Na twee zinderende halve finales mag UNIS Flyers woensdag 15 januari naar Eindhoven reizen om de nationale bekerfinale te spelen. Microz Eaters Limburg haalde vooral de zelfbeheersing bij de Heerenveners naar boven, waardoor zaterdag met 3-1 in Geleen gewonnen werd en de eindstrijd zondag in Thialf met een 5-2 zege werd afgedwongen.
UNIS Flyers beloonde zichzelf volledig terecht met het behalen van de bekerfinale, waarin Select 4-u Devils Nijmegen de opponent is. De huidige bekerhouder schakelde in een dubbele ontmoeting Cairox Hijs Den Haag uit.
De beloning die de mannen van coach zichzelf gaven zat hem in twee dingen. Allereerst wonnen de Heerenveners de reguliere bekercompetitie middels tien zeges in alle tien te spelen wedstrijden. ,,Als je dan de finale niet had gehaald, was het vanwege die ongeslagen status in de bekercompetitie wel erg zuur geweest”, zei aanvaller Brent Janssen.
De tweede reden waarom het halen van de finale als ‘selfreward’ werd bestempeld was de wijze waarop Eaters had getracht UNIS Flyers te ontmantelen. De ploeg van coach Andy Tenbult maakte er in alle opzichten een echt gevecht van. Met als, cynisch gezegd, hoogtepunt de warming up van het tweede duel.
Het waren praktijken uit 1985, oordeelde Mike Nason. ,,Totaal belachelijk om een dergelijke actie in het huidige ijshockey uit te halen. Van mij mag Tenbult geschorst worden. Hij brengt het Nederlandse ijshockey in diskrediet.”
Die voorsprong en de uitsluiting van hun coach zorgde er voor dat Eaters het heilige vuur in de tweede pauze in de catacomben had achter gelaten. UNIS Flyers liet vervolgens zien echt de betere van de twee te zijn en liep uit naar de 5-2 eindstand. Goals werden gescoord door Trevor Petersen (2x), Adam Bezak, Brent Janssen en Juha Kiilholma in een met 2500 fans zeer goed gevuld Thialf.
UNIS Flyers won zaterdag in Geleen al terecht met 3-1. Toen bleef UNIS Flyers koel tegen de hoe langer hoe meer gefrustreerd rakende tegenstander.
,,Dat is inderdaad wel de sleutel geweest voor deze dubbele zege”, zei Brent Janssen. ,,We hebben ons niet laten provoceren en zijn onszelf gebleven. Dat zullen we ook op 15 januari moeten doen. Als we gewoon ons ding doen, dan moeten we dan tegen Nijmegen Devils de echte beloning ophalen.”

 

Bekijk meer UNIS Flyers video’s

Deel dit bericht