Keeper Sjoerd Idzenga heeft een punt gezet achter zijn ijshockeycarrière. De goalie van UNIS Flyers gaat zich volledig richten op z’n werk. De 30-jarige Idzenga verdedigde vanaf zijn derde de clubkleuren van de Friese ijshockeyvereniging. Maar daar is nu een einde aan gekomen. Aan z’n eigen keukentafel geeft de goalie tekst en uitleg.

,,Ik vind het nog steeds moeilijk om te zeggen dat ik stop,” steekt Sjoerd van wal. ,,Maar het is nu tijd voor mijn werk. Ik heb een opleiding voor vrachtwagenchauffeur gedaan. In de afgelopen anderhalf jaar ben ik via een uitzendbureau aan het werk geweest. Ik heb altijd aangegeven als ik een vaste baan kan krijgen, dat ik dan stop met ijshockey. En die tijd is nu aangebroken.”

Niet te combineren

Sjoerd krijgt het nog steeds moeilijk over zijn lippen dat hij is gestopt. ,,Eigenlijk wil ik helemaal niet stoppen met ijshockey,” lacht hij. ,,Maar mijn werk is helaas niet te combineren met ijshockey op dit niveau.”

Op het moment dat Sjoerd Idzenga begon met de opleiding voor vrachtwagenchauffeur, wist hij dat dit moment een keer ging komen. ,,Het was soms best pittig om school, werk én ijshockey te combineren. De tijd dat wij in Leeuwarden moesten spelen was lastig voor mijn werk. Want voor een training in de ochtend of middag moest ik een hele dag vrij nemen. Dat was qua werk niets waard.”

De goalie maakte uiteindelijk 13 seizoenen deel uit van de Friese ijshockey hoofdmacht. Hij kijkt met gemengde gevoelens terug op deze lange periode. ,,Het was een mooie tijd, maar soms ook moeilijk. Ik ben stroef begonnen in het eerste van Flyers. Als jonge gast wil je natuurlijk spelen. Toen ik erbij kwam, speelde Flyers met twee importgoalies. Daar kom je natuurlijk niet zo maar tussen. In die periode was het lastig om de motivatie te houden. Maar ik wist dat ik het niveau aan kon, dus ik ben altijd blijven gaan voor mijn kansen,” vertelt Idzenga.

Gevulde prijzenkast

De succesvolle jaren zijn nog redelijk vers voor de keeper. Met de komst van de BeNe-League pakte UNIS Flyers een aantal prijzen: een Ron Berteling-schaal, twee nationale bekers, twee nationale kampioenschappen en een BeNe-League titel voegt Idzenga toe aan zijn prijzenkast. De keeper kreeg tevens nog twee persoonlijke prijzen. De Nederlandse ijshockeybond beloonde hem in 2016 en 2017 met de Gobel-De Bruyn Trofee, de award voor beste keeper uit de competitie.

,,De kampioenschappen waren wel het hoogtepunt uit mijn carrière,” blikt Idzenga terug. Hij vindt niet dat er eentje in het bijzonder boven uitstijgt. Ook werd hij vaak opgeroepen voor het Nederlandse team. ,,Ik was er eigenlijk altijd wel bij,” blikt Sjoerd terug. ,,Mijn eerste selectie voor het senioren team van Nederland was toen ik 17 of 18 was. Ik mocht toen direct mee naar China. Dat was als derde keeper, maar wel een geweldige ervaring.”

Uitstapje

Of Idzenga zelf ooit de behoefte heeft gehad om in het buitenland te spelen? ,,Vroeger wel, maar de laatste jaren niet meer. Ik ben eigenlijk wel een kind van de club.” Buiten twee kleine uitstapjes naar GIJS Groningen en Nijmegen Devils, speelde hij alleen maar voor Flyers. ,,Ik had bij Devils Nijmegen de voorbereiding meegedraaid. Ik hoorde dat ze bij Flyers een keepersprobleem hadden, dus heb ik Chris Eimers (destijds de coach van Flyers) gebeld of ik terug mocht komen. Dat was prima,” herinnert Idzenga zich.

Als Sjoerd zijn herinneringen ophaalt aan gespeelde wedstrijden, komt eentje specifiek naar voren. Zes jaar geleden. Een wedstrijd tegen HIJS Den Haag. ,,We stonden 5-1 achter. Ik was back-up goalie. Er volgde een keeperswissel en ik moest invallen. We wonnen toen de wedstrijd nog met 7-6. Dat was wel erg bijzonder en mooi,” vertelt Sjoerd.

Als goalie in het ijshockey moet je mentaal ijzersterk zijn. Veel speelminuten helpen daar bij. Als dat niet gebeurt, kun je in een moeilijke situatie terecht komen. ,,Ik ben wel eens naar een sportpsycholoog geweest,” erkent Idzenga. ,,Als je weinig speelminuten maakt, gaat je zelfvertrouwen omlaag. Juist dát zelfvertrouwen is belangrijk om als goalie goed te presteren.”

Beetje gek & vrije tijd

Sjoerd Idzenga laat de ijsvloer in Thialf niet geheel achter zich. ,,Volgend seizoen zal ik nog wel eens een training mee gaan doen,” geeft hij toe. ,,Misschien bij het eerste team, of bij een lager team. Maar ik wil de jeugd absoluut niet in de weg staan. Mocht een Flyers-team een keepersprobleem krijgen, dan mogen ze me altijd bellen,” lacht hij.

Men roept wel eens dat je een beetje gek moet zijn om een goalie bij ijshockey te zijn. Klopt die gedachte? ,,Ja. Ik denk het wel,” zegt Idzenga, die bijval krijgt van zijn vriendin Mercédesz. “Je moet overal schijt aan hebben,” roept Sjoerd.

Sinds z’n derde speelt Sjoerd al ijshockey. Alle vrije tijd heeft hij die jaren aan ijshockey besteed. Wat gaat hij nu doen met al die vrije tijd? ,,Ik heb écht geen idee. Ik heb die vrijheid nog nooit gehad.” Eén ding weet Sjoerd zeker. ,,Ik ga ijshockey heel erg missen. Alles wat erbij hoort. De wil om te winnen. De adrenaline. De voorbereiding op een wedstrijd. De busritten. De kleedkamer. Je wordt heel close met je teamgenoten en bent een vriendengroep. Dat ga ik erg missen,” besluit Sjoerd.

Foto: Martin de Jong

Deel dit bericht