De UNIS Flyers gaan het seizoen 2018-19 in met dezelfde twee keepers als het afgelopen seizoen. Naast Jeff Honebeeke, die onlangs zijn contract met een jaar verlengde, heeft ook Sjoerd Idzenga een akkoord bereikt met de UNIS Flyers over een nieuw contract. Daarmee is de positie in het doel voor aankomend seizoen ingevuld en kan het bestuur van UNIS Flyers zich focussen op het samenstellen van de verdediging en aanval.

Home grown

De 30-jarige Sjoerd Idzenga doorliep de gehele jeugdopleiding van de Flyers en heeft de status van echte home grownspeler. Na zijn debuut in het eerste team in het seizoen 2006-07 verliep zijn carriere niet geheel volgens plan. Geruime tijd bleef hij op het tweede plan in Heerenveen steken, en korte uitstapjes naar GIJS Groningen en Nijmegen Devils bleken geen groot succes. Telkens keerde hij terug in Thialf, waar hij jarenlang genoegen moest noemen met een rol als backup.

Idzenga: ‘Ik wist toen wel al dat ik het niveau kon halen wat ik nu haal. Helaas kreeg ik toen amper kansen. Dat haalde mijn zelfvertrouwen naar beneden. Er zijn momenten geweest dat ik aan stoppen dacht. Op een gegeven moment heb ik mentaal een knop omgezet en me gewoon puur gefocust op mezelf. Daardoor ben ik beter gaan keepen.’

‘De aanhouder wint’

In het seizoen 2015/16 beleefde Idzenga dan na al die jaren eindelijk zijn definitieve doorbraak. Hij weet uit te groeien tot de onbetwiste nummer één bij zijn eigen UNIS Flyers. Prompt is hij uitblinker van het team dat voor het eerst sinds 2002 prijzen binnen weet te slepen. Het levert hem zelfs een plaats op in de WK-selectie, die uiteindelijk in Spanje de gouden medaille weet te veroveren. Sjoerd keept daar alle vijf de wedstrijden en onderscheidt zich ook daar door een gemiddeld aantal tegendoelpunten van slechts 1,28 per wedstrijd te noteren en een save-percentage van 94,8%. Ook wordt hij verkozen tot beste speler van het Nederlands team op dat WK.

‘De aanhouder wint’, aldus Idzenga.

Belangrijke factor voor succes

Sinds zijn doorbraak heeft Idzenga bewezen een absolute topgoalie te zijn in het Nederlandse ijshockey. De twee gewonnen bekers, twee nationale kampioenschappen en de BeneLiga-titel, zijn door zijn sterke optredens in het net voor een groot deel op zijn conto te schrijven. Ook buiten Heerenveen wordt dit erkend. De Nederlandse IJshockeybond beloonde hem in 2016 en 2017 met de Gobel-De Bruyn Trofee, de award voor de beste keeper uit de competitie. Daarmee komt hij in een mooi rijtje terecht met Sami Heinonen, Marcel Nijland en Ian Meierdres, de enige andere keepers die deze award ooit twee keer op hun naam mochten schrijven.

Wil om te winnen

Ondanks de vier gespeelde finales voelt het afgelopen seizoen, zeker na het succes van de jaren daarvoor, als een mislukte jaargang. Ook Idzenga deelde in de malaise. Hij worstelde een deel van het seizoen met zijn vorm. ‘Privé had ik een heel druk jaar. Ik merkte wel dat dat zijn weerslag had op mijn spel op het ijs. Later in het seizoen lukte het me wel weer om terug te groeien in mijn niveau.’

Idzenga is duidelijk over de motivatie voor aankomend seizoen. Hij wil weer prijzen winnen. ‘We hebben vier finales gespeeld, maar alle vier verloren. Het is wel weer genoeg geweest.’ Hij stoort zich enigszins aan de berichtgeving van de afgelopen weken: ‘Iedereen roept nu dat we weer prijzen willen winnen, net alsof we dat vorig jaar niet wilden of zo. We willen altijd winnen!’ Tot slot heeft Idzenga ook nog wat te melden over zijn persoonlijke ambitie: ‘Het is mooi om een van de vier keepers te zijn die ooit twee keer de Gobel-De Bruyn Trofee hebben gewonnen. Er is echter nog niemand die hem drie keer heeft gewonnen…..’

Bestel nu jouw seizoenkaart!

Voor €150,- (volwassenen) bent u eigenaar van een seizoenkaart! Voor jeugd t/m de leeftijd van 17 jaar geldt een tarief van €60,-! Op Tickepoint kunnen de seizoenskaart worden besteld. Direct bestellen? Klik dan gelijk hier!

Foto: Pieter-Jord Hovenga

Deel dit bericht