‘Kind van de club’ Marc Nijland heeft besloten om te stoppen met ijshockey. De 26-jarige aanvaller en geboren Heerenvener kiest voor zijn maatschappelijke carrière en zijn gezin. In oktober verwachten Marc en zijn vriendin hun tweede kindje.

Momenteel rent Marc met boormachine en isolatiematerialen door hun huis. De zolder is net verbouwd en nu is de kinderkamer aan de beurt. ,,Er zit wel enige druk op, want mijn vriendin is 33 weken zwanger,” lacht Marc.

De komst van hun tweede kindje is één van de redenen dat hij stopt met ijshockey. Naast een 40-urige werkweek en gezinsuitbreiding past professioneel ijshockey op dit moment niet in zijn agenda. ,,Afgelopen seizoen had ik al moeite om alles te combineren. Je wilt namelijk ook overal optimaal presteren. Dat lukte niet meer en moest ik ergens water bij de wijn doen. De volledige focus op ijshockey was er niet meer.”

Verjaardagen

Of Marc een definitieve streep door zijn ijshockey carrière zet, laat hij nog even open. ,,Ik ben 26. Dus wat er na dit seizoen gaat gebeuren, weet ik nog niet. Maar dit seizoen geen ijshockey voor mij. Het wordt de eerste winter zonder ijshockey, sinds mijn vierde. Ik kan weer naar verjaardagen,” lacht Marc.

Nu het ijshockeyseizoen weer is begonnen voor UNIS Flyers, kriebelt het heus wel een beetje bij Marc. ,,Ik ga de kleedkamer missen. De gezelligheid met de jongens. Maar ook het missen van de belangrijke wedstrijden, zoals de finales. Afgelopen seizoen wist ik al dat de gespeelde finales wel eens de laatste voor mij konden zijn.

Game winning goal

Marc kijkt tevreden terug op zijn tijd bij UNIS Flyers. ,,De eerste keer bij de hoofdmacht, toen was ik een jaar of 15/16. Dat was een speciaal moment.” Maar ook zijn meest memorabele goal, tijdens de finale om het Nederlands kampioenschap tegen Hijs Hokij Den Haag, in een volgepakt Thialf. ,,Ik maakte de game winning goal. Dat was echt een geweldige dag, ook de sfeer er om heen. Ik was een derdelijn speler, dan is het fantastisch dat je zo belangrijk kunt zijn voor je team.” Dat betekende het tiende landskampioenschap in de historie voor UNIS Flyers.

Aanvaller Marc Nijland juicht nadat hij UNIS Flyers op voorsprong heeft gezet

Ook maakte hij nog een trip naar het buitenland. Hij verbleef een jaar in Canada om daar te ijshockeyen. ,,Die momenten waardeer ik enorm. Dat ik überhaupt de kans kreeg van mijn ouders om daar te kunnen spelen. Als 17-jarige jongen naar het buitenland, waar alles gefocust was op ijshockey. Prachtige momenten,” blikt Marc terug.

Nu ijshockey voor hem stopt, krijgt hij veel vrije tijd. ,,Maar die tijd wordt wel opgevuld met mijn gezin, met de kleine die eraan zit te komen. Wat ik heel speciaal vind is dat ik ons kindje kan zien opgroeien. Dat heb ik met onze dochter (zij is nu anderhalf) wel wat gemist. Die tijd komt niet meer terug. Nu kan ik er volledig bij zijn,” besluit Marc.

Foto: Fanfoto.nl

Deel dit bericht