Het heeft iets meer dan acht weken geduurd, maar UNIS Flyers is weer terug in hun eigen Thialf. De ijshockeyhal is in de afgelopen weken onder handen genomen en is per 1 februari 2019 weer vrij gegeven door Gemeente Heerenveen. Met de thuiskomst komt er voor UNIS Flyers een einde aan het onregelmatige ritme van trainingstijden en het afreizen naar de Elfstedenhal in Leeuwarden.

Met het uitzicht op de ijsvloer in de ijshockeyhal werd vrijdagavond het startschot gegeven voor de terugkeer naar Thialf. Sponsoren waren in grote aantallen aanwezig en er was veel belangstelling van politiek en pers. Terwijl in de ijshockeyhal de eerste teams al aan hun training zijn begonnen, sprak voorzitter Henk Hoekstra de plezierige woorden: ,,We zijn weer thuis”.

Sinterklaasavond

Wethouder van Gemeente Heerenveen, Jelle Zoetendal was opgetogen dat de Heerenveense ijshockeyverenging weer terug is in het eigen Thialf stadion. Hij blikte nog even terug op de situatie van de ijshockeyhal op Sinterklaasavond. ,,Pakjesavond pakte iets anders uit,” herinnert Zoetendal zich. ,,Het gedrag van de hal was onvoorspelbaar onder bepaalde omstandigheden. Na het testen van de constructie van de ijshockeyhal wisten we het zeker: de hal moet gesloten worden. Er was een extra dakconstructie nodig. De betrokken partijen hebben een topprestatie geleverd om de hal voor 1 februari klaar te hebben.”

Willem Veldman van Topsport Noord benadrukte nogmaals het belang van een goed sportonderkomen, waarbij de juiste organisatie belangrijk is. ,,Breng talenten bij elkaar. Zorg dat jonge talentvolle spelers kunnen trainen én naar school kunnen gaan. Dat ze daarnaast de beschikking hebben over fysiotherapeuten, begeleiding en de juiste faciliteiten.”

Voorzitter Henk Hoekstra blikt alvast vooruit naar de toekomst. Daarin schetst hij de ambitie van een nieuw ijscentrum rondom Thialf. Zodat naast ijshockey ook diverse andere ijssporten beoefent kunnen worden. Een extra trainingshal mag in die ambitie niet ontbreken. ,,Geef ons een toekomst om de sport verder te ontwikkelen,” zei Hoekstra.

Impact

Lennaert Scheenstra, jeugdvoorzitter van Friesland Flyers licht toe welke impact de sluiting van de ijshockeybaan had op de jeugdafdeling. ,,Sociaal gezien had de sluiting veel impact onder de mensen die al jaren hier rondlopen. IJshockey is een intensieve sport, zowel op als van het ijs. Op sportief vlak hadden we weinig ijs tot onze beschikking in andere steden. Ons toekomstteam stond bovenaan, maar is inmiddels afgezakt naar plek 6. Financieel gezien hebben we veel kosten moeten maken. Om een voorbeeld te noemen: een rekensom vertelde mij dat er 98.000 extra kilometers zijn gereden.

Op naar play-offs

Hoofdcoach Mike Nason van UNIS Flyers is erg verheugd om weer terug in Thialf te zijn. ,,Trainen om 09.00 ’s ochtends en 15.00 uur ’s middags is niet ideaal. Spelers hebben verantwoordelijkheden en moesten regelingen treffen met hun werk. Maar ze hebben allemaal enorm hun best gedaan om zo goed mogelijk te presteren.” Even was Nason bang dat het einde van UNIS Flyers nabij was. ,,Ik heb hier zes jaar als speler gespeeld. Daarna zes jaar als coach. Het was vreemd om te denken dat de club misschien zou ophouden te bestaan.”

De impact op de spelers was groot volgens de coach. ,,IJshockeyspelers houden van vastigheid. Van routine. Dat werd volledig verstoord door onregelmatige trainingstijden en voorbereidingen op wedstrijden. Er was ook geen ruimte om extra werk te doen, omdat spelers na een training direct weer terug naar hun werk gingen.”

Over de komende twee maanden van het ijshockeyseizoen is Nason helder. Hij wil meedoen om de prijzen in de BeNe-League en de Final Four. ,,Ik vind nog steeds dat wij het beste team van de competitie hebben. Wij zorgen ervoor dat wij eind februari klaar zijn voor de play-offs,” klinkt het strijdvaardig. “Er komen grote wedstrijden aan, hopelijk met veel publiek hier in Thialf,” besluit Nason.

Deel dit bericht