UNIS Flyers coach Mike Nason kan voorlopig geen beroep doen op Niels van der Vossen. De verdediger verblijft tot en met december in Tarbes, in Zuid-Frankrijk. De 23-jarige student Werktuigbouwkunde gaat een minor van een half jaar volgen in de Franse stad. Hij keert in januari terug naar Friesland.

De derdejaars student aan de Hanzehogeschool in Groningen kiest daarmee voor het avontuur. ,,Ik wilde een andere cultuur ervaren, in een andere omgeving. Die kans kreeg ik hier. De omgeving is prachtig. Ik zit dichtbij de Pyreneeën,” zegt Niels die op z’n tweede dag in Frankrijk al de bergen is was getrokken.

Onderwaterrobotica

Niels kijkt uit naar het komende half jaar, en verblijft sinds deze week al in het zuiden van Frankrijk. ,,Een minor is een verdieping of verbreding van de studie. Ik heb er voor gekozen om een specialisatie te gaan doen, maar wat ik precies ga doen weet ik nog niet,” lacht Niels. Hij kan kiezen tussen vier projecten. ,,Eén van de projecten is onderwaterrobotica. Dat lijkt me echt heel interessant. Maar ook het automatiseren van een lasersnij-apparaat spreekt me aan.”

Bonjour, ça va?

Niels verblijft dus de komende maanden in een appartement in Zuid-Frankrijk. ,,Ik zit in een internationale klas op een hogeschool. Het is fijn dat er meerdere buitenlandse studenten zijn,” vertelt Niels. Zijn beheersing van de Franse taal heeft nog wel wat verbetering nodig, vindt hij. ,,Gesprekken voeren in het Frans is nog redelijk lastig. Maar een één-op-één gesprek gaat steeds beter.”

UNIS Flyers

Frankrijk staat bekend om z’n culinaire keuken en de bourgondische levensstijl. Maar Niels is van plan om zijn lijf goed in conditie te houden. ,,Het lekkere eten is natuurlijk mooi meegenomen,” lacht hij. ,,Maar ik houd ook van sporten in het algemeen. Dus ik wil hier zo fit als mogelijk blijven, zodat ik fysiek sterk weer in Nederland kan terugkeren.”

Want als het even kan, wil Niels bij terugkeer in Nederland zo snel mogelijk weer aanhaken bij UNIS Flyers. ,,Ik ga het ijshockey zeker missen,” vertelt hij. ,,Dat je niet meer met het team bent, niet meer met elkaar op pad. Geen gekkigheid in de kleedkamer. Ik mis het nu al een beetje, terwijl ik pas net in Frankrijk ben. Natuurlijk kan ik de wedstrijden hier wel goed volgen, maar dat is wel anders dan in het echt.” Per januari hoopt Niels weer aan de sluiten in de selectie van UNIS Flyers.

Bestel nu jouw seizoenkaart!

Kom jij UNIS Flyers komend seizoen aanmoedigen in Thialf? Voor € 160 kun je volgend seizoen de wedstrijden van UNIS Flyers bezoeken in Thialf. Voor jeugd tot en met 17 jaar is een seizoenkaart € 70. Seizoenkaarten kunnen uitsluitend worden besteld via VanPlan. Wil jij ook het volgende Flyers-seizoen meemaken? Klik hier om een seizoenkaart te bestellen.

Foto: Pieter Jord Hovenga

Deel dit bericht