Voormalig Nederlands topijshockeyer Tommy Speel is het nieuwste bestuurslid Technische Zaken van UNIS Flyers. Hij is de opvolger van Marcel Nijland en is vanaf heden mede verantwoordelijk voor de samenstelling van de selectie, technische staf en doorstroom van de jeugdopleiding.

Technische Zaken

In het begin van het kalenderjaar 2012 werd Marcel Nijland, samen met broer Gert Nijland en Jan Janssen, aangesteld als nieuwe leden van de Technische Commissie. Na een aantal magere jaren moesten deze drie clubiconen ervoor zorgen dat de UNIS Flyers weer tot de top van het Nederlandse ijshockey behoren. Nu, ruim zes jaar en talloze finales en prijzen verder, houdt Marcel Nijland – hij bleef als enige van de drie over nadat er schoon schip was gemaakt – het voor gezien.

Nederlandse ijshockeylegende

Hij draagt zijn positie over aan Tommy Speel. De 47-jarige uroloog in het Medisch Centrum Leeuwarden woont in Beetsterzwaag en speelt tegenwoordig op recreatief niveau bij de Ugly Faces Heerenveen in de Tweede Divisie. Hij doorliep in de jaren ’80 de jeugdopleiding van de Flyers en speelde zijn eerste drie seizoenen op het hoogste niveau in de Friese hoofdmacht. Daarna vertrok hij naar Nijmegen, waar hij uitgroeide tot een ware legende. Dertien seizoenen in de keizerstad leverden twee bekers en vijf landskampioenschappen op. Samen met Theo Krüger vormde Speel een van de meest gevreesde duo’s aller tijden uit de Nederlandse ijshockeygeschiedenis. Tegenwoordig spelen ze weer samen bij de Ugly Faces.

Terug bij de Flyers

Na zijn actieve carrière, die hij beëindigde in 2003, keerde Speel nog één keer terug op het hoogste niveau. Halverwege het seizoen 2009/10 keerde hij terug op het oude nest in Heerenveen voor een aantal wedstrijden. Daarna is hij nog regelmatig komen kijken en coachte hij het team van zijn zoon Tom, die ook deel uitmaakt van de jeugdafdeling. Zo is het contact tussen de Flyers en Speel altijd goed gebleven, wat nu resulteert in een bestuursfunctie bij de club. ‘Ik heb door de jaren heen natuurlijk wat contacten opgedaan binnen de club. Toen bekend werd dat Marcel Nijland stopte, werd ik benaderd voor deze functie. Ik was gelijk enthousiast.’

‘Verder bouwen op stevig fundament’

Hoe de komende maanden er uit gaan zien, weet Speel nog niet. De selectie is al rond, dus daar hoeft dit seizoen waarschijnlijk niet veel meer te gebeuren. Speel: ‘Voor mij is het ook nog nieuw allemaal, ik laat het op me af komen. Het fundament dat de afgelopen jaren gelegd is, is gewoon heel stevig en de organisatie staat goed. Hiermee kunnen we verder bouwen. Binnenkort ga ik met iedereen binnen de club in gesprek en dan gaan we kijken hoe we het verder aan gaan pakken.’

 

Foto: IJshockeyfoto.nl

Deel dit bericht