Het team van UNIS Flyers heeft een examen mentale rekbaarheid prima doorstaan. Zaterdag werd in een tumultueuze slotfase een 2-1 voorsprong tenietgedaan door HYS Hokij Den Haag. Twintig uur later moest de focus alweer op Amsterdam gericht zijn. Dat lukte uiteindelijk voldoende, gezien de 4-2 zege. 

Mike Nason gaf het zondagavond ruiterlijk toe. De UNIS Flyers-coach en diens assistent Dennis Schreur hadden klauwen vol werk gehad aan de mentale voorbereiding op het duel met Amsterdam.

Nason: ,,Na de zo van emoties overladen slotfase tegen Den Haag en de klap van het onverdiende verlies, moesten we de jongens weer scherp en gefocust zien te krijgen op Amsterdam. Je zegt veel, je probeert de negatieve lading weg te nemen, maar je weet ook dat denken dat je gefocust bent en het ook daadwerkelijk zijn in dit soort situaties ver uit elkaar kunnen liggen.’’

Toch slaagde UNIS Flyers. Niet cum laude, verre van gaf Nason aan. ,,We domineerden wel, hadden met een schotenverhouding van 36-14 ook een ruim overwicht, maar de zege werd in zijn totaliteit wel moeizaam binnengesleept.

Verzachtende omstandigheid was volgens de Canadese trainer ook de weinig motiverende entourage van de ijshal op het Jaap Eden-complex. Een kille saaie hal, met slechts een paar plukjes belangstellenden op de tribune en ook nog eens een ijsvloer die verre van optimaal geprepareerd is. Dan is het zeer moeilijk om een puike wedstrijd neer te zetten.’’

Uiteindelijk werden er toch drie punten aan het totaal van vier in de BeNe-League competitie toegevoegd. Met een speciaal bedankje aan Adam Bezak, die met drie treffers een behoorlijk aandeel had in de 2-4 (0-1, 2-2, 0-1) overwinning.

De Slowaakse smaakmaker van UNIS Flyers was ook tegen Den Haag de meest besproken speler aan de zijde van de Heerenveense ploeg. Niet zozeer vanwege zijn soms prachtige acties, of vanwege zijn gemaakte openingstreffer van het duel.

Bezak plaatste zich met stip op nummer een in de nababbel bij het publiek toen hij na precies 58 gespeelde minuten UNIS Flyers aan de verdiende zege leek te helpen. Leek…. De thuisclub had lang voorgestaan, maar zag Den Haag diep in de derde periode op 2-2 komen via een op miraculeuze wijze door Jeff Melissant van richting veranderde puck die zo in de goal van keeper Sjoerd Idzenga verdween. ,,Dat was al een heel fortuinlijke goal voor Den Haag natuurlijk’’, mopperde de zichtbaar gefrustreerde Mike Nason.

Die frustratie bereikte enkele minuten later een ongekend dieptepunt. Bezak deed alles goed in de poging UNIS Flyers aan de 3-2 te helpen, maar doelman Fabian Schotel maakte feitelijk de gamewinning safe voor Den Haag. Hij plukte voorover liggend op het ijs de hoog door Bezak ingeschoten puck uitmuntend uit de lucht. ,,Een supersafe’’, vond Bezak. ,,Uiteraard ben ik daar enorm ziek van, maar het hoort bij het spel. Alle credits naar de goalie.’’

Nason stond met afgrijzen te kijken, al kon ook hij de safe van Schotel als ijshockeyadept enorm waarderen. Dat lukte hem veertien seconden later niet voor de actie van één van de linesmen. Den Haag veroverde, nog altijd in ondertal, de puck en was op weg naar een gevaarlijke breakaway.

Yan Turcotte lette goed op en leek het gevaar te verijdelen. Hij zag daarbij Oosterling, stijf aan de boarding geplakt, te laat. De struikelpartij van Turcotte bezorgde Den Haag alsnog de uitbraak. Melissant gaf aan op de meegekomen Donny van Musscher, die Idzenga kansloos liet en het onfortuinlijke lot van UNIS Flyers bezegelde.

Het betekende alweer de tweede thuisnederlaag van de Heerenveners in dit nog prille seizoen. Eerder was Herentals al na overtime als winnaar van het Thialf-ijs gestapt. Ter vergelijk, UNIS Flyers bleef vorig seizoen thuis ongeslagen.

Vrijdag moet UNIS Flyers een derde verlies in het eigen ijspaleis zien te voorkomen. Dan komt Eindhoven op bezoek. Tickets zijn hier al te bestellen!

Deel dit bericht