Alleen strijd was zaterdag voor UNIS Flyers niet voldoende om Era Renomar HYC Herentals van de BeNe-Leaguetitel af te houden. De Belgen wonnen met 4-0 (2-0, 1-0, 1-0) het vierde finaleduel en beslisten daarmee de serie definitief. 

In het eerste jaar van het bestaan van de BeNe-League haalde UNIS Flyers de finale. De Belgische topclub Herentals was de opponent en bleek uiteindelijk het beste team. Vier jaar later herhaalde de geschiedenis zich.

Beide teams toonden zich dit seizoen het beste in de reguliere Belgisch/Nederlandse competitie. Herentals werd tweede, UNIS Flyers pakte met de eerste plaats het thuisvoordeel zelfs. Een psychologisch voordeel, al was het maar omdat de voorgaande drie edities door de teams met dat voordeel gewonnen werd.

Helaas komt aan elke reeks ooit een eind en dat was zaterdag al het geval in de BeNe-League. De lastige positie waarin de Heerenveense ploeg zich met de wanvertoning van woensdag in gemanoeuvreerd had – UNIS Flyers beleefde in het derde duel een totale offday en verloor kansloos met 8-4 van Herentals – werd niet meer rechtgezet.

In een uiterst sfeervol Herentals, met weer een grote groep supporters van de Friese club, bleken de Belgen ook in deze vierde partij het best in staat om de eigen kwaliteiten naar boven te halen. Het resultaat was er naar, want met een uiterst degelijke prestatie werd UNIS Flyers op een 4-0 nederlaag getrakteerd.

,,Een terechte zege in deze partij en een terechte eindzege in de BeNe-League’’, oordeelde Mike Nason op uiterst sportieve wijze. Ook al kon hij weinig anders zeggen, want zo zat het precies. UNIS Flyers speelde zeker niet slecht en had ook bijna een keer zo vaak op de goal van Kevin van Looveren gevuurd, maar scoren zat er niet in. ,,Het probleem waar we het hele seizoen al mee kampen’’, wist Tony Demelinne.

De aanvoerder van UNIS Flyers maakt onderdeel uit van een groep routiniers waarvan het onduidelijk is of ze volgend seizoen nog willen spelen en ook of de club met de dertigers verder wil. ,,Eerlijk gezegd bemoei ik me daar weinig mee, dat zijn vooral voorzitter Henk Hoekstra en bestuurslid technische zaken Tommy Speel’’, houdt Mike Nason zich op de vlakte.

De komende weken zal wel duidelijk worden hoe het UNIS Flyers van 2019-’20 er uit komt te zien. Nu is het eerst nog uithuilen. De ambities waren immers om minimaal een van de drie grote prijzen te winnen. De bekerfinale werd niet gehaald, evenmin de beslissende wedstrijd om het landskampioenschap.

De BeNe-League was de ultieme gelegenheid om van dit seizoen een succesvol ijshockeyjaar te maken. ,,Daar zijn we niet in geslaagd en dat kunnen we eigenlijk alleen onszelf aanrekenen’’, vond Tony Demelinne. ,,Al denk ik dat we qua spel een heel behoorlijk seizoen gedraaid hebben’’, was de correcte analyse van de captain.

Want of het nu in die twee lastige maanden in Leeuwarden was of in Heerenveen, het publiek zag een seizoen lang een team dat aanvallend wilde spelen, heel veel kansen creëerde en voor vermaak zorgde. Het was de ploeg niet gegund om zichzelf en de schare fans te belonen met een titel.

Het is nu aan de spelers die blijven (middels een uitstekende trainingszomer) en het technisch kader, dat de selectie op competitief niveau moet houden/brengen, om na twee jaar zonder prijzen volgend seizoen wel weer een titel te pakken.

Foto: Pieter-Jord Hovenga

Deel dit bericht