UNIS Flyers is inmiddels twee weken onderweg in het nieuwe ijshockeyseizoen. Het team van hoofdcoach Mike Nason heeft vier oefenwedstrijden achter de rug met wisselend succes. Tegen Herford Ice Dragons werd twee keer gewonnen (8-2 en 6-3), terwijl van Saale Bulls met 4-0 werd verloren. Ook incasseerde UNIS Flyers een verlies tegen HYS Hokij Den Haag. De Hagenezen waren de Friezen met 6-1 de baas.

Ervaring

Coach Mike Nason moet een flink aantal nieuwe spelers inpassen in het team. Eén van de nieuwelingen is Juha Kiiholma (37). De Fin is een zeer geroutineerde speler, die meer dan 750 wedstrijden op het hoogste niveau in Finland heeft gespeeld. Vorig seizoen speelde hij in Polen. Dit jaar dus bij Flyers in Heerenveen.

Juha’s eerste indruk van Nederland en in het bijzonder Heerenveen is prima. Hij is zelfs een beetje verrast. ,,De mensen zijn heel erg aardig en open. Dat vond ik wel bijzonder. Dat was ik niet gewend in Finland. In Heerenveen op straat begroeten mensen mij. In Finland doen ze dat niet. Daar zeggen ze niet snel gedag tegen een vreemde.” Ook zijn indruk van de club UNIS Flyers is goed. ,,De club is behoorlijk professioneel. De faciliteiten hier zijn goed. De kleedkamer is meer dan prima.”

Veel potentie

Juha is ook blij met het team waarin hij terecht is gekomen. ,,Het team is goed. Er zit veel potentie in het team, maar ik vind het nog wel lastig om te zeggen waar we als team staan. Ik ken de tegenstanders in de competitie nog niet. Maar anderzijds heb ik genoeg ervaring in verschillende ijshockeyteams opgedaan. Dus ik red mij wel in het team, dat komt wel goed,” lacht Juha.
Over de voorbereiding van UNIS Flyers is Juha tevreden, al weet hij nog niet hoe hij de eerste oefenwedstrijden in perspectief moet plaatsen. In de wedstrijd tegen Herford werd er bij vlagen slordig gespeeld, vond Juha. ,,We gingen in hun tempo mee. Dat was niet goed. Dat tempo was te laag en te rommelig. Gelukkig pakten we dat in de derde periode weer op, en gingen we ons eigen spel weer spelen. Daarin ligt ook een rol voor mij. Met mijn ervaring moet ik het team in zo’n situatie helpen om weer de juiste dingen te gaan doen. Ik denk dat ik daarin wel een van de leiders van het team moet worden,” vertelt Juha. ,,Ik weet nog niet precies wat mijn rol in het team gaat worden,” geeft hij toe. ,,Maar ik ben er wel klaar voor om een belangrijke rol voor UNIS Flyers te gaan spelen.”

Pippo

De geboren Fin speelde bijna zijn hele leven in Finland, maar maakte vorig seizoen een uitstap naar Polen. Dit seizoen kiest hij voor Nederland. ,,Dat in Nederland de meeste dingen goed geregeld zijn, heeft wel mee gespeeld in mijn keuze om voor Flyers te kiezen,” beaamt Juha. ,,En Pippo (Limnell Finocchiaro, red.) heeft mij veel positieve verhalen verteld over het land, over Heerenveen en de club. Vervolgens was voor mij de keuze gemakkelijk om voor UNIS Flyers te kiezen.”

Koop je tickets!

Vrijdag 27 september 2019 barst het seizoen los. Dan staat de eerste bekerwedstrijd voor UNIS Flyers op het programma. Tegenstander is Zoetermeer Panters. Wil jij hier bij zijn? Koop dan snel hier je tickets via VanPlan.nl. We zien je in Thialf!

Foto: Margo Mulder

Deel dit bericht