Ook in de elfde editie van de Ron Berteling-schaal slaagde UNIS Flyers er niet in deze prijs te veroveren. In Geleen was Eaters na het nemen van penaltyshots, noodzakelijk omdat na overtime nog altijd 3-3 op het scorebord stond, spekkoper. Eaters prolongeerde daarmee de Supercup.

Het was voor UNIS Flyers de zesde keer sinds de invoering van de Ron Berteling-schaal (voor het eerst onder die naam gehouden in het seizoen 2007-’08) dat er gestreden werd om de eerste prijs van een seizoen.

In de voorgaande vijf pogingen strandden de Heerenveners viermaal op Tilburg Trappers. Vorig seizoen werd in de vijfde finale met 5-3 van Geleen verloren. Een jaar geleden dacht Flyers de klus als grote favoriet wel even te klaren. Geleen kende echter een veel betere voorbereiding en toonde een betere wedstrijdinstelling. Dat resulteerde in de verdiende winst.

Met name het ervaren deel van de spelersgroep van UNIS Flyers wenste niet nogmaals tegen een zeperd, zoals de nederlaag van vorig seizoen ervaren werd, op te lopen. ,,We hebben een betere voorbereiding gehad dan vorig seizoen. We hebben als spelers zelf al ijs afgehuurd voordat we vanuit de club de eerste ijstraining kregen’’, gaf Sjoerd Idzenga de ambities weer.

De doelman, die te kennen gaf dat het succes van vorig seizoen (bekerwinnaar, landskampioen en kampioen van de BeNe-League) juist extra hongerig naar meer succes maakt, werd voor aanvang van het Supercuptreffen gehuldigd voor beste doelman van het vorig seizoen.

Hij was niet de enige speler van het team van succescoach Mike Nason die door IJshockeybond Nederland van een prijs voorzien werd. Marco Postma kreeg de Frans Henrichs-bokaal voor beste speler. Hij prolongeerde die prestigieuze prijs en is nu de enige speler ooit (sinds de invoering in het seizoen 1987-’88) die de eer driemaal te beurt viel.

De Leeuwarder mocht ook de prijs voor topscorer van het vorig seizoen in ontvangst nemen en zag ploeggenoot Pippo Limnell Finocchiaro tot beste verdediger uitgeroepen worden. Daarnaast werd Niels van der Vossen naar voren gehaald om samen met Raymond van der Schuiten als talent gehuldigd te worden.

Wellicht dat die prijzenregen er voor zorgde dat UNIS Flyers een belabberde eerste periode speelde. Alleen doelman Sjoerd Idzenga liet zien de eretitel waardig te zijn. Dankzij een handvol safes zorgde de goalie er voor dat er bij de eerste pauze nog een overbrugbare achterstand van 2-0 op het scorebord stond.

Geleen, getraind door de in Heerenveen niet onbekende Andy Tenbult, kwam in de achttiende minuut op voorsprong door een treffer van Slawomir Krzak en wist in powerplay vlak voor tijd via uitblinker Vadim Geysbreghs op 2-0 te komen.

,,Het probleem van die eerste periode was dat de oudere spelers veel te veel wilden doen, niet gewoon hun taak uitvoerden. En als de routiniers dat al doen, dan nemen de jongeren dat automatisch over’’, was de analyse van Mike Nason.

Zijn aanvoerder Tony Demelinne gooide er nog een schepje bovenop. ,,Wat we in die eerste periode presteerden leek nergens op. Waardoor we ook nog eens gefrustreerd werden en ons op de scheidsrechter afreageerden.’’

Nu moet gezegd dat Raymond Sterkens zijn achternaam zeker geen eer aandeed, want de kwalificatie ‘sterk fluiten’ kon hem niet toebedeeld worden. ,,Maar het is voor hem ook weer wennen en we moeten blij zijn dat er scheidsrechters zijn die ons willen fluiten’’, oordeelde de UNIS Flyers-captain terecht.

Een, zacht uitgedrukt, goed gesprek tussen het coachduo Mike Nason/Dennis Schreur en de zwalkende spelersgroep miste de uitwerking niet. UNIS Flyers nam het heft in handen en kwam uiteindelijk via goals van Adam Bezak en Pippo Limnell Finocchiaro helemaal terug in de wedstrijd.

In de derde periode ontspon zich een gelijkopgaand duel, die dan toch in Geleens voordeel beslist leek te gaan worden. Kai Willems profiteerde van defensieve wanorde, waarna de thuisclub op zijn Tenbults met veel passie en strijd de voorsprong verdedigde.

Pas in de dying seconds van de reguliere speeltijd slaagde UNIS Flyers er in om toch nog overtime af te dwingen. Yan Turcotte scoorde in powerplay 3-3. Vervolgens eiste referee Sterkens in de extra speeltijd de aandacht op door maar liefst vier spelers de strafbank in te sturen. Wonderwel hield UNIS Flyers ondanks een langdurige ondertalsituatie stand en moesten penaltyshots de beslissing brengen.

Daarin was de thuisclub uiteindelijk de betere, omdat Tony Demelinne bij een 3-2 achterstand zijn inzet gestopt zag door goalie Rowan Delil van Eaters.

,,Natuurlijk hebben we de nederlaag aan onszelf te wijten. We hebben niet van Geleen verloren, of van de scheidsrechter, maar van onszelf’’, erkende Tony Demelinne.

Een andere conclusie die terecht was en de leiding van UNIS Flyers toch stof tot nadenken moet geven, kwam van Mike Nason. ,,Het verschil in voorbereiding was toch ook mede bepalend voor het wedstrijdverloop’’, doelde de coach op de drie weken extra ijstraining die Geleen in de benen had. ,,Als we deze schaal echt serieus willen nemen en willen winnen, zullen ook wij moeten zorgen eerder op het ijs te staan.’’

Deel dit bericht