Na vijf mislukte pogingen is UNIS Flyers er eindelijk in geslaagd om de Ron Bertelingschaal te veroveren. HIJS Hokij Den Haag werd zaterdag in een echte finale met 3-1 terzijde geschoven. Een veelbelovende start van een seizoen waar puike prestaties van UNIS Flyers verwacht mogen worden.

Het verhaal van UNIS Flyers van de afgelopen twee seizoenen is bekend. Bekerwinnaar, landskampioen en zegevierend in de BeNe-League was het zo succesvolle verhaal van het seizoen 2017-’18.

Gretig

Hoe tegenvallend – succes went immers snel – was het afgelopen seizoen. Een onverklaarbaar soort tevredenheid zorgde er voor dat geen enkele prijs geprolongeerd werd. ,,We verloren in het begin van het seizoen enkele close games’’, herinnert Mike Nason zich maar al te goed. ,,Win je dat soort duels, dan geeft dat een enorme dosis zelfvertrouwen. Maar verlies je, zoals wij deden, dan komt dat hard aan. Zeker als er een paar in korte tijd zijn.’’

Het werd voor Nason en zijn team een seizoen lang achter de feiten aanlopen. En uiteindelijk met lege handen staan. Drie finales werden gehaald, dat wel. Maar..: bekerfinale, weggevaagd in en door Den Haag. Landstitel, een stuk beter dan in het bekerechec maar terecht verlies van ook nu een beter Den Haag. BeNe-League, een prachtige play off-serie maar ook nu Den Haag dat aan het langste eind trok.

,,Wat er ook ging gebeuren, maar nog een prijs aan Den Haag laten was absoluut out of the question’’, verwoordde Kevin Nijland de sfeer die er volgens hem al een week op de training hing. ,,We hebben deze hele week echt op hoog niveau getraind. Dat resulteerde in deze prestatie’’, verwees Nijland zaterdagavond in de catacomben van Thialf naar de net gewonnen Ron Bertelingschaal.

,,We hebben als team in deze voor een openingswedstrijd van zeer goed niveau zijnd duel een gretigheid en vastberadenheid getoond die ik het hele vorige seizoen niet gezien heb. Dat geeft me voor dit seizoen wel een heel goed gevoel hoor’’, bekende Nason.

Prachtige acties

Hij zag UNIS Flyers in een zeer goed gevuld Thialf al in de derde speelminuut op voorsprong komen. Kevin Nijland scoorde in de eerste powerplay van het seizoen. Na een uiterst fraai en prachtig afgerond individueel hoogstandje van Toby Collard kon UNIS Flyers met een gerust hart de kleedkamers opzoeken voor de eerste rustpauze.

Om meteen aan het begin van de tweede periode de feitelijke nekslag al toe te dienen aan de regerend landskampioen. Marco Postma tekende voor de 3-0. Den Haag deed uiteindelijk via Reinier Staats nog wel iets terug, maar onder aanvoering van de uitstekend keepende Sjoerd Idzenga werd voorkomen dat het alsnog een wedstrijd ging worden.

Eigenlijk had de doelman man of the match moeten worden, maar die eer viel Kevin Nijland te beurt. Zijn goede spel was zeker debet aan de uitverkiezing. Doorslaggevend was ongetwijfeld de rechtse directe – waar kickbokswereldkampioen Rico Verhoeven jaloers op zou zijn – waarmee Nijland Joey Oosterveld aan het einde van de eerste periode mee velde. ,,Het lampje ging even uit bij Joey’’, was het droge commentaar van ‘hitman’ Kevin Nijland.

Even verderop deed Todd Ratchford zijn verhaal. ,,Prachtig om dit mee te maken. Voor ons Canadezen is het heel raar om het seizoen al te openen met het spelen om een prijs. Maar het werd me al snel duidelijk dat deze schaal heel belangrijk was voor de jongens om te winnen. En ik moet zeggen, ik ben best trots op dit resultaat.’’

De verdediger liet zien een aanwinst voor UNIS Flyers te zijn, net als mede defensman Trevor Hunt. ,,Ik ben zo goed ontvangen hier, ik voel me nu al helemaal thuis en heb enorm veel zin in het seizoen.’’

Bekijk de wedstrijd terug

De wedstrijd om de Ron Bertelingschaal is on-demand voor €1,- terug te zien op Flyers Live TV. Login via onderstaande link.

Volgende thuiswedstrijd

Dat seizoen wordt door UNIS Flyers vrijdag 5 oktober hervat met de uitwedstrijd in en tegen Nijmegen. De zondag erna (7 oktober) spelen de Heerenveners de eerste thuiswedstrijd in de bekercompetitie. Amsterdam Tigers is om 17.00 uur de opponent. De online voorverkoop is inmiddels gestart.

Foto’s: Pieter Jord Hovenga / Martin de Jong

Deel dit bericht