Dit keer in deze rubriek een speler die erg geliefd was bij het Flyers-publiek. Hij speelde slechts één seizoen voor UNIS Flyers, maar maakte daarin een uitstekende indruk. Dit keer zochten we Harry Matheson op. Een Canadese aanvaller die op zijn 24ste in Friesland neerstreek. In 22 BeNe-League wedstrijden was hij goed voor 12 goals en 15 assists. In de bekercompetitie scoorde hij maar liefst 12 keer in 11 wedstrijden, en nam hij tevens 9 assists voor zijn rekening. 

Terugkijkend op zijn tijd bij UNIS Flyers, heeft Harry Matheson alleen maar positieve herinneringen. ,,Ik vond het echt fantastisch om voor Flyers te spelen. We hadden een geweldig team en coaching staff, het is een goede club en natuurlijk de beste fans in de BeNe-League! Het was mijn tweede en laatste jaar als professioneel ijshockeyer, maar direct vanaf het begin voelde ik me thuis in het team. Dat was een groot verschil met het voorgaande jaar.” In dat voorgaande jaar speelde Harry voor Hamburger SV, op het derde niveau in Duitsland. ,,Ik zou graag de tijd terug draaien om nog een keer met dat Flyers team te spelen,” vertelt Harry.

Nederlandse beker

In het seizoen dat Harry Matheson voor UNIS Flyers speelde, won het team voor het eerst in veertien jaar weer de Nederlandse beker. ,,Ik zal me die wedstrijd altijd blijven herinneren, omdat ik denk dat dat de meest complete wedstrijd was die we dat seizoen speelden. Alhoewel het scorebord doet vermoeden dat het een close game was (4-1), denk ik dat ons team de gehele wedstrijd rustig bleef en het vertrouwen had in een goede afloop. Aangezien het mijn eerste seizoen was als speler voor UNIS Flyers, wist ik niet hoeveel dit betekende voor de club en de fans. Maar tijdens het vieren van het feestje, kreeg ik goed mee hoe blij iedereen was.”

Na het winnen van de Nederlandse beker, won UNIS Flyers ook ‘automatisch’ het Nederlands kampioenschap. De club plaatste zich namelijk voor de finale voor het BeNe-League kampioenschap, en was daarmee het best presterende Nederlandse team. In de halve finale schakelde UNIS Flyers Eaters Geleen uit met 8-3. Harry Matheson scoorde daarin vier keer en gaf één assist. ,,Voor mij persoonlijk was dat wel een hoogtepunt, ja,” vertelt Harry. ,,We kwamen eerst nog achter in die wedstrijd, maar wisten het alsnog om te draaien. Het was tevens de wedstrijd waarin ik mijn meeste punten scoorde als speler van Flyers.”

Harry Matheson UNIS Flyers ijshockey

Harry Matheson – Foto: Nicolien Sijtsema

Dankbaar

Voordat Harry Matheson bij UNIS Flyers kwam, speelde hij voor Hamburger SV. Het was zijn eerste buitenlandse avontuur als ijshockeyer. ,,Ik heb twee jaar in Europa professioneel ijshockey gespeeld. Ik heb in die jaren veel geleerd over de culturen maar ook over mezelf. Het was de eerste keer dat ik zo ver weg was van mijn familie en vrienden op een ander continent. Nadat ik College had afgerond, was ik nog niet klaar om verder te studeren. Ik wist dat ik de skills had om in Europa als ijshockeyer te kunnen spelen. Ik had het geluk dat een assistent-coach namens mij contacten legde met teams en agents. Ik ben dankbaar dat het lukte om mijn eerste prof-contract te tekenen aan het einde van de zomer. Die kans heb ik gepakt en ik heb niet meer omgekeken.”

Terwijl Harry nog voor UNIS Flyers speelde, was hij al bezig met het vervolg van zijn maatschappelijke carrière. ,,Toen ik nog in Heerenveen was, was ik al bezig met een vervolgstudie op medisch en chiropractie gebied in Canada. Ik wilde graag verder in de gezondheidszorg, maar wilde ook niet een te lange tijd tussen mijn studies in hebben. Ik denk, doordat ik wist dat het mijn laatste seizoen was als professioneel ijshockeyer, dat mijn tijd in Heerenveen extra speciaal was.”

Harry Matheson UNIS Flyers ijshockey

Harry Matheson

Chiropractie

,,Nadat ik terugkwam in Canada werd ik toegelaten tot Chiropractic College. Dat programma duurt vier jaar en aan het einde van die studie heb ik de titel Doctor gekregen. Ik ben erg blij dat ik nu dit werk mag doen, maar toch… Ik mis het ijshockey nog steeds,” lacht Harry. ,,Als chiropractor werk ik zowel met mijn handen als mijn hoofd, om te zorgen dat mensen zich goed voelen en goed bewegen. Ik vind dat gezondheid een complexe puzzel is, en ik houd ervan om puzzels op te lossen. Zoals veel mensen weten, gebruiken chiropractors aanpassingen om het lichaam zo goed als mogelijk te laten bewegen. Ik vind het fijn om mijn fysieke vaardigheden te gebruiken om dat te bewerkstelligen.”

Harry weet dat er momenteel geen competitie is in Nederland voor UNIS Flyers. “Ja, dat is lastig. Dit seizoen is erg pittig zonder UNIS Flyers op het ijs. Maar uiteindelijk komt ijshockey weer terug en kunnen we weer genieten van de wedstrijden. Als een voormalige speler kan ik wel zeggen dat de wedstrijden speciaal zijn door de fans. Ik wil graag de fans bedanken voor alle support en ik hoop dat de Flyers fans dat nog lang blijven doen voor alle toekomstige teams van de Flyers!”

Kijk hier een penaltyshot van Harry Matheson terug.

Deel dit bericht