Fans van UNIS Flyers in het bijzonder en ijshockey in het algemeen kunnen nog minimaal twee mooie en vooral spannende finaleduels tegemoet zien. De tussenstand van de apotheose in de BeNe-League tussen UNIS Flyers en Era Renomar HYC Herentals is na een heerlijk eerste speelweekeinde 1-1.

UNIS Flyers en HYC Herentals maakten het in de eerste twee finale wedstrijd ontzettend spannend wie er met de titel van de Belgisch/Nederlandse competitie vandoor te gaat. Vrijdagavond slaagden de Belgen er in een bijna vol Thialf in om het tot het nemen van penaltyshots te redden.

Na zestig netto speelminuten stond het 1-1 en ook in overtime viel er geen beslissing. Ronald Wurm schoot UNIS Flyers alsnog in de penaltyshots-reeks naar de overwinning. Zondagavond werd het scorebord in Herentals uitgeschakeld met een duidelijk oplichtende 5-2 voor de thuisploeg.

Winst in Thialf

Naar die twee uitslagen kijkend, kan Herentals als favoriet worden aangemerkt. Maar was het team van coach Jeffrey van Iersel ook echt de beste ploeg? Volgens Mike Nason niet. De coach van UNIS Flyers zag zijn ploeg in beide duels het grootste gedeelte het betere van het spel hebben. ,,We speelden in beide wedstrijden heel goed in de discipline en de jongens voerden de tactiek prima uit.’’

Dat was in het eerste duel niet voldoende om de zege in de reguliere speeltijd veilig te stellen. Omdat beide teams ook in de extra tijd hun kansen niet wisten te benutten – mede door toedoen van de prima keepende Sjoerd Idzenga namens UNIS Flyers en doelman Kevin van Looveren van Herentals – was de loterij van penaltyshots beslissend.

Die viel pas bij nummer achttien. Nadat Idzenga de zeventiende in de reeks van Kyle Brothers had gestopt, wist Ronald Wurm (hij scoorde ook al de goal van UNIS Flyers in de reguliere speeltijd) UNIS Flyers de zo belangrijke overwinning te bezorgen.

Onderuit in Herentals

Twee dagen later hadden de Heerenveners eigenlijk al de forentscheidung moeten realiseren. In Herentals ging het in de eerste periode gelijk op, maar nam UNIS Flyers in de tweede periode duidelijk het initiatief en leek ook op voorsprong te komen.

Nadat Peter Bartek de puck onreglementair voor de Belgische doellijn had gestopt, mocht Ronald Wurm een penaltyshot nemen. Dit keer werd Van Looveren echter winnaar. Die domper zorgde voor een korte periode aan concentratiegebrek bij UNIS Flyers met opeens een 3-0 achterstand tot gevolg.

Op 36.14 scoorde Herentals 1-0 en toen de klok op 37.18 stond gaf het scorebord al 3-0 aan. ,,Foute keuzes, niet goed in de organisatie staan. Dat zorgde in drie breaks uiteindelijk ook voor drie tegentreffers, terwijl we de wedstrijd tot dat moment volledig onder controle hadden’’, analyseerde Mike Nason.

Hij zag zijn team daarna nog wel vol op jacht gaan naar een goed resultaat, maar het bleef bij de bewonderenswaardige poging. Uiteindelijk werd het 5-2, maar een echte harde klap was het niet zei Nason. ,,Het is play-offs. Het enige wat telt is winnen, maakt niet uit hoe of met hoeveel. Ons spel dat we hebben laten zien geeft alle vertrouwen voor de komende wedstrijden.’’

Game 3

Woensdagavond is de volgende. Om 20 uur kruisen beide teams in Thialf weer de degens. Wint UNIS Flyers die pot, dan kan zaterdagavond in duel vier – om 21 uur – in Herentals de titel worden veroverd. ,,Maar zover is het nog lang niet. We leven van wedstrijd naar wedstrijd, dus we kijken niet verder dan naar woensdag’’, aldus Nason.

Tickets

Een grote opkomst van UNIS Flyers fans is woensdag weer gegarandeerd. Met trommels en gezang kan de ploeg zich gesteund voelen in een fantastische ambiance. Mis het niet en bestel vast tickets online! Klik hier om UNIS Flyers woensdag aan te moedigen in de derde finale wedstrijd van de BeNe-League!

Foto: Pieter-Jord Hovenga

Deel dit bericht