Het nieuwe ijshockeyseizoen staat op het punt van beginnen. Met de Ron Bertelingschaal wordt traditioneel het seizoen geopend. De clash tussen de bekerwinnaar en de landskampioen. Aangezien beide finales in het voordeel van HIJS Hokij Den Haag zijn beslist, ten gunste van UNIS Flyers, zijn deze twee ploegen de hoofdrolspelers tijdens de seizoen ouverture.

Na een zomer met transfers en voorbereidingen moeten beide teams klaar zijn om te strijden voor de eerste prijs van het seizoen. De wedstrijd om de Ron Bertelingschaal is inmiddels 10 keer gespeeld. Vijf keer stond UNIS Flyers in de finale, maar ook vijf keer stonden de Friezen met lege handen. De Hagenezen streden vier keer om deze schaal en wonnen drie edities, waarvan de laatste in 2013.

Generale repetitie

Vorig weekend beleefde UNIS Flyers de ‘generale repetitie’; het laatste oefenduel in de voorbereiding. Op bezoek bij het Duitse Dinslaken Kobras, uitkomend in de Regionalliga West, verloor het team hoofdcoach Mike Nason met 5-2, nadat in de eerste periode een 2-0 voorsprong was gepakt. ,,We begonnen goed, maar lieten het daarna wat lopen. Misschien waren we wat te gemakzuchtig. Maar aan de andere kant raakten we zes keer de paal, dus het geluk zat ook niet mee,” blikt Nason terug.

De Canadese coach heeft zin in de strijd om de Ron Bertelingsschaal, maar hij beseft dat het nog vroeg in het seizoen is. ,,We zitten nog steeds in de ontwikkelingsfase. We willen heel graag winnen, maar we zien deze wedstrijd ook als een goede test.” De tegenstander, HIJS Hokij Den Haag, kent Nason goed. Hij is op de hoogte van de spelerswisselingen in de hofstad. ,,Er zijn een paar belangrijke spelers gestopt met ijshockey, en een aantal zijn vertrokken uit Den Haag, maar ik vind dat ze prima hebben ingekocht. Misschien dat de chemie in de kleedkamer anders is. Chris (Eimers, de coach, red.) is er nog steeds. De speelstijl zal nog hetzelfde zijn. Ik verwacht dat Den Haag dit seizoen opnieuw mee gaat doen om de prijzen, alleen zijn ze dit seizoen de titelverdediger. Dat brengt misschien extra druk met zich mee.”

Spelen in Thialf maakt het extra speciaal

Dat de wedstrijd in Thialf wordt gespeeld maakt het voor UNIS Flyers wel bijzonder, is de mening van Mike Nason. ,, We spelen in ons eigen Thialf. Dat maakt het toch extra speciaal. Ik hoop op een goed duel voor veel publiek. Om deze prijs dit keer in eigen huis te pakken voor eigen publiek zou fantastisch zijn. Ik verwacht dat het een vermakelijk duel wordt, met waarschijnlijk meer goals dan in de play-offs series tegen Den Haag afgelopen seizoen. Dat de wedstrijd mogelijk beslist wordt met maar één goal verschil, die kans acht ik wel aanwezig.”

Kom je ook?

Kom zaterdagavond ook naar Thialf en beleef de snelste teamsport ter wereld! De twee beste teams van het afgelopen seizoen staan dan tegenover elkaar en strijden voor de Ron Bertelingsschaal. De kaartverkoop voor deze wedstrijd is al volop bezig. Wees er ook bij! Tickets zijn te bestellen via Van Plan (klik hier).

Deel dit bericht