De bekercompetitie is achter de rug voor UNIS Flyers. Vorig weekend speelde het team van coaches Mike Nason en Jacco Landman de laatste reguliere wedstrijden. Zoetermeer Panters werd opzij gezet (5-2), maar een dag later pakte Hijs Hokij Den Haag een overtime winst in Thialf (2-3). Daarmee is de tweede plek in de eindrangschikking van de bekercompetitie verzekerd voor Flyers. Het vizier kan voorlopig volledig op de BeNe-League. Komend weekend mag UNIS Flyers vol aan de bak op bezoek in Nijmegen (vrijdagavond) en een dag later thuis in de eigen Thialf-arena tegen Bulldogs Liège (zaterdagavond).

De plaatsing voor de play-offs in de bekercompetitie, inclusief thuisvoordeel in de halve finale was het doel voor UNIS Flyers. Assistent-coach Jacco Landman is tevreden met het behaalde resultaat. ,,In zekere zin wel”, begint Landman. ,,De doelstelling vooraf was om op de eerste of tweede plek te eindigen in de bekercompetitie. Dat is gelukt. We hebben nu het thuisvoordeel in de halve finales en dat is prettig.” De halve finales van de play-offs worden gespeeld in de laatste week van dit kalenderjaar. De finale staat gepland op 3 februari 2019, plaats is nog onbekend.

De wedstrijd in het vorige weekend tegen Zoetermeer Panters (5-2 winst) stemde de assistent-coach tot gematigde tevredenheid. ,,We begonnen aanvallend goed aan de wedstrijd, maar ik vond ons defensief slordig. Het was een rommelige wedstrijd, maar die zitten er ook tussen. Het belangrijkste was het binnenhalen van de drie punten en dat is gelukt,” blikt Landman terug.

Kansen niet afmaken

Een dag later kwam Hijs Hokij Den Haag naar Heerenveen. Voor de derde keer dit seizoen stonden de teams tegenover elkaar. Het was een heuse clash tussen twee ploegen die fysiek hard speelden. ,,Ik vond ons in de eerste periode heel goed. We hadden een game-plan bedacht en de spelers voerden dat goed uit. In de tweede periode kwam Den Haag goed terug en de laatste periode vond ik beide ploegen gelijkwaardig. Op basis van de eerste periode (tussenstand was 2-0 voor Flyers, red.) hadden we meer afstand moeten nemen van Den Haag. Ook in de tweede en derde periode hadden we een aantal opgelegde kansen die we helaas niet afmaken. Het is jammer dat we de wedstrijd niet winnend afsloten,” vertelt Landman.

Aanvalslijnen aanpassen

Wegens blessuregevallen waren Nason en Landman genoodzaakt om de aanvalslijnen te wijzigen. Kevin Nijland is al een tweetal weken uit de running terwijl Brent Janssen tegen Den Haag noodgedwongen het strijdtoneel verliet. ,,Kevin staat weer op het ijs,” zegt Landman. Of Kevin Nijland komend weekend weer in line-up staat is nog onbekend. ,,Brent is er nog niet bij,” verklapt Landman. ,,Door de blessures zijn we gedwongen om wat verschuivingen toe te passen. Brent speelde in de tweede lijn en dat is een belangrijke aanvalslijn. Maar we hebben andere jongens die klaar zijn om zijn plek over te nemen.”

Vervolg BeNe-League

Vrijdagavond reist UNIS Flyers af naar Nijmegen voor de wedstrijd tegen AHOUD Devils Nijmegen. De wedstrijdpuck valt voor de eerste keer om 20.30 uur. Jacco Landman kijkt uit naar de krachtmeting met Devils Nijmegen. ,,Wij hebben wat goed te maken,” verwijst Landman naar de laatste ontmoeting tussen beide teams. Nijmegen nam een maand geleden de winst (2-5) mee uit Thialf. ,,We hebben twee keer heel redelijk tegen ze gespeeld. Nijmegen speelt dit seizoen goed ijshockey. Wij hebben goed in beeld waar hun sterktes en zwaktes liggen. Maar dat zullen ze van ons ook weten. Wij moeten zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan,” blikt Landman vooruit.

Een dag na het treffen met Nijmegen is UNIS Flyers gastheer in Thialf voor de ontmoeting met Bulldogs Liège. Face-off is om 20.00 uur. Voor de tweede keer in drie weken mag het team van coaches Mike Nason en Jacco Landman aantreden tegen Bulldogs Liège in de BeNe-League. Het competitieschema is zo opgesteld dat Flyers dus mogelijk dit seizoen niet weer tegen de ploeg uit België speelt, tenzij de teams elkaar weer treffen in de play-offs. In de afgelopen seizoenen ontmoetten Flyers en Bulldogs elkaar telkens in de play-offs.

Overtime winst in Luik

Drie weken geleden won het team van Nason en Landman in overtime met 5-4 in Luik. UNIS Flyers kwam twee keer terug van een achterstand en won uiteindelijk via een goal van Marco Postma. ,,Ik vind het een onvoorspelbare ploeg,” vertelt Landman over de tegenstander uit Luik. ,,Ze zijn onberekenbaar. Ze doen soms heel andere dingen in vergelijkbare situaties. Dat maakt Bulldogs een lastige tegenstander om tegen te spelen. Maar we hebben onze analyses gemaakt en we gaan goed voorbereid het ijs op,” besluit de assistent-coach.

Steun UNIS Flyers en kom naar Thialf!

Zaterdagavond, 20.00 uur. UNIS Flyers tegen Bulldogs Liège. Een prachtig affiche voor een vermakelijke pot ijshockey! Kom naar Thialf-arena en bestel je tickets in de voorverkoop via VanPlan (klik hier).

Foto: Martin de Jong

Deel dit bericht