Het begint saai te worden, maar wel een saaiheid die niet lang genoeg kan duren. UNIS Flyers trakteerde zichzelf voor de zesde keer dit seizoen op een 6-punten weekeinde. Vrijdag was Tilburg Trappers Toekomstteam in Thialf speelbal: 15-1 (5-0, 6-0, 4-1). Een dag later werd Bulldogs Luik in eigen huis met 4-3 (1-0, 2-2, 1-1) klop gegeven.

Waar UNIS Flyers voor aanvang van het seizoen dacht aan een kruiwagen genoeg te hebben voor de zeges, is deze inmiddels vervangen voor een aanhangwagen. Maar het zou heel goed kunnen dat uiteindelijk een truck met oplegger nodig zal zijn.

UNIS Flyers behaalde dit weekeinde immers overwinning nummer 13 en 14. In 15 gespeelde wedstrijden. Ofwel, de teller van het aantal nederlagen staat ook na deze twee speelrondes op slechts eentje.

,,Uiteraard ben je als coach wel bang dat er opeens een omslag komt’’, bekent UNIS Flyers coach Mike Nason. ,,Bang voor die ene nederlaag die het zelfvertrouwen in een keer enorm naar beneden haalt. Maar eerlijk gezegd verwacht ik niet dat het zal gebeuren. We zullen best wel eens gaan verliezen, maar het team weet heel goed wat ze elke wedstrijd moeten doen om te kunnen winnen.’’

Dat was vrijdag niet anders. Of zoals Nason het zegt: een zwakke of sterke tegenstander moet niet uitmaken. Je moet doen wat je moet doen, altijd. Het is het stokpaardje van de aimabele vernederlandste Canadees.

Nason slaagt er dit seizoen weer in om zijn team elke wedstrijd weer met die instelling het ijs op te sturen. Met dank ook aan de dit jaar nieuw gekomen imports Trevor Petersen en Juha Kiilholma. De twee werden naast ijshockeykwaliteiten vooral gescout op persoonlijkheid, verklapte Nason. ,,Hoe ze als persoon zijn vonden we belangrijker dan ijshockeyskills. Al halen we natuurlijk geen pannenkoeken binnen.’’

Dat blijkt zeker uit de, in het ijshockey zo meetellende, statistieken van het Canadees/Finse duo. Zowel in de afgeronde bekercompetitie als in de inmiddels vier duels lopende BeNe-League staan de twee op de bovenste posities in de ranglijsten. Vrijdag konden ze lekker aan de cijfertjes werken. Tilburg Trappers, het dappere maar lelijke eendje van de BeNe-League, werd totaal weggevaagd. Met Petersen en Kiilholma weer als grootverdieners waar het om punten scoren betrof. Petersen voegde zeven punten toe aan zijn persoonlijke totaal, Kiilholma hield het bij zes in het met 15-1 gewonnen duel.

Ook een dag later was het aandeel van de inmiddels geheel in het team geïntegreerde nieuwelingen significant. Kiilholma bracht rust in de wedstrijd door UNIS Flyers naar een 3-1 voorsprong te schieten. De goal van Petersen was nog belangrijker, aangezien hij de marge na de 3-2 van Luik weer op twee goals verschil bracht.

Dat het nog 4-3  werd deed de wedstrijd spannender lijken dan het in werkelijkheid was, vertelde Nason. ,,We hebben 90 procent van de wedstrijd de dingen gedaan die we moesten doen. Helaas maakten we in die andere 10 procent foute keuzes of persoonlijke fouten, waardoor Luik steeds weer terug in de wedstrijd kon komen. Maar uiteindelijk zijn we toch nooit in de problemen gekomen.’’

Koppositie blijft behouden

Het leverde UNIS Flyers in totaal weer zes punten op. En een versteviging van de koppositie in de nog altijd prille competitie in de BeNe-League. Die ook komend weekeinde bij ‘normaal’ presteren van de Heerenveners gehandhaafd zal blijven. Zaterdag reist UNIS Flyers naar Antwerpen, waar Phantoms als minste Belgische opponent geen obstakel mag vormen. Maar eerst wacht vrijdagavond in de Inter Region Cup de ontmoeting thuis in Thialf tegen EG Diez Limburg.

Foto: Martin de Jong

Deel dit bericht