo Limnell Finocchiaro nog een iets beter aanzien aan de eindstand (7-3), maar het gevoel was er niet minder beroerd om.

,,We moeten het bij onszelf zoeken. Als team waren we niet goed genoeg. Daarbij laten te veel individuele spelers niet zien wat ze kunnen, met name de ervaren jongens moeten stappen gaan maken. We doen nog mee om de prijzen, maar willen we dit seizoen wat winnen, dan moet er de komende weken echt wat gebeuren’’, vond Mike Nason.

De coach van UNIS Flyers ziet keihard blijven werken als de manier om het niveau op te krikken. De eerste resultaten worden wellicht vrijdag al zichtbaar als het Toekomstteam van Tilburg Trappers naar Thialf komt.

Deel dit bericht