Het afgelopen seizoen liep voor Marc Nijland uit op een teleurstelling. Naast de vier verloren finales met het team, kon de jongste telg uit de Nijland-familie zijn persoonlijke draai ook niet vinden in het team. Het zorgde ervoor dat hij daalde in de pikorde. Nu heeft hij zijn contract verlengd, en kampt hij met revanchegevoelens. Op de andere teams, maar ook op zichzelf.

Hooggespannen verwachtingen

Al vanaf zeer jonge leeftijd zijn de verwachtingen rondom Marc Nijland hooggespannen. In de jaren dat hij in de jeugdafdeling speelde gold hij altijd als het grootste talent en trainde hij vaak mee met veel hogere leeftijdscategoriëen. Een begenadigd talent met een zeer goede schaatstechniek. Het was dan ook voor weinigen een verrassing dat hij op 15-jarige leeftijd al zijn debuut maakte in het eerste team. Dit moest en zou de nieuwe sterspeler worden van de UNIS Flyers.

Haperende productie

In het seizoen 2015-16, het jaar van oprichting van de BeneLiga, keerde Marc terug in Heerenveen na een jaar te hebben gespeeld in Canada. Hij manifesteerde zich goed en zorgde voor een goede productie. Een jaar later, tijdens het succesvolle seizoen 2016-17 met de beker, lands- en BeneLiga-titel, werkte hij zich op tot de tweede lijn en scoorde tijdens het reguliere seizoen een gemiddelde van bijna een punt per wedstrijd. Ook was hij in dit seizoen de meest gedisciplineerde speler van de BeneLiga. Hij pakte slechts twee strafminuten, terwijl hij in alle wedstrijden volop speeltijd kreeg.

Deze stijgende lijn werd afgelopen seizoen abrupt doorbroken. Zijn puntenproductie daalde aanzienlijk naar 9 punten (7 goals, 2 assists) in 39 wedstrijden en Marc vond zichzelf terug in de vierde lijn. Zijn zelfvertrouwen daalde. Marc Nijland: ‘Nadat ik terugkeerde uit Canada speelde ik gelijk volop mee in de tweede lijn. Daarna ben ik steeds meer afgezakt. Dat doet wel iets met je zelfvertrouwen. Ik wil gewoon altijd spelen.’

‘Nog steeds een talent met veel potentie’

Coach Mike Nason ziet dat anders, en spreekt Marc bemoedigende woorden in. ‘Mensen vergeten hoe jong hij is. Hij gaat gewoon nog door een ontwikkelingsfase. Iedereen kan zien hoeveel potentie hij heeft. Als talent – want dat is hij gewoon nog steeds – moet je gewoon hard werken om jezelf te verbeteren. Als hij dat doet, wordt hij een goede speler en dan kan hij zeker uitgroeien tot een van onze topaanvallers.’

De knop omgezet

Het zelfvertrouwen van Marc Nijland gaat na een aantal goede gesprekken met coach Mike Nason weer de goede kant op. Hij toont zich vastberaden om aankomend seizoen aan de slag te gaan met de bemoedigende woorden van de coach, en geeft aan een knop om te hebben gezet. ‘Ik heb de afgelopen tijd een aantal fijne gesprekken gevoerd met Mike Nason en hij gaf ook aan dat als ik hard werk zeker een top-6 aanvaller kan worden. Ik besef me dat ik nog jong ben en dat ik nog veel te leren heb en mezelf moet en kan blijven verbeteren. Er staat een goede staf en goede spelers, en iedereen is ook bereid om te helpen om mij beter te maken. Ik wil graag en ben er veel mee bezig’, aldus de aanvaller met het hoogste rugnummer (#97) in de selectie.

Revanche

Het seizoen 2018-19 zal voor Marc Nijland het seizoen zijn van de revanche. Zo ontevreden als hij is met zijn eigen spel van de afgelopen jaargang, zo bitter smaken de vier verloren finales met het team. ‘Ik wil revanche nemen op mezelf. Ik wil altijd spelen. Maar als ik speel, wil ik ook winnen. Vier finales verliezen is vreselijk, maar als je dan ook nog vaak grote delen van de wedstrijd machteloos vanaf de bank moet toekijken is het dubbel zo erg. Aankomend seizoen wil ik weer prijzen pakken en uitgroeien tot een vaste waarde in de ploeg’, aldus het laatste woord van Marc Nijland.

Bestel nu jouw seizoenkaart!

Voor €150,- (volwassenen) bent u eigenaar van een seizoenkaart! Voor jeugd t/m de leeftijd van 17 jaar geldt een tarief van €60,-! Op Ticketpoint kunnen de seizoenskaart worden besteld. Direct bestellen? Klik dan gelijk hier!

Foto: Pieter-Jord Hovenga

Deel dit bericht