Hopelijk is het vaderlandse gezegde ‘een slechte generale is een goede repetitie’ niet van toepassing op UNIS Flyers. Of eigenlijk omgekeerd. Coach Mike Nason en zijn mannen kenden dit weekeinde namelijk een welhaast perfecte generale. Nu maar hopen dat de repetitie niet barslecht gaat worden.

Om met dat laatste te beginnen: het moet heel raar lopen wil UNIS Flyers woensdagavond in Eindhoven tijdens de bekerfinale plots (ver) onder kunnen gaan spelen. Allereerst hebben de Heerenveners dit seizoen nog geen enkele wedstrijd beneden de ondergrens gepresteerd. 

Daarnaast lopen er met bijvoorbeeld spelers als Brent Janssen, Ronald Wurm, Martijn Oosterwijk, maar ook jongens als Mark Hoekstra, Adam Bezak, Trevor Hunt en Pippo Limnell Finocchiaro rond die donders goed weten wat er op het spel staat. De roem van het winnen van de nationale beker. Het pakken van de eerste grote prijs en vooral het seizoen nu al extra cachet geven.

Dus slechte of goede generale, UNIS Flyers zal er staan in het treffen met Devils Nijmegen. Al was het maar om de vieze smaak van vorig seizoen weg te spoelen. Toen verzuimde een beter UNIS Flyers immers om in de halve finale de latere bekerwinnaars uit te schakelen.

Bovenstaande, ongetwijfeld door hun teamgenoten bijgepraat, zal ook voor Juha Kiilholma en Trevor Petersen voldoende motivatie zijn om het beste te geven in IJssportcentrum Eindhoven. Ook al is het voor het import-duo wereldvreemd midden in een seizoen al een prijs te kunnen pakken.

Als ook alle andere voortekenen en statistieken niet bedriegen, maakt UNIS Flyers de grootste kans op het winnen van de onooglijke trofee. De twee teams speelden dit seizoen twee duels tegen elkaar. Eind oktober won UNIS Flyers in hetzelfde weekeinde back tot back. In Thialf in overtime (3-2) en in Nijmegen met 5-2.

Verder kent het team van coach Mike Nason tot nog toe een superseizoen, met nog maar twee verliespartijen en in totaal al 27 overwinningen. In dat laatste machtige getal zitten ook de twee zeges die dit weekeinde in de Inter Region Cup behaald werden.

Zaterdag werd Herforder EV met 6-1 in de Heerenveense ijstempel verslagen, een dag later waren Kobras in het Duitse Dinslaken met 6-2 ook een gewillige sparringpartner voor de bekerclash.

,,Natuurlijk wilden we beide duels winnen, maar het voelde toch als oefenwedstrijden’’, bekende Mike Nason. ,,Zo hebben we ze eigenlijk ook benaderd. We hebben iedereen speelminuten gegeven, we hebben fysiek onszelf goed in de gaten gehouden en hebben op tactisch vlak richting Nijmegen ook nog wat dingen uitgeprobeerd.’’

Voeg daarbij de overwinningen, het blessure- en schorsingvrij blijven van de selectie en de uiteindelijk derde plek in de rangschikking van de Inter Region Cup, en de conclusie ‘perfecte generale’ is gerechtvaardigd.

Dat vond Nason ook. ,,We hadden het niet beter kunnen wensen. Nog twee trainingen, waarin we vooral nog aandacht voor de specials (powerplay en penalty kill, red.) zullen hebben. En dan op naar die speciale dag. Proberen om, na de winst in 2016-’17, die beker weer naar Heerenveen mee terug te nemen.’’ 

 

Bekijk meer UNIS Flyers video’s

Deel dit bericht