Sportwethouder Jelle Zoetendal en voorzitter Henk Hoekstra delen een gezamenlijke oproep aan de Tweede Kamer en Minister van VWS. 

Ook ijshockeyers hebben een gezin! 

Sport heeft de kracht ons samen te brengen en ons te verenigen. We zitten klaar voor een periode met veel mooie sport op de olympische spelen. Maar ondertussen voltrekt zich onder onze ogen een bureaucratisch drama in de Nederlandsche topsport en meer specifiek bij de ijshockeyclub UNIS Flyers in Heerenveen. Daar waar sport ons samen kan brengen en een beweging in gang kan zetten, loopt de Rijksoverheid vast in haar eigen regelingen.

Wat is er aan de hand? 

Sinds 13 november 2021 hebben de top ijshockeyers van de Flyers geen inkomsten meer uit kaartverkoop en andere inkomsten van bezoekers. Tijdens de laatste lockdown tot 28 januari 2022 gaat het om 8 thuiswedstrijden, omdat het spelen met bezoekers door de Rijksoverheid verboden was. Al bij het afkondigen van die maatregel kwam er uit Den Haag meteen het signaal dat er een regeling uitgewerkt zou worden voor topsportorganisaties met inkomstenderving. Die regeling zou volgens veel nieuwsberichten eind januari klaar moeten zijn.

Gebroken belofte 

Maar helaas blijkt dat nu een gebroken belofte. Ondanks verwoede pogingen vanuit de club, gemeente en bestuur om duidelijkheid te krijgen, bleef het lange tijd stil of kregen we geruststellende woorden dat het echt in januari rond zou komen. Die belofte is sinds deze week van tafel. Naar nu blijkt loopt de topsportregeling vast in doorgeslagen bureaucratie. Daardoor lukt het op zijn vroegst eind maart of begin april een regeling af te hebben.

Tijd van geduldig afwachten is voorbij 

De eigenschappen van ijshockeyers is er een van doorzetten, doorgaan en strijd. Niet voor niets scandeert het publiek bij wedstrijden “Let’s Go Flyers”. Maar door het uitblijven van steun voor de periode zonder publiek komt de club in financiële problemen en is het betalen van salarissen van spelers en trainers bijna onmogelijk. En ook ijshockeyers hebben een gezin. Daarbij lopen voor de club ook de vaste lasten voor materiaal en accommodatie gewoon door. De tijd van geduldig afwachten is voorbij.

We laten niemand vallen, maar doen samen een oproep aan Den Haag 

Natuurlijk kijken we als lokaal samenwerkende sportlievende organisaties hoe we elkaar nu kunnen helpen. Maar aan Den Haag vragen we ook de ijshockeyers niet in de kou te laten staan. Kom je belofte na en doe dat snel. Samen doen wij, de voorzitter van UNIS Flyers en de sportwethouder van de gemeente Heerenveen, een oproep aan de minister en de politiek om binnen een paar weken duidelijkheid te geven over de compensatie van inkomstenderving door het spelen zonder publiek. Laat sport verbroederen en laat regels en bureaucratie even voor wat het is. Het is tijd voor powerplay!  

Deel dit bericht