Het weekendje Belgisch ijshockey heeft het vooraf geëiste resultaat opgeleverd. Coach Mike Nason sprak van een 6-puntenweekend en kreeg dat. Zaterdag werd in Thialf Chiefs Leuven met 6-3 (1-2, 4-0, 1-1) verslagen, zondag waren de Heerenveners met 2-7 (1-1, 0-1, 1-5) in Mechelen de baas over Golden Sharks.

Niet alleen voor het afgelopen weekend stelde Mike Nason zeges als doel, de coach van UNIS Flyers wil in december geen enkel punt verspelen in de BeNe-League. ,,We spelen in deze maand zes wedstrijden in die competitie en we hebben het doel ze ook alle zes te winnen’’, zei Nason.

Scorend vermogen

Als de Heerenveense ijshockeyers in die missie slagen, dan wordt het kalenderjaar als leider van de Belgisch-Nederlandse competitie afgesloten. Fictief staat UNIS Flyers nu ook bovenaan, gerekend in het aantal verliespunten.

Tegen zowel Chiefs Leuven als Mechelen Golden Sharks kwam het scorend vermogen in een van de drie periodes naar boven. Zaterdag had de thuisploeg aan een doelpuntrijke tweede periode genoeg om de winst veilig te stellen.

In de eerste periode waren de mannen van Nason en zijn assistent Jacco Landman gezien de schotenverhouding van 28-2 al oppermachtig, maar stond er bizar genoeg wel een 2-1 voorsprong voor de Belgische gasten op het scorebord. ,,Wij maakten een paar fouten (lees goalie Sjoerd Idzenga, red.) en hun doelman speelde een uitstekende wedstrijd’’, verklaarde Nason de achterstand.

Die keeper, import Ryan Malinowski, was in de tweede periode nog steeds prima op dreef, maar kreeg te maken met een ontketende Adam Bezak. De Slowaakse aanvaller had UNIS Flyers’ eerste goal al gescoord, maar prikte de puck in het tweede part nog drie keer in de Belgische goal. Omdat ook Tony Demelinne nog scoorde, prijkte er bij de start van de laatste periode een beslissende 5-2 voorsprong op het scorebord.

Rentree Janssen

Een dag later was Bezak wederom belangrijk. In Mechelen bevestigde UNIS Flyers het klasseverschil pas in de derde periode. Toevallig of niet, in die slotperiode keerde ook Brent Janssen volledig terug op het ijs. De aanvaller ontbrak bijna vijf wedstrijden vanwege een sleutelbeenblessure. In Mechelen pakte hij in de eerste twee periodes enkele shiftjes in de vierde lijn, om in de derde periode met Adam Bezak en Marco Postma de eerste lijn te completeren.

,,Of ik met die jongens in een lijn blijf spelen de komende tijd, weet ik nog niet. We zullen zien wat Nason daarover besluit de komende week’’, reageerde Janssen een dag na het duel in Mechelen. De Heerenvener was zeer tevreden over zijn rentree. ,,Ik heb nergens last van en ook geen terugslag.

Hij kwam zelf met een assist op het wedstrijdsheet. Bezak (2x), Tony Demelinne (2x) en Marco Postma tilden in die laatste periode de 7-2 zege over de eindstreep. ,,We hebben gedaan wat we moesten doen en daar ben ik zeer tevreden over’’, was de weekendsamenvatting van Nason.

Halve finales play offs bekercompetitie

Hij verheugt zich inmiddels op de laatste week van december en de eerste week van januari. ,,In elk geval vier en de kans is behoorlijk groot dat we zelfs vijf topduels in acht dagen tijd spelen. Echt iets op naar uit te kijken.’’

Hij doelde op de play offs voor de halve finale van de beker. Op zaterdag 29 december opent UNIS Flyers die minireeks met een thuisduel tegen Ahoud Devils Nijmegen. Een dag later staat het tweede treffen in het Nijmeegse Triavium op het programma. Mochten beide teams dan een zege behaald hebben, dan wordt woensdag 2 januari in Thialf om een finaleplek gespeeld.

De topweek wordt afgesloten met de BeNe-Leaguetoppers tegen Cairox Hijs Hokij Den Haag (uit op vrijdag 4 januari) en een dag later de clash in Heerenveen met Microz Eaters Geleen. ,,Dat zijn weken waar je alles voor doet’’, aldus Brent Janssen.

Volgende thuiswedstrijd: 15 december, HYC Herentals

De eerstvolgende thuiswedstrijd voor UNIS Flyers is op zaterdag 15 december, 20.00 uur. Dan staat de topwedstrijd tegen Era Renomar Hyc Herentals geprogrammeerd. Kom naar Thialf en moedig UNIS Flyers aan! Koop je tickets alvast in de voorverkoop via VanPlan (klik hier).

Foto: Pieter-Jord Hovenga

Deel dit bericht