De kogel is door de kerk. Brent Janssen stopt definitief met professioneel ijshockey. De 33-jarige aanvaller van UNIS Flyers kan terugkijken op een indrukwekkende carrière waarin hij zeer werd gewaardeerd door collega-spelers en coaches. Janssen speelde maar liefst 15 seizoenen lang op het hoogste niveau. Twaalf seizoenen droeg hij het Flyers-shirt, drie seizoenen kwam hij uit voor Amstel Tigers. 

Zoals al benoemd werd de waardering voor Brent niet onder stoelen of banken geschoven. Hieronder delen een aantal coaches en spelers waar Brent mee heeft gespeeld hun verhaal over de samenwerking met de veelzijdige aanvaller.

Mike NasonCoach van UNIS Flyers, speelde nog drie seizoenen samen als speler met Brent

Work ethic, drive and intelligence are the words that come to mind when I think of Brent (BJ). BJ earned everything he got as a hockey player. From the time I played with him until his final game he continued to work to be the best player he could be. His career as a whole is the same as every shift he played. He just would never give up on a puck, creating havoc for his opponents and in turn offensive opportunities for is linemates and team. His high IQ combined with his work ethic and drive allowed him to be a successful player in all spots in our lineup. BJ is a player that makes the players around him better.

Joey OosterveldSpeelde drie seizoenen samen met Brent bij Amstel Tigers en twee seizoenen bij Flyers

Ik leerde Brent kennen in de seizoenen dat hij in Amsterdam kwam spelen. Hij was een harde werker met een geweldige schaatstechniek die in alle situaties kon spelen maar voornamelijk een echte teamspeler. Geweldig voor de groep op en naast het ijs. Altijd vol gas. En veel humor. Het maakte mijn stap naar Heerenveen een stuk makkelijker te weten dat hij daar ook speelde en we een goede klik op en naast het ijs hadden. Een gemis voor de Flyers. Ik wens Brent alle geluk om met zijn gezin te genieten.

Ron BertelingCoach van Brent bij Amstel Tigers

Als coach was Brent voor mij een perfect voorbeeld van de echte teamspeler op- en buiten het ijs, perfect om mee samen te werken. Hij wist precies wat zijn belangrijke rol was in het team. Hij was nog jong, maar toen al heb ik het vaak met hem erover gehad dat hij tijdens wedstrijden wat meer voor zichzelf mocht kiezen en zich niet altijd moest wegcijferen. Later heb ik wedstrijden van Heerenveen bezocht waar duidelijk de ontwikkeling van Brent als ervaren speler te zien was. Een speler waar tegenstanders echt rekening mee moesten houden. Hij heeft een mooie ijshockey carrière gehad. Een carrière waar hij en zijn ouders trots op kunnen zijn. Veel succes verder met je nieuwe stap los van het ijshockey.

Kevin Bruijsten – Speelde één seizoen samen met Brent bij Amstel Tigers en twee seizoenen bij Flyers

Brent is voor mij een speler die ik op elk niveau naast me zou willen hebben. Zijn enorm hoge spel intelligentie maakt hem een speler die zelden een fout maakt. Tevens is Brent een van de beste pk spelers en een echte winnaar die een stapje extra kan zetten wanneer nodig!

Henk HoekstraVoorzitter UNIS Flyers

Een echte Heerenveense speler. Heeft voor de Flyers altijd zijn longen uit zijn lijf geschaatst. 100% inzet en hardwerkend. Een dragende speler binnen het team en één van de gezichten naar buiten toe. We hebben veel waardering voor hem en respecteren zijn keus. Het is jammer dat hij stopt. Een echte jongen van de club en een echte Flyer!

Martijn OosterwijkSpeelde in totaal vijf seizoenen met Brent bij Flyers

Op en buiten het ijs een geweldig persoon. Ik vind het ook super jammer dat hij niet meer gaat ijshockeyen maar begrijp en respecteer zijn keuze. In de afgelopen jaren is Brent één van mijn beste vrienden geworden. Toen ik voor het eerst bij de Flyers kwam zat ik naast Brent in de kleedkamer en is onze vriendschap gegroeid tot hoe het nu is. Vele dingen mee gemaakt en altijd grapjes maken met iedereen, zoals één van de eerste keren dat Omrop Fryslân mij wou interviewen en Brent naar mij kwam en toen zei: ja, ze willen jou spreken en ze hebben mij gevraagd om je even snel een cursus Fries te geven want het is notabene Omrop Fryslân dus het moet in het Fries. Ik schoot in de stress en toen kwam de lach naar boven en dat was een van de eerste van vele grappen die ik zal meemaken met hem. Toen Kevin (Bruijsten) er ook nog bij kwam was het trio compleet. Samen eten bij de pizzeria en binnen en buiten Thialf een geweldige vriendschap. Veel gelachen samen.

Brent en ik hadden een top systeem achter in de bus bij uitwedstrijden we namen een luchtbed mee zodat we om en om even konden slapen voor de wedstrijd. Er komen zoveel herinneringen naar boven maar samen vorig jaar kampioen worden in een uitverkocht Thialf dat was echt geweldig! Als je aan mij vraagt wie is Brent Janssen dan zeg ik: hij is de hardst werkende speler op het ijs. Hij geeft niet op en is een snelle behendige speler. Hij is een speler die je niet snel rare dingen ziet doen tijdens de wedstrijd. Zijn positie en inzicht van het spel is geweldig. En hij weet ze sneaky te scoren (niet bij mij hoor). We gaan natuurlijk Brent zijn harde werken en leiderschap missen in de kleedkamer. Brent ik ga je missen in de kleedkamer, in de bus en op het ijs. Buiten het ijs zullen wel elkaar blijven zien! Bedankt voor onze mooie vriendschap en geweldige herinneringen.  Veel geluk met Luen en je boys Zael en Yonah en natuurlijk zien we elkaar snel weer. – Marty

Interview Brent Janssen

Ook hield Brent Janssen nog een interview met UNIS Flyers waarin hij verder toelicht waarom hij de keuze heeft gemaakt om te stoppen met professioneel ijshockey.

Foto: Martin de Jong

Deel dit bericht