De voorzieningenrechter heeft de vordering van UNIS  Flyers – om Riku Pitkänen is als student import speelgerechtigd te verklaren – niet toegewezen. De rechter heeft daarvoor in aanmerking genomen dat UNIS Flyers geen officieel verzoek aan de BeNeleague heeft gedaan om speler Riku Pitkänen aan te merken als import speler.

Daar het speelreglement van 2020 door de voorzieningenrechter wordt aangegeven als geldend (zoals door UNIS Flyers in de procedure werd betoogd) op grond waarvan er 3 imports per team mogen spelen en UNIS Flyers voorlopig maar 1 import (Roope Nikkilä) hebben aangemeld kan UNIS Flyers Riku Pitkänen als import aanmelden. Het speelreglement van 2020 kent niet de student import speler. Tevens vloeit uit het Bosman arrest voort dat er geen beperking op het vrije verkeer van werknemers mag kleven.

UNIS Flyers heeft aan het eind van de middag, na ontvangst van het vonnis, gelijk de aanvraag neergelegd bij de BeNeleague om Riku Pitkanen direct als import vrij te geven. IJshockey Nederland heeft in eerdere instantie de speler al vrijgegeven. De President van de BeNeleague wenste de speler nog niet vrij te geven daar hij eerst het vonnis met zijn advocaat  wilde bespreken. Indien UNIS Flyers hem zou opstellen zou dat voor de UNIS Flyers weer tuchtrechtelijke consequenties kunnen krijgen.

Op basis van het vonnis is het redelijk te verwachten dat Riku Pitkänen op zeer korte termijn speelgerechtigd wordt verklaard. UNIS Flyers heeft besloten om Riku Pitkänen vanavond in de halve finale van de Beker van Nederland nog niet op te stellen.

Deel dit bericht