UNIS Flyers heeft de selectie versterkt met de tweeling Lowie en Tijs Vreys. De twee spelers komen over van HYC Herentals. Lowie en Thijs zijn geboren Belgen, maar wonen al sinds hun zesde in Canada. Afgelopen januari streken beide spelers neer in Herentals en de BeNe-League, en maakten daar in korte tijd grote indruk.

Tijs is aanvaller, en produceerde afgelopen seizoen in 10 BeNe-League wedstrijden 6 goals en 11 assists. Lowie is verdediger. Zijn statistieken over afgelopen jaar zijn in 10 BeNe-League duels 3 goals en 9 assists. Kortom, uitstekende cijfers voor spelers die nog relatief nieuw zijn in de competitie.

Hun keuze om voor UNIS Flyers te komen spelen was niet lastig. ,,Het waren best veel dingen die ons deed besluiten om naar Heerenveen te komen,” vertelt Lowie. ,,We wilden graag naar een team wat ons echt graag wilde hebben. UNIS Flyers liet ons dat merken, en ze toonden respect naar ons. Dat was heel erg fijn.”

Ze maakten in korte tijd kennis met de BeNe-League en vermaakten zich prima. ,,In de BeNe-League zijn veel skilled players. Maar ook veel oudere spelers, en eigenlijk vonden we dat wel leuk,” lacht Lowie. ,,In Canada speelden we alleen maar tegen leeftijdsgenoten. Hier speel je tegen oudere spelers. Daar leer je van. In de BeNe-League zagen we ook een andere manier van spelen. Soms vertragen de oudere spelers een wedstrijd, of juist versnellen.”

Vorig seizoen bij Herentals waren Lowie en Tijs goed op schot, ondanks dat ze pas net in de BeNe-League actief waren. ,,Onze teamgenoten accepteerden ons snel en we hadden chemistry met de spelers. Met Tijs heb ik sowieso een klik. We spelen al ons hele leven samen. Meestal ook in dezelfde lijn. Of we elkaar blind kunnen vinden op het ijs? Ik denk het wel,” lacht Lowie.

Canada en Europa

Lowie en Tijs wonen in Penticton, British Columbia in Canada. Momenteel is het daar een warme zomer met temperaturen boven de 30 graden, soms zelfs 40. In de winter daalt het weer tot min 20. In België hebben ze nog veel familie wonen en gaan daar ook regelmatig op bezoek. ,,Begin dit jaar kwamen we voor het eerst terug sinds vier jaar. Het is leuk om familie te bezoeken en elkaar weer te zien. Ook nu we naar Heerenveen gaan, is België relatief dichtbij op slechts 2,5 uur rijden,” vertelt Lowie.

Bij UNIS Flyers wordt Thialf hun nieuwe thuisbasis. Vorig seizoen wonnen Lowie en Tijs met HYC Herentals op bezoek bij UNIS Flyers. Lowie was direct onder de indruk van Thialf. ,,Mijn teamgenoten hadden vooraf niets over Thialf gezegd, maar ik was heel erg verrast over de accommodatie. Het ziet er fantastisch uit en het is geweldig dat er elke thuiswedstrijd zoveel fans op de tribune zitten! Ik kijk er erg naar uit om onze thuiswedstrijden in Thialf te spelen,” besluit Lowie enthousiast.

Deel dit bericht