Dit seizoen spelen er twee Canadese aanvallers in het team van UNIS Flyers. Jesse Barwell (26) en Frankie Pucci (27) lieten het indrukwekkende Toronto achter zich, en streken neer in het Friese land. Wie zijn eigenlijk deze behendige aanvallers en hoe bevalt het ze in Heerenveen.

Frankie groeide op in het kleine plattelandsdorpje Sault Ste. Marie, Ontario. Hij heeft drie oudere broers. Zijn vader (Frank Pucci) heeft een bouwbedrijf en alle broers werken daar in mee. Het is een echt familiebedrijf, aangezien Frankie’s vader het bedrijf weer overnam van zijn vader. ,,In de zomerperiode werk ik ook mee in het bedrijf,” vertelt Frankie. ,,Sport is altijd belangrijk geweest in onze familie. Mijn vader speelde ook highschool ijshockey, net als één van mijn broers.”

Toronto is de plek waar Jesse opgroeide. Hij heeft één broer die werkt in Business IT. Samen met zijn broer runt hij een wijnbar in Toronto. Zijn vader en stiefmoeder wonen in Toronto, zijn moeder woont sinds kort in Calgary. ,,Mijn opa speelde professioneel football. Mijn vader speelde ijshockey en mijn moeder veldhockey. IJshockey hoort bij de Canadese cultuur, en ik vond dat van jongs af aan heel erg leuk om te doen,” vertelt Jesse.

Jesse Barwell 01feb2024 (c) Fanfoto.nl

Jesse Barwell (c) Fanfoto.nl

Toronto is een wereldstad met bijna 3 miljoen inwoners. Om de stad heen is veel platteland – countryside. Opgroeien in zo’n stad heeft zo z’n voor- en nadelen, vindt Jesse. ,,In Toronto is altijd wat te doen. Dat is leuk, maar soms is het ook wel prettig als het wat rustiger is. Er is altijd geluid, het is continue druk in de stad.”

,,Het platteland buiten Toronto lijkt wel op Friesland,” vertelt Frankie. ,,Ontario staat bekend om z’n vele meren. Dat zie je hier in Friesland ook.” In z’n vrije tijd vindt Frankie het leuk om te golfen, te reizen en concerten te bezoeken. ,,Country muziek is heel groot in Ontario. Sowieso is dat heel populair in Canada. Het laatste concert wat ik heb bezocht is van Zach Bryan, een country zanger. Toronto heeft sowieso een paar grote muzikanten grootgebracht zoals Justin Bieber, The Weeknd,” vertelt Frankie. ,,En nee, ik heb hen nog nooit live gezien,” lacht hij.

Differences

Van Canada naar Nederland. Van Toronto naar Heerenveen. Dat is nogal een verschil. Of toch niet? ,,Het perspectief op reizen is hier anders,” glimlacht Jesse. ,,In Canada rijd ik voor een dagtrip met gemak 2 tot 3 uur. In Nederland vindt men dat heel ver. Wat ik hier wel heel fijn vindt is dat overal voetpaden zijn. Dat is echt heel prettig!” Frankie vult hem aan: ,,De mensen, the way of life, is best wel vergelijkbaar met het leven in Ontario. Ook het type eten is redelijk hetzelfde: aardappelen, groente en vlees.”

Stap naar Europa

Afgelopen zomer kozen beide heren ervoor om de stap te maken naar Europa, om hier professioneel te ijshockeyen. ,,Na University Hockey was er voor mij weinig meer qua ijshockey. Toen deze kans voorbij kwam, leek me dat een waanzinnige uitdaging. Ook een unieke levenservaring,” vertelt Jesse. In de jeugd kwam Jesse uit voor Canada U17. Daarmee speelde hij tegen leeftijdsgenoten van Zweden en Rusland. In dat team speelde hij samen met onder andere Mitch Marner, Lawson Crouse en Jakob Chychrun. ,,Dat was echt heel leuk om mee te maken. De eerste twee lijnen van dat team spelen nu allemaal in de NHL,” lacht Jesse.

Ook voor Frankie was de keuze om naar Europa te gaan voor ijshockey snel gemaakt. ,,Ik wilde na University Hockey doorgaan met ijshockey. Die kans kreeg ik hier.” Het verschil qua dagindeling tussen University Hockey in Canada en nu in Heerenveen is best groot. ,,In Canada hadden we les op de universiteit. Hier hebben we alleen ijshockey. Naast het ijshockey hier, ontdekken we vooral Nederland. Maar we zijn ook al naar Frankrijk, Spanje en Engeland geweest. Dat is dichtbij en goed te doen qua reizen,” vertelt Jesse.

Wat hen opvalt zijn de vele oude gebouwen in Europa. ,,In Canada breken ze dat soort gebouwen af, en zetten ze nieuwe gebouwen neer,” lacht Frankie. ,,Maar hier worden de oude gebouwen juist bewaard en worden ze beschouwd als monumenten,” vult Jesse aan.

Ook de Nederlandse supermarkten zorgen voor een lach op hun gezicht. ,,In Canada heb je 14.000 soorten cereals. En de supermarkten zijn groter dan hier,” vertelt Jesse. ,,Een supermarkt in Canada is bijna net zo groot als Thialf,” glimlacht Frankie. ,,Ook de hoeveelheden zijn hier anders. Hier heb je een paar stuks van een product in de supermarkt, in Canada zijn ze bijna ongelimiteerd.”

Frankie Pucci - 01feb2024 (c) Fanfoto.nl

Frankie Pucci (c) Fanfoto.nl

Dit seizoen

Inmiddels spelen Jesse en Frankie alweer zo’n vijf maanden in het team van UNIS Flyers. Die aanpassing ging heel vlot. ,,Het scheelt dat iedereen heel goed Engels spreekt en het zijn heel open en sociale jongens. Dat maakt het gemakkelijker voor ons. Daarnaast hebben Frankie en ik in Canada al in veel verschillende teams gespeeld, dus dat we ‘nieuw’ zijn in een team hebben we al veel vaker meegemaakt,” legt Jesse uit.

In de afgelopen weken zijn de resultaten van UNIS Flyers minder. Terwijl voor december het team op de eerste plaats in de ranking stond. ,,Eigenlijk is het best gek dat je halverwege het seizoen stopt, en opnieuw begint met de ranking. Anders hadden we nog gewoon iets van derde gestaan,” vertelt Jesse. ,,Ieder team heeft zijn ups-and-downs,” vult Frankie aan. ,,Daar moeten we doorheen. Het is ook iets wat je moet begrijpen: je kunt niet iedere wedstrijd maar winnen. Verliezen hoort ook bij het spelletje, maar het is natuurlijk nooit leuk om te verliezen. Sommige wedstrijden die we hebben verloren ging het om een stukje pech, een schot van ons op de paal, terwijl de tegenstander wel op een gelukkige manier scoort. Dat beslist dan een wedstrijd. Dat kan best frustrerend zijn.”

,,Het meest belangrijke is dat wij in de playoffs er weer moeten staan. Dan worden de prijzen verdeeld,” vindt Jesse. Ook Frankie is het daarmee eens. ,,In de NHL zie je ook teams die in het seizoen niet hoog eindigen, maar juist in de playoffs erg succesvol zijn. In de playoffs moeten we er staan. We need to get hot at the right time,” besluit Frankie.

Foto: Fanfoto.nl

Deel dit bericht