Geheel naar verwachting plaatste UNIS Flyers zich in twee wedstrijden voor de halve finales van de play offs in de BeNe-League, waarin Devils Nijmegen de opponent is.

UNIS Flyers bereikte die halve eindstrijd door Cold Play Golden Sharks Mechelen uit te schakelen. Vrijdag werden de Belgen in Thialf met 8-1 (2-0, 4-0, 2-1) vermorzeld. Een dag later werd de best of three-serie in Mechelen beslist: 1-5 (0-0, 0-0, 1-5).

Het was een horde die genomen moest worden, meer niet. Als nummer een had UNIS Flyers de plicht om het als achtste geëindigde Mechelen niet meer dan nog twee duels te gunnen. En zo geschiedde.

Coach Mike Nason gaf toe dat de 7-6 nederlaag in Mechelen, anderhalve week geleden in de laatste wedstrijd van de reguliere competitie voor de Heerenveners, hem achteraf wel goed uitkwam. ,,Over onderschatting hoefden we het niet meer te hebben. De jongens wisten nu wel wat er van ze verwacht werd om deze serie met goed gevolg en liefst in twee duels te beslissen’’, aldus de UNIS Flyers-coach.

Hij had zich zeker geen zorgen gemaakt over het eerste duel. Thuis in Thialf kan UNIS Flyers altijd iets meer en de tegenstanders, met name de Belgische, zijn doorgaans toch onder de indruk van een gevulde Heerenveense ijshockeyarena.

Halverwege het eerste kwartfinaleduel was de 1-0 voorsprong in de play off-serie al verdiend. Via treffers van topschutter Trevor Petersen en Dennis Sikma stond het na de eerste twintig netto speelminuten al 2-0.

De laatste werd mede dankzij zijn beslissende 4-0, net over de helft van de pot, uitverkoren tot ‘man of the match’. Nason, complimenteus: ,,Het is echt onze kracht dat we niet totaal afhankelijk zijn van onze eerste lijn. In deze wedstrijd laten de andere lijnen zich ook uitstekend gelden.’’

De cijfers logen ook deze keer niet. Vijf van de in totaal acht Friese treffers werden niet door de toplijn Brent Janssen/Juha Kiilholma/Trevor Petersen gemaakt. Dennis Sikma scoorde dus tweemaal, daarnaast waren Lars den Edel, Marc Nijland en Trevor Hunt succesvol in de afronding.

Een dag later, in Mechelen, was het feitelijk eenzelfde verhaal. Trevor Petersen wist als enige van de eerste lijn te scoren. Lars den Edel, Adam Bezak, Ronald Wurm en Jasper Nordemann bezorgden UNIS Flyers de iets geflatteerde 5-1 zege.

Die overigens pas in de derde periode gestalte kreeg. Hoewel UNIS Flyers overheerste en volgens Nason in zowel de tweede als derde periode sterk speelde, werd dat laatste part met nog altijd 0-0 aangevangen. ,,Paal, lat en hun goalie stonden in de eerste veertig minuten een doelpunt in de weg.’’

Nadat Mechelen in de derde periode de score had geopend, werden de Heerenveners ook eindelijk succesvol met hun doelpogingen. Om uiteindelijk meer dan verdiend de halve finale al veilig te stellen.

Daarin wacht nu Devils Nijmegen, dat toch enigszins verrassend Bulldogs Luik in twee duels uitschakelde. ,,Een zware, maar mooie tegenstander’’, weet Nason. ,,Ze hebben een hele goede reeks met meer dan tien overwinningen staan. Het is aan ons om daar een einde aan te maken. We zullen ons voorbereiden als altijd en dan heb ik alle vertrouwen in een goede afloop.’’

Deel dit bericht