Met Martijn Oosterwijk heeft UNIS Flyers het goalie-duo voor komend seizoen rond. Het betekent voor Martijn zijn tweede termijn bij UNIS Flyers, waar hij vier jaar achtereen speelt. Eerder was Martijn tussen 2011 en 2015, ook vier seizoenen achtereen de goalie bij UNIS Flyers. Hij begint dus aan zijn achtste seizoen in dienst van UNIS Flyers.

In mei van dit jaar overkwam Martijn en zijn vriendin Shyfra iets wat geen enkele ouder mee wil maken. Na 32 weken zwangerschap verloren zij hun dochter Veerle. Een grote klap voor Martijn en Shyfra. Het verlies van hun kindje heeft enorm veel impact. Langzaam pakken Martijn en Shyfra de draad weer op.

Ondanks het verlies van Veerle was er voor Martijn geen twijfel voor een nieuw ijshockeyseizoen. ,,IJshockey is altijd mijn leven geweest. Ik heb er wel veel over nagedacht. Als dit niet was gebeurd, was ik sowieso doorgegaan. Het leek me het mooiste dat mijn dochter mij zou zien spelen. Dat gaat niet meer. Maar voor haar wil ik graag door. IJshockey is ook een soort tweede familie. Ik kan mijn ei kwijt in de sport, mijn frustraties. Het is een soort therapie voor me. Ik weet niet beter dan dat ijshockey in mijn leven is,” vertelt Martijn.

Stapje voor stapje

Stapje voor stapje gaat Martijn weer verder met zijn werk en met ijshockey. ,,Ik ben bezig om met mijn werk alles weer op te bouwen, ook qua drukte.” Toch kijkt Martijn wel op tegen het moment dat hij weer voor het eerst naar de training in Thialf gaat. ,,Ik vind het moeilijk om straks weer de eerste rit in de auto te zitten naar training. Om mijn teamgenoten te ontmoeten, om de staf weer te zien. Ze waren enorm meelevend in de afgelopen periode. Ik weet dat de jongens mij zullen opvangen en mij de ruimte gaan geven om weer op te bouwen naar het moment van wedstrijden spelen. Dan loopt het wel weer los, denk ik. Het lijkt me heel pittig om iedereen weer te zien en dat ze een praatje willen maken. Maar ze doen het met de beste bedoelingen.”

Om terug te keren in het team van UNIS Flyers, om weer met de jongens te zijn is tegelijk ook iets om naar uit te kijken, vindt Martijn. ,,Elke ijshockeyer zal dat beamen: een kleedkamer is zo magisch en speciaal. Dat merk je aan elke speler die stopt. Hij zal zeggen: ik mis het spelletje, maar ik mis vooral de kleedkamer. De verhalen, de gesprekken die je daar hebt. Of je jong of oud bent, het heeft altijd weer iets. Ik denk dat ik de oudste ben dit seizoen, dus dat zal ook een nieuw tijdperk zijn.”

Ervaring

Met zijn 33 jaar is Martijn inderdaad de oudste speler van de selectie van UNIS Flyers. ,,Ik zie het als een uitdaging. Ik heb inmiddels veel ervaring opgedaan en voor verschillende teams en met veel verschillende spelers samen gespeeld. Ik heb zelfs nog met Mike Nason gespeeld. Dat tijdperk ken ik ook,” lacht Martijn. ,,Maar ook de afgelopen seizoenen in het tijdperk met Trevor Hunt. Van hem heb ik ook veel geleerd. Die cultuur moeten we gaan voortzetten, en daar moet ik voor gaan zorgen. Het is belangrijk dat we niet ‘te jong’ in de wedstrijd zitten en goed de focus houden.”

Voor het komende seizoen verwacht Martijn wel wat anders van de competitie. ,,Het zal heel anders zijn dan de afgelopen jaren, onder andere door het wegvallen van Zoetermeer. Ik denk dat het een strijdvaardige competitie wordt met teams die zich goed aan het aansterken zijn. Den Haag heeft bijvoorbeeld veel ervaring binnengehaald met Van der Schuit en Van Oorschot. Ook de bekercompetitie wordt anders, met het doortrekken van enkele Eredivisie teams. Ik ben heel benieuwd hoe dat qua niveau tegenover elkaar staat. In de BeNe-League komen twee Duitse teams erbij. Daar verwacht ik veel van. Het is leuk om in Duitsland te spelen. Ik houd van de Duitse fans. Die zijn enthousiast. Ik vind dat mooi,” besluit Martijn.

Foto: Fanfoto.nl

Deel dit bericht