UNIS Flyers heeft de selectie uitgebreid met Lars den Edel. De 25-jarige aanvaller vertrok anderhalf jaar geleden naar de Zweedse club Nässjö HC in Division 2. Ook daar werd de competitie vroegtijdig beëindigd. Na een periode in de Verenigde Staten keert Den Edel dus per direct terug op Friese grond. 

Lars den Edel heeft wel een momentje getwijfeld, maar keert uiteindelijk met goede moed terug naar UNIS Flyers. ,,Ik heb in de afgelopen maanden wat contact gehad met Mike (Nason, red.) en wat jongens uit het team. Toen heb ik mijn opties allemaal overwogen en toch bij UNIS Flyers uitgekomen. Ook omdat ik mijn opleiding in Leeuwarden af wil maken het komende jaar.”

Zweden en Verenigde Staten

Ook Den Edel kende het nodige oponthoud door Corona. Zo werd zijn Zweedse avontuur bij Nässjö HC slechts beperkt tot vier competitiewedstrijden. ,,In het laatste anderhalf jaar heb ik gelukkig niet veel hoeven stilzitten. Ik ben weg gegaan bij UNIS Flyers en heb een uitstapje gemaakt naar Zweden. Door het coronavirus is dat seizoen niet volledig doorgegaan. Daar heb ik tot eind november getraind en gespeeld totdat we stil werden gelegd. Toen heb ik in Nederland nog veel getraind in de sportschool en een aantal keer op het ijs zolang de overheid dat toeliet. In februari ben ik vertrokken naar Amerika waar ik 2-3 keer per week op het ijs sta. En daarbuiten natuurlijk fit blijven in de sportschool,” vertelt Den Edel.

De fysiek sterke aanvaller sluit deze week nog aan bij het team van hoofdcoach Mike Nason. ,,Ik ben nu nog in de VS. Wat ik voornamelijk doe hier is sporten, ik train 5/6 keer per week in de sportschool, en ijshockeyen en natuurlijk genieten. Wat op het strand liggen en rondreizen,” klinkt het enthousiast.

Roest van de schaatsen

Den Edel keert terug op zijn vertrouwde nest in Thialf. Toch is de selectie wat veranderd ten opzichte van anderhalf jaar terug. ,,Voor het komende seizoen zal het allemaal heel erg wennen zijn voor de meeste jongens. De meeste jongens hebben lang niet op het ijs gestaan of gespeeld, dus daar moet het roest van de schaatsen nog even eraf worden geschaatst. Daarnaast is het team verjongd dit jaar. Nieuwe jongens erbij en jongens vanuit de jeugd. Ik denk dat we dit seizoen een heel hard werkend team zijn, die elke wedstrijd 60 minuten blijft gaan. We willen jonge spelers ervaring laten opdoen en dan de play-offs halen, misschien wel in een underdogpositie.”

Een concrete doelstelling heeft Den Edel niet, maar hij wil zijn uiterste best doen voor UNIS Flyers. ,,Doelstelling voor mij dit jaar is gewoon belangrijk zijn voor UNIS Flyers en een voorbeeld geven aan de jongere jongens. Hen begeleiden op en buiten het ijs om,” besluit Den Edel.

Foto: Martin de Jong

Deel dit bericht