Corona is al een behoorlijke poos aanwezig in de wereld, en het zorgt voor een flink aangepaste levensstijl. Ook werk en sport wordt beïnvloed door de aanwezigheid van het virus. Zo werd al eerder bekend dat het ijshockeyseizoen voor BeNe-League teams vooralsnog on-hold staat. Dit betekent voor UNIS Flyers dat men nog niet weet waar het aan toe is. Tijd voor een gesprek met coach Mike Nason en een update vanuit het BeNe-League team. 

Het was in maart van dit jaar. UNIS Flyers had zich geplaatst voor de halve finales van de playoffs voor het BeNe-League kampioenschap. Devils Nijmegen zou de tegenstander worden, totdat het Covid19-virus roet in het eten gooide en per direct de stekker uit het ijshockeyseizoen trok. Een seizoen dat voor UNIS Flyers uiterst succesvol verliep. De ploeg van Mike Nason won de nationale beker en het Nederlands kampioenschap. Maar liefst 37 van de 42 officiële wedstrijden werden gewonnen. De laatst gespeelde wedstrijd was tegen Mechelen Golden Sharks (1-5 winst) op zaterdag 7 maart 2020.

Een schok

,,Het was voor mij wel een schok, toen het seizoen abrupt eindigde,” blikt Nason terug. ,,Je denkt dan van: wat is er aan de hand in de wereld? Pas een paar weken daarna kijk je terug op het seizoen en wat we hebben bereikt. We hadden een heel goed seizoen. We wonnen de beker en het landskampioenschap. Ik denk dat we ook een goede kans maakten om de BeNe-League te kunnen winnen. Maar die kans werd ons ontnomen. Dat was een teleurstelling. Daarna weet je dat het een goede beslissing was om de competitie te stoppen vanwege het virus. Je moet de hulpbehoevende mensen, en de ouderen onder ons beschermen. We weten inmiddels hoe we moeten handelen,” zegt Nason.

Als hij terug kijkt op het afgelopen seizoen, komt  het besef hoe bijzonder de groep was. ,,Het was een fantastische groep om mee te werken. We hadden bijvoorbeeld Trevor Petersen en Juha Kiilholma gehaald. We wisten vooraf wel dat ze goed kunnen ijshockeyen, maar je hebt geen garanties. Dat ze uiteindelijk zo goed hebben gepresteerd is geweldig. Maar dat geldt ook voor Brent Janssen, die volgens mij zijn beste offensieve seizoen beleefde. Daarnaast hebben jonge jongens als Viktor Nordemann, Dennis Sikma en Pim van der Meulen grote stappen gezet en zijn belangrijk geweest voor het team. En was Trevor Hunt met zijn leiderschap erg belangrijk. Je zag dat de jongens onderling veel plezier hadden. Die chemie in de groep was speciaal, en het is lang geleden dat ik zoiets heb meegemaakt. Dat maakte de teleurstelling dat we het seizoen, met de BeNe-League playoffs, niet konden afmaken misschien nog wel groter. Je weet niet of zoiets weer terug komt. Maar aan alle spelers van afgelopen seizoen: ze hebben het geweldig gedaan,” is Nason lovend.

Voor het eerst in dertig jaar

,,Dit is mijn eerste winter in dertig jaar dat ik geen ijshockeywedstrijden heb,” vertelt Mike Nason. ,,Je hebt nu meer tijd voor je gezin en kinderen. In de weekenden ben ik vaker bij ze. Dat is prettig. Maar het is wennen om zonder wedstrijden de weken door te brengen. Het is een aparte gewaarwording. In het begin was ik er wel eens gefrustreerd over. Als je dan daarna een reflectiemoment hebt, bedenk je wel dat je er geen stress van moet hebben. Er zijn momenteel geen wedstrijden, en dus ook geen winnen of verliezen. Zo is het ook.”

Nason geeft drie á vier dagen per week training in Thialf. Jeugd, RTC, het Toekomstteam en het BeNe-League team. ,,Het vergt veel voorbereiding om in kleine groepen te trainen. Afhankelijk van de richtlijnen stellen we de trainingen samen. Vorige week mocht je nog in groepjes van twee sporten. Nu mogen we in groepjes van vier trainen. Dat zijn heel andere trainingsmethoden dan ik gewend was. Je deelt het ijs in aparte vlakken in, en de ene groep mag niet bij de andere groep in de buurt komen. Ik heb nog nooit tegen spelers gezegd dat ze bij elkaar uit de buurt moeten blijven. Tegenwoordig zeg ik dat met regelmaat. De spelers hebben plezier en ze vinden het leuk om weer op het ijs te zijn. Tijdens trainingen besteden we veel aandacht aan het ontwikkelingen van de skills, passing en schieten. Een onderlinge competitie tussen spelers en goalies. De goalies vinden het ook leuk om veel schoten te krijgen.”

‘Je mist de opwinding en energie’

De invloed van het Covid19-virus op het ijshockey is groot. De huidige situatie beperkt de mogelijkheden om te trainen en wedstrijden te spelen. ,,Doordat we alleen maar trainen is het wel eens saai,” geeft Nason toe. ,,Je wilt als coach graag controle hebben. Maar dat lukt niet altijd. Ik zeg dat vaak tegen de jongens: je hebt geen controle over de scheidrechter. Je hebt geen controle over de staat van de ijsvloer. Dat moet je accepteren. Zo is het ook met het Covid19-virus en de maatregelen die daarbij horen. Daar hebben we geen controle over. Dat we geen wedstrijden kunnen spelen is natuurlijk erg jammer. Je mist opwinding voor een wedstrijd. De energie. Het toeleven naar een wedstrijd.”

,,Een competitie? Die is er niet,” verzucht Nason. ,,Er zijn ideeën om in januari te starten met een competitie. Ik vind het lastig om te denken of dat mogelijk is. Er zijn zoveel regels waar iedereen zich aan moet houden. Maar of dat ook lukt? Kerst komt er aan. Hoe gaat het dan? Je zag bijvoorbeeld in Amerika en Canada: rondom Halloween kwam een heel grote piek in Corona-gevallen. In Nederland krijg je misschien datzelfde met Kerst, als iedereen elkaar opzoekt. Mijn angst is dat we in januari weer aangescherpte maatregelen krijgen. Maar mijn hoop is dat we toch een competitie starten en dat we in december op trainingskamp mogen. We hebben vijf weken nodig om in game-shape te komen. Als we dat niet doen, dan krijgen de spelers sneller blessures.”

Onzekerheden

De huidige Covid19-tijd zorgt voor onzekerheden, zowel bij spelers als bij de coach. Mike Nason is eerlijk in zijn gedachten: ,,Ik kan net in de hoofden van de spelers kijken. Ik hoop dat ze blijven ijshockeyen, en dat ze niet definitief gaan stoppen met ijshockey op dit niveau. Hopelijk krijgen we de meeste jongens van vorig seizoen weer terug in de selectie, zodat we verder kunnen bouwen aan wat we vorig seizoen hebben ingezet.” Dat het ijshockeyseizoen al een aantal maanden stil ligt, heeft ook gevolgen voor spelers. ,,We hebben spelers die in Nederland wonen. Zij doen ijshockey naast hun werk of school. Maar je hebt ook spelers die van ijshockey leven. Zoals Trevor Petersen, die al aangaf niet verder te gaan met professioneel ijshockey, en kiest voor een carrière in personal training. Ook een speler als Trevor Hunt betaalt zijn rekeningen van ijshockey. Hunt wil nog wel graag komen zodra het seizoen start. Dat geldt ook voor Mike Robinson en Juha Kiilholma. Daar ben ik blij mee,” besluit Nason.

Foto: Martin de Jong

Deel dit bericht